Studieliv

Er du forsikret?

Vivienne Bruun 07-01-2015

Indboforsikring, ulykkesforsikring, selvrisiko og forsikringssum: så er jeg efterhånden stået af. Forsikringer er ret indviklede, og mange unge har ikke energien til at finde hoved og hale i det hele - inklusiv mig selv!

Mange tænker også: "Hvorfor ikke spare de penge? Det sker jo ikke for mig!", og derfor undværer de simpelthen en forsikring. Men faktum er, at der hvert år udbetales i omegnen af 19 milliader i erstatning til danskerne. Og tænk hvis de skulle komme fra egen lomme.

Det rammer dig selv

Vælger du at droppe forsikringen, risikerer du at stå med håret i postkassen, hvis du kommer ud for en ulykke eller selv forvolder skade. Kommer du eksempelvis til at spilde kaffe i en kammerats computer, kan sådan en erstatningssag beløbe sig i flere tusinde kroner. Og hvad er det så lige, du gør?

Du bestemmer selv, men ovenstående scenarie er måske et godt eksempel på, hvorfor det alligevel ikke er så dumt at have en forsikring…. Også selvom du tænker ”Det sker ikke for mig.” Men når først skaden er sket, er det altså ikke muligt at tegne en forsikring med tilbagevirkende kraft.

Læs også: Sådan skyder du genvej på forsikringsmarkedet

Hvad skal jeg vælge?

Det behøver hverken være dyrt eller besværligt at finde den rette forsikring. Som minimum er det godt for dig som ung at have en indboforsikring og ulykkesforsikring.

En ulykkesforsikring dækker, hvis du selv kommer ud for en ulykke eller på anden måde lider skade på egen krop. Det fungerer som en slags plaster på såret, hvor du får et engangsbeløb af forsikringsselskabet.

I en situation, hvor du ved et uheld spilder kaffe i en kammerats computer, er du dækket af din ansvarsforsikring. Ansvarsforsikringen er en del af din indboforsikring, som desuden dækker, hvis du får stjålet dit indbo. Du kan tænke indbo som alt det, der kan læsses ind i en flyttebil. Inklusiv din cykel!

Hvad er hvad?

Det der forsikringssum og selvrisiko… hvad med det? I princippet er du selv med til at bestemme, hvor dyr din forsikring skal være. Prisen på din forsikring bestemmes blandt andet ud fra, hvor stor en forsikringssum og selvrisiko du har.

Forsikringssummen er næsten som ordet lyder, hvor stor en sum dækker forsikringen. Og der er jo ikke nogen grund til at have en forsikringssum på 500.000, hvis du reelt kun har værdier for 300.000.

Selvrisiko betyder, hvor stor en del af skade, du selv betaler. De fleste har en selvrisiko på omkring 1.000 kr. Jo mere du selv betaler af skaden, jo billigere vil din forsikring også være.

Der findes altså mange billige forsikringer, så selv for et sparsomt SU-budget, er der ikke nogen undskyldning for ikke at være forsikret. Er du forsikret? Jeg er.

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.