Budgetskema

Udvidet selvangivelse: Sådan udfylder du rubrikkerne

Cecilie Asaa 30-06-2017

Freelancer du? Spiller du musik til fester og tjener lidt penge på det? Eller holder du måske foredrag nu og da, og fakturerer for opgaven?

Hvis du bijobber lidt på den ene eller anden måde, vil du som oftest sende en regning for den løste opgave. Du er således ikke ansat med en fast lønning, der går ind på din konto hver måned. Men du har lidt klat-indtjeninger i løbet af året.

Tjener du op til 50.000 kroner om året har det ingen betydning for din årsopgørelse ved Skat. Men lyder din b-indkomst på mere, så bliver du betragtet som en lille virksomhed. Du skal derfor oprette et CVR-nummer, og med det nummer bliver du samtidig sluset over i den udvidede selvangivelse, der kræver lidt mere arbejde end den traditionelle årsopgørelse.

Du skal senest have udfyldt selvangivelsen hvert år i starten af juli. Er det første gang, du skal prøve kræfter med både at jonglere din private økonomi og finanserne for din lille enmandsvirksomhed, eller synes du bare det er lidt sort at finde rundt i Skats tast-selv-system?

Vi guider dig igennem de vigtigste felter, du skal udfylde for at få tallene i dit årlige skatteregnskab til at balancere.

Tjek tallene i dit private skatteregnskab

Tjek tallene i din selvangivelse amok med skrivemaskinen

Den udvidede selvangivelse består af to dele: dit private skatteregnskab og skatteregnskabet for din virksomhed. Når du logger ind på Skats hjemmeside vil første del af selvangivelsen handle om din private økonomi.

Mange af felterne er udfyldt i forvejen. En stor del af dem kan du slet ikke rette i, fordi Skat indhenter oplysningerne direkte fra a-kasser, velgørende foreninger, fagforeninger, SU-styrelsen med flere.

For at se alle felter kan du trykke på ‘Vis alle rubrikker’ under overskriften ‘Indkomst og fradrag’.

De steder, hvor du har mulighed for at rette til, er det en god ide at tjekke om tallene er korrekte. Samtidig bør du tjekke tomme felter, hvor du muligvis kan have noget at tilføje. Det er typisk kørselsfradrag, håndværkerfradrag eller udbytte af aktier og værdipapirer, ægtefællebidrag, udleje af værelse og lignende.

Læs også: 5 skattefradrag der kan gøre dig lidt rigere

Så langt så godt.

Tilføj dit firmas oplysninger til selvangivelsen

Udvidet selvangivelse hvad end der er rimeligt

Når du er færdig med at tjekke tallene i første del af selvangivelsen, scroller du ned til overskriften ‘Virksomhedsindkomst og fradrag’.

Her skal du indtaste dit firmas overskud i rubrik 111. Hvis du har underskud skal du oplyse det i rubrik 112. For at kunne udfylde én af de to rubrikker, skal du have ført regnskab med, hvor meget du har tjent i dit firma, og hvad du har betalt af ydelser, materialer, husleje og så videre. Når du trækker udgifter fra indtægter finder du det tal, du skal skrive ind i selvangivelsen.

På selvangivelsen er også et udvidet ark, hvor du skal udfylde dine regnskabsoplysninger. Det er rubrik 300 til 380, som du finder under overskriften ‘Regnskabsoplysninger’. Tryk på knappen ‘Vis’ og en ny oversigt åbner sig. Her skal du udfylde de felter, der er relevante for din virksomhed.

Læs også: Guide: Lær at lægge budget trin for trin

Har du tjent mindre end 300.000 kroner i løbet af sidste regnskabsår, er du fritaget for at opgive regnskabsoplysninger. Det oplyser du i rubrik 301/302. Herefter fortsætter du til rubrik 303, hvor du skal fortælle, om du har haft en revisor til at hjælpe med dit regnskab.

Og så er det skema udfyldt. Tryk ‘Gem’ og vend tilbage til selvangivelsen. Har du flere firmaer, vil du blive spurgt om at udfylde regnskab for dem også.

Send og tjek om du får penge tilbage

Får du penge tilbage i Skat udfyld udvidet selvangivelse

Når du nu har udfyldt alle oplysninger, kan du scrolle ned over selvangivelsen og tjekke, om du har fået alt med.

Er du helt færdig, så er der bare tilbage at trykke på ‘Godkend’. Hvis du mangler at udfylde felter, vil systemet fortælle dig det. Hvis ikke danner Skat nu din endelige årsopgørelse, som du kan se med det samme. Du får at vide, om du skal have skat tilbage, eller om du skal betale til skattefar.

Kilder:

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.