Studieliv
Top 15 studierabatter til fattigrøve på SU
Bytur med øl og shots i rigelige mængder, en fancy ny bærbar til studiet eller en restaurant-date med kæresten. Der er rigtig mange ting at bruge penge på, og som studerende kan det være svært at få råd til det hele.
Vil du undgå, at din bankkonto går i minus, inden du er nået halvvejs ind i måneden? Hos Spiir anbefaler vi, at du holder øje med nogle af de mange rabatter, der findes specifikt til unge og studerende.
Læs også: Minimer studieudgifterne
Du kan få studierabat på stort set alt, men det kan være en jungle at finde rundt i de mange tilbud. For at gøre det lidt lettere for dig, har vi samlet 15 studierabatter, der kan spare dig mange dejlige spir.
1 Flash studiekortet før dankortet
Et godt overordnet tip er, at du altid bør flashe dit studiekort, før du kører dankortet igennem terminalen. Chancen for at du rammer en studierabat er temmelig stor.
Brug også Google eller studieportalerne Studiz og Studenterguiden til at søge efter studierabatter, kuponkoder og rabatkuponer. Det kan godt betale sig at undersøge mulighederne for rabat, før du langer dine hårdt tjente 100-lapper over disken.
2 App dig til rabat
Gider du ikke bruge tid på at søge rundt på nettet efter rabatter, eller vil du hellere have, at rabatterne kommer direkte til dig? Der findes flere apps, der samler de gode tilbud og kan sende dig push-beskeder, der passer lige til dine søgekriterier.
Prøv eksempelvis appen Studiz, der samler alle de gode studierabatter. Du kan både søge efter online tilbud og rabatter i dit lokalområde. Andre gode apps til at opspore de største procenter er Too Good To Go, Menucard og Deal Hunter.
Læs også: 6 tips til dig, der vil spare penge, når du spiser ude
3 ‘Ud og se’ med ungkort
Bor kæresten i den anden ende af landet, eller har du langt til studiet? Transport kan være en af de helt store pengeslugere. Heldigvis har de fleste trafikselskaber reducerede priser til unge. Nogle af de allerbedste rabatter er dem, du kan få ved DSB og Arriva samt ved busselskaberne Rødbillet og Abildskou.
Hos DSB og Arriva kan du bestille et ungkort, der giver dig 25 - 50% rabat på rejser, hvis du er mellem 16 og 25 år eller går på en SU-berettiget uddannelse. Ungkortet gælder dog ikke for rejser med DSB på Sjælland og øerne.
Skal du ud på en længere tur tværs over landet, kan det godt betale sig at vælge bussen frem for toget. Abildskou og Rødbillet kører som regel med langt lavere priser end toget, og hertil kommer studiepriser med mere end 50% rabat. Hvad siger du eksempelvis til en tur mellem Aarhus og København til den nette sum af 110 kroner?
4 Billigere software med studiekort
Har du brug for nye programmer til computeren, så kig dig for, inden du køber. Der kan være store besparelser at hente. Nogle softwarefirmaer gemmer bare rabatterne godt.
Du kan eksempelvis få 60% i rabat på Adobe Creative Cloud med adgang til Photoshop, Indesign, Illustrator og så videre. På layoutprogrammet Sketch kan du få 50% rabat, og er du en udviklernørd med hang til html og dataanalyser, kan du få fingre i fede programmer til lavere priser hos Github Education.
5 Altid studierabat hos Apple
Trænger du til en ny computer, er der mange knaldtilbud, du kan falde for. Apple tilbyder op til 10% i studierabat på deres Macbooks og Ipads. Det lyder ikke af meget. Men hvis du køber ny computer for 12.000 kroner, er det alligevel 1.200 kroner, du sparer. Husk rabatten før du tjekker ud af varekurven i Apple Store eller i din lokale Humac butik.
6 Nyheder til spotpriser
Du kan få studierabat på mange af dagbladene. Politiken giver eksempelvis hele 50% i ungdomsrabat på deres avisabonnement, hvis du er under 30 år. For bare 149 kroner kan du alle ugens dage holde dig ajour med Politikens E-avis og få adgang til alle artikler på Politiken.dk.
7 Halv pris hvis du går over for rødt
Det lyder for godt til at være sandt, men du kan faktisk få rabat på bøder.
Hvis din årlige indkomst maksimalt er på 163.020 kroner om året før skat (tal fra 2016), kan du søge Politiet om at få halveret prisen på en bøde, skulle du være så uheldig at blive knaldet for at køre for stærkt eller gå over for rødt.
Du skal selv søge Politiet om bødenedsættelse. Uanset bødens oprindelige størrelse vil du minimum komme til at betale 500 kroner.
Læs også: Sådan får du studierabat på bøden
8 Oplevelser med god økonomisk samvittighed
Trænger du til at forkæle dig selv, behøver du ikke at hive alle dine sparepenge frem. Teatre, museer, biografer, koncerthuse, zoologiske have og mange andre steder giver rabat, hvis du viser dit studiekort.
I Aarhus Teater kan du sætte dig i de røde teaterstole for bare 50 kroner mandag til torsdag, hvis du kan fremvise gyldigt studiekort. ‘Billigere end biografen’ kalder teateret det.
Biografkæderne Cinemaxx og Nordisk Film er ikke nær så rundhåndede med procenterne. Men du kan dog skære 10-15 kroner af billetprisen, hvis du vil se film på det store lærred.
Tjek også studiepriser på museerne. Et årskort til Statens Museum for Kunst koster kun 145 kroner, hvis du er mellem 18 og 30 år. Eller hvad med en tur i Musikhuset Aarhus for 80 kroner mindre end til almindelig pris på udvalgte forestillinger?
9 Studiebøger med rabat
Store, tunge, skønne bøger med de nyeste teorier inden for dit fag. Studiebøger er ikke billige. Det kan derfor være rart at skære lidt at prisen på de mange kilo papir, du skal investere i som studerende. Kig dig lidt omkring, når du køber studiebøger. Hvis ikke du kan finde bøgerne brugt, eksempelvis på pensum.dk, kan du måske google dig til studierabat.
Saxo og Academic Books har særlige priser for studerende. Hør også din lokale bogpusher, om du kan få rabat. Mange steder kan du slå 10% af prisen, hvis du viser dit studiekort. Det gælder eksempelvis Stakbogladen på Aarhus Universitet og Bethesdas Boghandel i København.
Læs også: Bliv en spare-haj på SU
10 Lej en dyt til færre penge
Skal du flytte eller måske på tur med en gruppe venner, så kan det være, du overvejer at leje en bil eller varevogn. Hos Hertz biludlejning får du 15-20% i rabat som studerende. Det hjælper lidt på en udgift, der ellers nemt kan løbe løbsk.
11 Spis dig til rabatter
Er du lækkersulten, men synes du, det er alt for dyrt at bytte rugbrødsmadderne ud med en menu på den lokale café? Tjek altid om du kan få studierabat, inden du betaler. Hos Burger King opgraderer de en mellem menu til en stor menu, hvis du viser dit studiekort. Sushikæden Bar’Sushi giver dig 10% i studierabat, og hos Lagkagehuset kan du få 30% rabat på alle varme drikke.
Brug også appen Menucard, Too Good To Go og Bownty, der samler de gode rabatter på spisesteder til dig.
12 Rabatdeals gennem firmaaftaler og din fagforening
Er du medlem af en fagforening, kan du gøre brug af de rabatter, foreningen forhandler hjem til deres medlemmer. Det samme gælder, hvis du har studiejob et sted, der har en firmaaftale, eksempelvis med fysioterapeuter eller fitnesscentre. Dit uddannelsessted kan også have hentet sådanne aftaler i hus, som du kan gøre brug af.
Blandt andet tilbyder Aarhus Universitet, at du under din studietid ganske gratis kan downloade og benytte dig af hele Microsoft Office 365 pakken. Det sparer dig for 549 kroner om året.
Tjek også om din fagforening har en særlig rabataftale med et forsikringsselskab. Du kan måske få bedre renter på din bankkonto, eller det kan være din fagforening har forhandlet en særlig rabat hjem på et abonnement på dit fagblad.
Læs også: Sådan skyder du genvej på forsikringsmarkedet
13 Klæd dig på til studievenlige priser
Nye jeans, sneakers i moderigtige farver eller en lækker vinterfrakke. Tøj kan nemt blive en udskrivelse af de helt store, især hvis du er et modedyr, der helst følger de nyeste trends.
Heldigvis kan du mange steder få op til 20% studierabat. Både online og i fysiske butikker. Det er bare med at søge lidt rundt. Hos Me and the Met kan du få 15% rabat på tøj fra Kokoon, hvis du skriver koden ‘studierabat’ under checkout. Hos Katoni får du 20% rabat på Myprotein tøj, når du bruger koden ‘katoni20’, Boozt giver 15% rabat til studerende, ligesom forskellige fysiske butikker skærer lidt af prisen, så du kan købe moderigtigt tøj til studievenlige priser.
Læs også: 5 tips til at shoppe kvalitetstøj online - uden at lænse kontoen
14 Få klippet lidt af frisørregningen
En tur i frisørstolen er ikke den mest behagelige omgang for din bankkonto. Har du ikke råd til en økologisk klip med det hele til 600 kroner eller mere, men vil du helst ikke ende med at ligne Chewbakka fra Star Wars, så kig efter SU-venlige priser.
Gå efter de mindre frisører, der ikke ligger lige midt i centrum af din studieby. Hos de store kæder tager de som regel meget mere for en klipning, end hos den lille biks rundt om hjørnet. Husk at vise studiekort eller research på forhånd. Mange frisører klipper lidt af prisen, hvis du er en fattigrøv på SU.
Et andet alternativ er at få trimmet lokkerne på én af landets frisørskoler. Du bliver klippet af en elev med supervision fra en underviser, og priserne er ofte under 100 kroner.
Læs også: 13 veje til at spare penge på stort set alt
15 Ferie med besparelser
På en grå martsdag kan man godt ende med at drømme sig væk til grønne palmer og solrige badestrande. Men ak, rejser koster en del. Hvad med at finde de billige alternativer til de dyre pakkeløsninger? Eurolines giver altid studerende 10% i rabat på busrejser i hele Europa. Kombinér det med en rabat på 10%, når du booker dit hotel gennem Hotels.com, og du har lidt ekstra klejner til en cocktail i solen.
Læs også: Én ferie - to budgetter
Slut...nja...listen kunne fortsætte i det uendelige! Fandt du en studierabat, der giver lidt luft i dit daglige SU-regnskab? Ellers er Google din ven ;-) Prøv også Spiirs gratis budgetapp. Den gæve Spiir-assistent hjælper dig med at styre dine penge, krone for krone. Sæt eksempelvis et loft for, hvad du vil bruge på tøj hver måned, og bliv overrasket over, hvor langt du kan strække SU’en.
Vidste du at ...
Vi er teamet op med C More, så du kan få adgang til de fedeste film og serier?
Få 30 dages gratis abonnement hos C More, som en særlig Spiir Treat (herefter 99 kr./md – ingen binding, opsig når du vil). Så kan du bare streame løs! 📺👀
Relaterede indlæg
Studieliv, Familieliv, Sparetips, Pengevaner
Sparetip: Bliv bevidst om dit dataforbrug og vælg det rette mobilabonnement
Få et samlet overblik over alt det du behøver at vide, før du vælger dit mobilabonnement.
Sparetips, Pengevaner, Familieliv
Spiir anbefaler: 5 lyd- og e-bøger til dig, som ønsker at ændre forbrugsvaner.
Få tips, motivation og meget mere med disse 5 disse bøger 🎧
Sparetips, Pengevaner, Familieliv
Spiir anbefaler: 7 lyd- og e-bøger om penge, forbrug og økonomi, der er guld værd
Få inspiration til sparetips, investeringer og meget mere med disse bøger 🎧