Familieliv
Telttur, campingvogn eller sommerhus: Hvad koster ferien i Danmark?
Solen står højt på himlen, folk vader rundt i shorts og korte ærmer, og nye kartofler, grillpølser og jordbær er på menuen hver aften. Åh du danske sommer med grønne marker og blå himmel så langt øjet rækker.
Hvis ikke du allerede har booket en rejse til sydens varmere himmelstrøg, så kan en sommer i Danmark være værd at overveje. Om sommeren viser Danmark sig fra sin allersmukkeste side. Så hvorfor ikke drage ud i det danske land, når du sætter din mail på ferie-svar og trækker stikket til den arbejdstrætte computer?
Læs også: Ti billige ferier i Danmark
Vi har tjekket tre ferieformer, hvor du får duften af jordbær, havvand og frisk luft godt ned i lungerne. For hvad koster det henholdsvis at tage på telttur, bo i campingvogn eller sommerhus? Og hvad får du for pengene?
I indlægget tager vi udgangspunkt i Vejers Strand Camping og området omkring. Priseksempler er beregnet ud fra en familie på to voksne og to børn en uge i højsæson. Vejers Strand Camping har tre stjerner, og vi har valgt netop denne plads, fordi den har en attraktiv placering ved Vesterhavet, og fordi de tre stjerner garanterer, at der er lidt aktiviteter for børnene. Pladsen ligger prismæssigt i midterfeltet. Er du til en mere primitiv eller en mere luksuriøs campingferie har du rig mulighed for at finde campingpladser både i den billige og dyre ende af skalaen.
Teltstænger, sovepose og lejrbålsstemning
En telttur behøver ikke at være en primitiv campingferie, hvor du får hold i ryggen af at ligge på et liggeunderlag allerede efter den første nat. Eller hvor du er kronisk angst for regnvejr og oversvømmelse i dit telt.
Udstyret skal selvfølgelig være i orden, for at du kan få en rimelig oplevelse i et telt. Men hvis vejret er med dig, og du har investeret i de fornødne sager, kan det nemt gå hen at blive din foretrukne ferieform. Lejrbål, solnedgang og fuglekvidder er slet ikke så dårligt. Skal teltturen kunne betale sig, skal du dog bruge teltdug, soveposer og campingbord mere end én gang. Det koster nemlig en pæn klat penge at investere i udstyret.
Teltudstyr kommer i forskellig prisklasser. Men et telt i nogenlunde kvalitet til fire personer med ståhøjde, sovekabine og fortelt, kan du købe for cirka 6000 kroner. Husk at overveje, om du er til at rende rundt og fægte med teltstænger, baduner og pløkker, eller om du mere er til et ‘pop-up’ telt, der slår sig ud af sig selv og så bare skal fæstnes til jorden.
Til en telttur hører en masse andet udstyr: klapstole, campingbord, trangia, soveposer, luftmadrasser, lygter, køletaske, vanddunke, plasttallerkener og så videre. En samlet pakke løber cirka op i 5000 kroner alt efter, hvor meget du har brug for og kvaliteten af udstyret.
Dertil kommer leje af plads på campingpladsen, medmindre I vælger at banke teltpælene i jorden på en af de gratis lejrpladser, der findes rundt om i landet. På Vejers Strand Camping koster en overnatning fra 15 kroner og op til 90 kroner for pladsen, 90 kroner per voksen og 60 kroner per barn. Så I skal måske smide 2340 kroner for seks overnatninger.
Pris i alt for en telttur: 13.016 kroner det første år.
De kommende år betaler du kun for plads og overnatning. Kender du nogle campingferie-entusiaster, kan det være en god ide at låne deres udstyr den første gang, så du kan afprøve, om telttur er noget for dig.
Campingferie med hjul på huset
Har du brug for lidt mere komfort og luksus end en tynd teltdug over hovedet og at skulle i fælleshuset hver gang, du skal lave mad eller på toilet? Så er et rullende hus måske noget for dig.
Med en campingvogn er du stadig en fri fugl, der kan sætte dit hus, næsten hvor du har lyst. Frisk luft, udeliv og fuglekvidder er lige uden for døren.
En campingvogn er dog en noget større investering end et telt. Køber du en vogn, koster den mellem 50.000 og 400.000 kroner alt efter størrelse, alder, model og hvor luksuriøst udstyret, den skal være. Det kan godt betale sig at købe en brugt campingvogn for at skære en væsentlig luns af prisen.
Læs også: Spiirs direktør: Feriebooking er en hyggelig familieaktivitet
Hertil kommer udgifter til vægtafgift, renter på lån, værditab, opbevaring, forsikring, vedligeholdelse, syn med mere. Årligt er det omkring 6000 kroner plus/minus.
Til gengæld har du nærmest alt udstyret i orden, når først du har købt vognen. Du kan stoppe din dyne, tallerkener og grill hjemmefra ind i vognen og drøne afsted. Måske lige bortset fra at købe et par campingstole og et bord. Udstyret løber således nok ikke op i mere end en 1500 kroner.
Prisen for leje af plads og overnatning på Vejers Strand Camping er den samme, som hvis du bor i telt. Eneste ekstra udgift er 39 kroner om dagen til strøm, så du kan lave mad på campingvognens komfur og tænde de små hyggelige lamper i vognen. Pris for overnatning løber op i 2204 kroner.
Pris i alt for en ferie i campingvogn: mellem 60.000 og 410.000 kroner det første år.
Og ja, prisen er ret svingende og afhængig af dine valg. Efter det første år daler prisen betydeligt, men du vil fortsat have løbende udgifter på vognen. Vi anbefaler, at du lejer en vogn det første år, så du kan teste, om denne type campingferie passer til dit gemyt.
Sommerhus ved stranden
Orker du ikke besværet med at drøne Danmark tynd med et skrummel af en vogn bag på bilen, men har du stadig brug for lidt mere komfort og en rigtig seng at sove i? Den gode gamle sommerhus-ferie er altid et hit, og du får stadig rigelige mængder sol, sommer, strand og fuglekvidder.
Leje af et sommerhus til en familie med far, mor og to børn i området ved Vejers Strand koster omkring 4000-7000 kroner for en uge. Og her skal du ikke investere i særligt udstyr, da sommerhuset er veludstyret i forvejen. Vælger du at leje privat gennem Airbnb i stedet for ved et udlejningsselskab, vil du samtidig kunne leje et sommerhus med et personligt og unikt touch.
Pris i alt for en ferie i sommerhus: 4000-7000 kroner.
Prisen ændrer sig kun en lille smule hvert år. Sommerhuset er dog ikke dit, og du må leve med møbler, madrasser og TV-pakke, huset har at byde på. Til gengæld har du ingen ekstra udgifter til udstyr og vedligehold.
Læs også: Deleøkonomi: Spiir guider dig til favorittjenesterne
Penge til transport, mad og fornøjelser
Uanset hvilken ferieform, du vælger at hoppe på, er der lidt yderligere udgifter forbundet med ferien. Turen til og fra campingpladsen eller sommerhuset samt udflugter til seværdigheder og oplevelser i området koster lidt i benzinudgifter.
Der skal stadig mad på bordet, og den udgift stiger nogle gange i forhold til bare at være derhjemme, fordi du sikkert vælger at forkæle familien med restaurantbesøg og lidt flere is.
Og så er der selvfølgelig turen til forlystelsesparker, shopping, og hvad du ellers elsker at fornøje familien med i ferien, som altsammen også kræver, at dankortet bliver luftet.
Tilbage er der bare at sige: Ja, ferie er en udgift. Men det er også tid med familien, oplevelser, grin, frisk luft, fritid og en masse sjov, du kan tænke tilbage på med et smil på læben, når du igen er tilbage på arbejdspinden bag computeren.
Rigtig god solbeskinnet ferie ude i det smukke danske land. 🏝☀️😎
Relaterede indlæg
Studieliv, Familieliv, Sparetips, Pengevaner
Sparetip: Bliv bevidst om dit dataforbrug og vælg det rette mobilabonnement
Få et samlet overblik over alt det du behøver at vide, før du vælger dit mobilabonnement.
Sparetips, Pengevaner, Familieliv
Spiir anbefaler: 5 lyd- og e-bøger til dig, som ønsker at ændre forbrugsvaner.
Få tips, motivation og meget mere med disse 5 disse bøger 🎧
Sparetips, Pengevaner, Familieliv
Spiir anbefaler: 7 lyd- og e-bøger om penge, forbrug og økonomi, der er guld værd
Få inspiration til sparetips, investeringer og meget mere med disse bøger 🎧