Sparetips

Spareeksperiment: Budgetferie i New York uden at leve på en sten

Caroline Sølver 12-08-2017

Fire uger i New York City bosat i en lejlighed i Soho med kæresten ved min side. Det lyder som lidt af en drøm, men det er netop, hvad jeg kan læne mig tilbage og nyde lige nu. Jeg har sommerferie, og jeg bruger en hel måned af den i New York.

Ja, det er privilegeret at kunne tilbringe så meget tid i denne fede storby. Men det er også en dyr affære. Især for en studerende som mig. New York er nemlig en dyr by at holde ferie i.

Jeg har derfor besluttet mig for at gennemføre et spareeksperiment i fem dage i løbet af ferien. Planen er at spare så mange penge som muligt, dog uden at jeg lever på en sten. Jeg skal også nyde det.

Krav til spareeksperimentet:

  • Jeg skal spare penge, hvor det er muligt.
  • Jeg skal finde de bedste alternativer til det, jeg ellers ville bruge mange penge på.
  • Jeg må kun spise ude én gang om dagen.

I det følgende vil jeg føre dagbog over hvilke metoder, jeg bruger til at spare penge på min ferie samt hvilke tanker, jeg gør mig i de fem dage, eksperimentet står på.

Jeg har snydt lidt hjemmefra: gratis feriebolig

Spar penge på ferie i New York og byt lejlighed Jeg har nemlig ‘swappet’ min lejlighed i København til en lejlighed i Soho gennem Craigslist. Det vil altså sige, at via boligbytning bor jeg midt i fantastiske Soho i knap fire uger, uden at der er penge involveret. Score!

Huslejepriserne er skyhøje på Manhattan. En ferielejlighed på størrelse med den, jeg har byttet mig til, koster i omegnen af 20-30.000 kroner om måneden. Har du mulighed for det, er der altså mange penge at spare ved at ‘swappe’ din bolig.

  • Leje af lejlighed en måned i Soho = 25.000 kroner

  • Pris for fem dage = 4166 kroner

  • Penge brugt = 0 kroner grundet lejlighedsbytte

  • Penge sparet = 4166 kroner

Flyvetur over Atlanten

Det er lidt svært at komme til New York uden en flybillet og et par timer (otte lange af slagsen) i luften. Jeg finder altid flybilletter gennem Momondo.dk, der gør det let og overskueligt at tjekke priser, varighed og mellemlandinger på én gang. Momondo viser, at Norwegian er billigst, og jeg booker gennem dem. Fordi jeg flyver i sommerferien, er priserne højere end uden for sæson, men det kan jeg desværre ikke komme uden om. Billetten skal bestilles og betales, for afsted, det skal jeg.

Der findes dog måder, du kan spare rigtig mange penge på flybilletter. Jeg har selv købt returbilletter til NY for bare 2200 kroner. Den væsentligste forskel var, at det var i lavsæson. Kan du rejse uden for skoleferierne, og er du fleksibel med dine rejsedatoer, kan du komme rigtig langt prismæssigt. Flyver du med lavpris-flyselskaber, kan du også spare penge på kun at have håndbagage med. Et andet sparetip er at undersøge flyselskabernes rabatter til unge. Disse vises ikke på Momondo, så her skal du ind på selskabernes respektive hjemmesider og søge.

  • Pris på flybillet = 3700 kroner

  • Penge brugt = 3700 kroner

  • Penge sparet = 0 kroner

Morgenmad hjemme

Normalt er jeg glad for at spise morgenmad ude, når jeg rejser. Men det løber alt for hurtigt op, hvis jeg bruger 130 kroner på at gå på café hver morgen. Derudover er det oplagt at benytte køkkenet i lejligheden til at lave morgenmad. Og hvem har nogensinde sagt, at hjemmelavet morgenmad er kedeligt?

Ingen! Jeg går i supermarkedet og køber blåbær, jordbær, cashewnødde-mælk, müsli (den med chokolade og kokos, det er trods alt ferie), bagels og ‘cream cheese’ samt en lille pose kaffe. Det bliver 135 kroner. Tilbage i lejligheden nyder jeg min morgenmad, mens jeg gennemgår nedenstående regnestykke i mit hovede og glæder mig over alle de penge, jeg allerede har sparet.

  • Morgenmad på café i fem dage á 130 kroner = 650 kroner

  • Penge brugt på morgenmad hjemme i fem dage = 135 kroner

  • Penge sparet = 515 kroner

Gratis oplevelser

Undersøg gratis oplevelser og museumsindgange for at spare penge på din ferie i New York Jeg forsøger at opleve en ny håndfuld steder og attraktioner, hver gang jeg er ude at rejse. Denne gang har jeg planlagt et besøg på kunstmuseet MoMa og 9/11 Memorial Museum.

Jeg holder meget af at gå på museum, men jeg synes, at det er lige i overkanten med de 160 kroner, det koster at komme ind. Jeg googler derfor ‘MoMa’ og læser mig til, at jeg kan komme gratis ind hver fredag mellem klokken 16 og 20. Det er hermed skrevet på min to-do-liste for fredag. Det samme gælder det nye 9/11 Memorial Museum. Indgang hertil koster 160 kroner, men det er gratis om tirsdagen efter klokken 17.

320 kroner er hermed sparet, og jeg får samme oplevelse. Det krævede bare fem minutters research.

  • Pris for indgang til to museer = 320 kroner

  • Penge brugt = 0 kroner

  • Penge sparet = 320 kroner

Et godt trick i samme stil er at sejle en tur med færgen til Staten Island. Den er nemlig helt gratis. Den sejler fra Battery Park på Manhattan hver halve time. Turen tager omkring 25 minutter, og du får den mest perfekte sejltur med udsigt over hele Manhattan og Brooklyns skyline, broerne, de omkringliggende øer og Frihedsgudinden - kvit og frit. En guidet bådtur til Frihedsgudinden koster til sammenligning 160 kroner.

Manicure er et must

En tradition jeg har, når jeg er ude at rejse, er at få lavet negle. Det er nemlig en del billigere uden for de danske grænser. Så jeg skal selvfølgelig også have lavet negle på denne ferie. Eksperimentet kræver ikke, at jeg lever på en sten, blot at jeg finder billigere alternativer.

Igen er internettet min ven. Jeg søger efter tilbud på neglesaloner, og jeg finder ‘Groupon’. En hjemmeside, der samler tilbud til forskellige oplevelser. Her køber jeg en manicure for 130 kroner. Det er halv pris af, hvad jeg plejer at give.

  • Normalpris på manicure = 260 kroner

  • Penge brugt på manicure, tilbud fundet på Groupon = 130 kroner

  • Penge sparet = 130 kroner

Kaffe og frokost fra trucks

Sådan sparer jeg penge i New York ved at købe frokost Jeg er ude at vandre byen tynd som en ægte turist, og efter noget tid bliver jeg sulten og tørstig. Til min fordel er ‘The Big Apple’ spækket med gadesælgere og madvogne, der fungerer som små restauranter og kiosker. Her kan jeg både finde bagels, kaffe, sodavand og avancerede, etniske retter. Jeg køber en iskaffe og en græsk gyros og betaler 45 kroner for hele herligheden. På en restaurant var det mindst blevet 100 kroner.

Heldigvis har New York et stort udvalg af madvogne, og jeg ender med at afprøve et par forskellige til frokost de andre dage. Jeg spiser mig igennem forskellige madkulturer og får curry chicken en dag (45 kroner), bulgursalat en anden dag (35 kroner), hotdog (15 kroner) og burger fra Shake Shack (50 kroner) på sidstedagen af eksperimentet.

  • Fem dages frokost på restaurant = 500 kroner

  • Penge brugt på fem dage fra gadevogn = 190 kroner

  • Penge sparet = 310 kroner

Gåture frem for offentlig transport

Jeg skal besøge en veninde cirka 40 minutters gang fra lejligheden i Soho. Jeg havde egentlig tænkt, at jeg ville tage subwayen dertil, men jeg beslutter at gå for at spare billetten væk. På min tur får jeg, til min store overraskelse, set forskellige turistattraktioner såsom Union Square, Flat Iron og Empire State Building. Det havde jeg ikke gjort, hvis jeg havde siddet i en subway under jorden. Hertil kommer at jeg også får gratis motion. På de fem dage, eksperimentet står på, tager jeg gåbenene frem for subwayen seks gange. Dog tager jeg også subwayen to gange, hvor gåafstandene er lidt for lange.

  • Otte billetter til subwayen = 152 kroner

  • Penge brugt på to subway-billetter = 38 kroner

  • Penge sparet på at gå frem for at tage subwayen seks gange = 114 kroner

Altid vandflaske med

Spar masser af penge på din rejse til New York Det er ‘hot’ i New York om sommeren. 35 grader er ikke usædvanligt. Vand er altså et ‘must’, når jeg traver byen tynd. En flaske koster dog i omegnen af 12 kroner, så jeg sørger for at medbringe min egen vandflaske, jeg kan fylde op, når jeg slentrer rundt i byen. Det sparer mig for rigtig mange penge.

  • Tre flasker vand til 12 kroner om dagen i fem dage = 180 kroner

  • Penge brugt på vand = 0 kroner

  • Penge sparet = 180 kroner

35 graders hede = pool-tid

Selvom jeg husker at drikke litervis af vand i New Yorks sommerhede, er det stadig varmt. Tæt på min ferielejlighed ligger en offentlig pool. Den er stor, ren, og det bedste ved den er, at det er gratis at komme ind. Det udnytter jeg tre gange i løbet af min ferie. Til sammenligning tager min New York-veninde et par gange om året en udflugt til en poolclub. Her koster det 160 kroner at komme ind.

  • Indgang til poolclub tre gange á 160 kroner = 480 kroner

  • Penge brugt på poolclub = 0 kroner

  • Penge sparet på at tage i offentlig pool frem for poolclub = 480 kroner

Push-ups i parken frem for i fitnesscenteret

Spar penge ved at træne udendørs i New York - spareeksperiment Jeg beslutter mig for, at jeg vil holde mig i form, selvom jeg er i New York. Inden ferien har jeg undersøgt, om jeg kan købe et månedsmedlemskab til et fitnesscenter, mens jeg er afsted. Det koster knap 1000 kroner eller 160 kroner for et hold i fitnesscenteret. Det er langt over, hvad jeg er villig til at betale.

Derfor finder jeg et alternativ. Imens eksperimentet står på, træner jeg kropsvægt-øvelser i Washington Square Park to gange. Jeg finder også ud af, at det føromtalte fitnesscenter tilbyder en gratis prøvetime. Det tilbud udnytter jeg og tilmelder mig et yoga-hold. Og så får jeg selvfølgelig motion på mine ture til den offentlige pool og af alle de skønne gåture i byens gader.

  • Tre hold i fitnesscenter á 160 kroner = 480 kroner

  • Penge brugt på træning = 0 kroner

  • Penge sparet på at træne udendørs frem for i fitnesscenter = 480 kroner

Shopping på budget

For mange er New York lig med shopping. Det er den i hvert fald for mig. Der er mange ting, der er dyrere her, end de er i Danmark, og det gælder især, hvis du vil shoppe europæiske brands såsom tøj fra H&M og Zara. Der er dog masser af penge at spare, hvis du går på udkig efter sneakers og amerikanske mærker.

Jeg har udset mig et par sko. De koster 1900 kroner i Danmark. Jeg finder dem på den amerikanske Footlocker.com, hvor de koster 640 kroner. Jeg googler, om der mon findes en rabatkode til Footlocker, og jeg har heldet med mig. Jeg ender med at give 540 kroner for skoene. Jeg kan godt få sendt skoene til Danmark, men forsendelse løber op i 200 kroner, og jeg kan risikere, at pakken bliver taget i tolden.

  • Pris på sko i Danmark = 1900 kroner

  • Penge brugt på sko i New York = 540 kroner

  • Penge sparet på sko = 1360 kroner

Når jeg er i New York, skal jeg altid forbi Century 21 og Marshall's .Det er to storcentre, der opkøber modetøj på udsalg fra tøjmærkerog sælger det til meget lave priser. Man skal dog væbne sig med tålmodighed, for tøjet hænger tæt på stativerne, og der er mange andre kunder. At finde de gode varer er som at lede efter en nål i en høstak. I Century 21 har jeg heldet med mig.

Jeg finder et par Levi’s jeans og et sæt Calvin Klein undertøj, som jeg længe har ønsket mig. Jeg giver 120 kroner for bukserne og 130 kroner for undertøjet. I Danmark koster bukserne 1200 kroner og undertøjet 410 kroner.

  • Normalpris på jeans og undertøj i Danmark = 1610 kroner

  • Penge brugt på jeans og undertøj i USA = 250 kroner

  • Penge sparet på jeans og undertøj = 1360 kroner

Jeg er ikke færdig med at shoppe, for jeg mangler at besøge den vildeste genbrugsbutik i Williamsburg. Den hedder Beacon’s Closet, og udvalget samt mængden af tøj er næsten absurd. Jeg er heldig igen, for jeg finder endnu et par Levi’s jeans, denne gang i en anden farve. De må med mig hjem, for de er lige i øjet, og så koster de 95 kroner mod 1200 kroner i Danmark.

  • Pris for jeans i Danmark = 1200 kroner

  • Penge brugt på jeans i USA = 95 kroner

  • Penge sparet på jeans = 1105 kroner

Middage i venner og families lag

Spar penge på aftensmad i New York Jeg mangler vist at fortælle, at min kæreste kommer fra New York. Vi er derfor en del sammen med hans venner og familie under mit spareeksperiment. Det betyder, at jeg bruger forbløffende få penge på at spise aftensmad. To aftener bliver jeg inviteret ud at spise, den ene dag af min svigermor og den anden dag hjemme hos venner.

To andre aftener er jeg træt efter nogle lange dage og vælger den nemme løsning: at bestille mad online. Det må jeg betale 135 kroner for. Det er bekvemt og billigt, da levering for det meste ikke koster noget. Den sidste aften forkæler jeg mig selv og spiser på en restaurant i Soho. Her får jeg en pastaret og en lemonade for 180 kroner.

  • Penge brugt på aftensmad hvis jeg havde spist på restaurant hver dag á 180 kroner = 900 kroner

  • Penge brugt på aftensmad = 315 kroner

  • Penge sparet på aftensmad = 585 kroner

Status på fem dages spareeksperiment i New York

De fem dage er gået, og jeg skal gøre status. Hvad er min konklusion? Jeg er næsten høj over min oplevelse! Det har været sjovt, det har været fedt, og det har været for sejt at udregne, hvor mange penge, jeg har sparet.

Især fordi jeg ikke har ofret noget for at spare penge. Tværtimod har jeg nydt byen, spist lækker mad, shoppet, fået lavet negle og oplevet en masse fede ting.

Lægger jeg resultaterne af ovenstående sammen, har jeg faktisk sparet 11.105 kroner. Uden mit spareeksperiment, havde de fem dage i New York kostet mig i omegnen af 16.498 kroner. Jeg får det for blot 5393 kroner. Wow!

Det har været sjovt at gennemtænke mit forbrug og overveje, hvilke alternativer, der er til de ting, jeg gerne vil købe eller opleve. Med så crazy stor en besparelse, vil jeg helt sikkert kopiere nogle af sparetrickene på min næste ferie.

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.