Studieliv

Sammenligning: Hvad koster det at bo i Danmarks bedste studiebyer?

Caroline Sølver 15-08-2019 - Læsetid: 6 min

Sommeren går på hæld, og klokken ringer ind til et nyt semester.

Enten genoptager du dit studie efter en lang og tiltrængt sommerferie, eller også har du netop skiftet din trygge tilværelse hos mor og far ud med en større studieby for at starte på drømmestudiet, fordi det er her, de fleste studier ligger placeret.

I dette indlæg stiller vi skarpt på de fire bedste studiebyer i Danmark: Aarhus, København, Aalborg og Randers.

  • Hvad koster det egentlig at bo i dem?
  • Bør du vælge den ene studieby over den anden?
  • Hvordan er studiemiljøet i de forskellige byer?

Læs med her og find svarene!

Sådan har vi gjort

Med udgangspunkt i Studentums store undersøgelse over de 10 bedste studiebyer i Danmark har vi udvalgt top fire, som er Aarhus, København, Aalborg og Randers. Studentum har spurgt over 1.600 unge, hvad der er vigtigt for dem i en studieby samt hvor mange uddannelsesmuligheder, der er i byen.

Desuden har Studentum inddraget Danmarks Statistik og Boligportalen for at vurdere, hvor gode de forskellige studiebyer er.

Aarhus - Danmarks bedste studieby

Aarhus bedste studieby

Smilets by indtager førstepladsen som Danmarks bedste studieby med intet mindre end 60.000 studerende. Byen har desuden været på hele verdens læber de sidste par år, da Aarhus var European Capital of Culture i 2017. Aarhus er billigere at bo i en konkurrenten mod øst, København, og har desuden gode studiemuligheder. Især Aarhus Universitet huser mange studerende. Efter endt studie er der gode karrieremuligheder i byen.

  • Bolig: Aarhus har både kollektiver, kollegier, leje-, andel-, og ejerlejligheder. Hvordan du vil bo, kommer altså helt an på, hvad du har lyst og råd til, når du flytter til Aarhus. Desuden har Aarhus en boliggarantiordning, hvilket betyder, at du som ny studerende i Aarhus er garanteret et sted at bo. Aarhus’ gennemsnitlige kvadratmeterpris for en bolig er på cirka 140 kroner, hvilket er lavt i forhold til København, men højt i forhold til andre jyske byer.

  • Husleje: Gennemsnitsprisen for leje af et værelse i Aarhus er 74% af din SU, hvilket svarer til 3.855 kroner. For en et værelses lejlighed er gennemsnitsprisen 5.685 kroner.

  • Studiemiljø: Aarhus er en mini-metropol, hvor du finder masser af muligheder, men samtidig er byen så lille, at det er nemt og overskueligt at komme omkring. Hvert år finder kapsejladsen sted, hvor de forskellige universitetsfakulteter dyster mod hinanden. Desuden er Aarhus’ gennemsnitsalder 24 år.

  • Adgangskvotient: Aarhus’ adgangskvotienter til optag på uddannelser er næsten lige så høje, som i København. Se alle adgangskvotienter for 2019 her.

København - Danmarks største studieby

København studieguide

Danmarks hovedstad, der blandt andet er berygtet for tårnhøje priser på café latte og lejeværelser. På trods af at København ikke tager prisen for landets allerbedste studieby, er det stadig landets største studieby med mere end 70.000 studerende. København scorer højt, fordi byen har et godt omdømme og fordi, der er gode karrieremuligheder efter endt uddannelse. Desuden arbejder København på at blive en bedre studieby med flere studieboliger og muligheder for studerende.

  • Bolig: Det er ikke just nemt at finde en bolig i Købstaden. Boligmarkedet i København er ubarmhjertigt, og det er ikke unormalt, at studerende er husvilde et par gange om året, fordi deres lejekontrakt er udløbet, og det er tid til at finde noget nyt. Dog arbejder København på at skabe 12.000 nye studieboliger, så hvis du væbner dig med tålmodighed, er du måske en af de heldige, der får en lejekontrakt. Du giver dig selv gode chancer ved at være åben for forskellige boligmuligheder og søge bredt.

  • Husleje: Huslejepriserne i København er de højeste i hele kongeriget. Prisen for et værelse er i gennemsnit 5.000 kroner om måneden, knap 7.000 kroner for en et værelses, og over 10.000 kroner for en to værelses lejlighed.

  • Studiemiljø: På trods af at København er en stor by, er der masser af studiemiljø, kultur og fællesskaber, du kan blive en del af. Det handler blot om selv at opsøge dem. Der er torsdagsbarer, fredagsbarer, studiefester, fakultetsfester, studiecaféer og læsesale. Kun fantasien sætter grænser.

  • Adgangskvotient: Ligesom med huslejen, er adgangskvotienterne på de populære uddannelser kendt som de højeste i landet i København. Det er her, du skal spørge dig selv, om du er villig til at søge kvote 2, eller om du bør kigge på andre studiebyer i landet, hvis der er én bestemt drømmeuddannelse, du gerne vil ind på.

Aalborg - Studiebyen mod nord

Aalborg studieguide

Aalborg trækker en tredjeplads på listen over de bedste studiebyer, fordi den er billig at bo i sammenlignet med København og Aarhus. Dertil kommer, at Aalborg er kendt for fest. Om sommeren er der Karneval, og i Jomfru Ana Gade kan du feste året rundt.

Udover fest og farver byder Aalborg også på skøn natur, hav og strand. Desuden er Aalborg en komprimeret storby, der forener natur med byliv både til nat og dag i form af fest, kultur, kulinariske oplevelser og shopping. Der er altså masser af måder, du kan bruge din SU, selvom den ikke alene går til at betale husleje. Aalborg har gode karrieremuligheder, da byen er hjemstavn for flere store virksomheder, heriblandt Siemens Wind Power.

  • Bolig: Som studerende i Aalborg er du garanteret at finde en bolig. Byen har nemlig Tag-Over-Hovedet-garanti. Lejeboligmarkedet er taknemmeligt i Aalborg, hvilket gør det til en mere overskuelig opgave at finde et sted at bo.

  • Husleje: En et værelses lejlighed i Aalborg koster blot 3.857 kroner, hvilket næsten er det halve af, hvad den koster i København. Så der er altså flere penge til fredagsbaren som studerende i Aalborg.

  • Studiemiljø: Gennem Aalborg Universitet er der rig mulighed for, at du kan blive en del af universitetets studiemiljø. Der findes blandt andet en årlig studiemiljødag. Derudover er Aalborg kendt for fest og farver, hvor særligt byens årlige karneval tiltrækker festligt besøg fra hele landet.

  • Adgangskvotient: De populære uddannelser, der er kendt for deres skyhøje adgangskvotienter, er generelt lavere i Aalborg end i København og Aarhus. Derfor kan det være smart at overveje at søge ind her, hvis du ikke har gennemsnittet til at komme ind på studiet i de andre byer.

Randers - lokalsamfund og natur

Randers studieguide

Anders Hemmingsen ville nok ikke være enig, men ifølge Studentum har Randers fået den flotte fjerdeplads som Danmarks bedste studieby. Og ikke nok med, at Randers er en god by at studere i, så er den også billig. Huslejepriserne er nemlig helt i bund i Randers, hvilket du som studerende på SU kan nyde godt af. Derudover udmærker Randers sig som en attraktiv studieby, fordi der er nem adgang til kultur og skøn natur. Studerende får også muligheden for at blive del af et tæt lokalsamfund, som man ikke mærker på samme måde i de større studiebyer.

Det store minus ved Randers som studieby er dog, at der ikke er de bedste karrieremuligheder efter endt studie. Men det gør da ingenting - når du siger farvel til SUen, kan du jo passende sige goddag til flytning til en af de større byer, der huser bedre karrieremuligheder for dig.

En anden fordel ved at bosætte sig i Randers som studerende er, at du snildt kan pendle til både Aarhus og Aalborg med offentlig transport eller i bil. Det vil tage dig under en time, og på den måde kan du få de mange studie- og arbejdsmuligheder som Aarhus og Aalborg tilbyder, samtidig med at du har en lavere husleje og er en del af et tæt lokalsamfund i Randers.

  • Bolig: Stort rungende JA, især i forhold til København og Aarhus. Du kan nærmest bo som en konge for de samme priser, som du ville betale for et sølle værelse på djævleøen i København.

  • Husleje: Randers har en af de laveste gennemsnitlige huslejepriser i Danmark. Du får i gennemsnit 40 kvadratmeter for 3.000 kroner i Randers.

  • Studiemiljø: Randers har et tæt knyttet lokalsamfund, og det samme gør sig gældende i studiemiljøet, hvor du hurtigt kan blive en del af det lille men tætte miljø.

  • Uddannelsesmuligheder Her er en liste over de uddannelser, du kan tage i Randers.

Vælg din studieby

Hvordan skal du så vælge hvilken studieby, der er bedst for dig?

Først og fremmest skal du spørge dig selv, hvad du vægter højt. Vil du gerne have en lav husleje, så du har flere penge at gøre godt med hver måned? Så er København og Aarhus nok ikke det umiddelbare valg. Vil du gerne være sikker på at komme ind på dit drømmestudie, men har du ikke verdens højeste snit? Så skal du vælge den by, der udbyder din uddannelse med den laveste adgangskvotient.

Du skal selvfølgelig også tænke over, hvad du drømmer om. Er det sjov og ballade, at være tæt på familie og venner, at prøve noget nyt eller at have gode, fremtidige karrieremuligheder i samme by? Dit studie, din bopæl, din økonomi og dit valg.

Vi håber, at du er blevet klogere på, at der er flere valg at vælge imellem, når du skal studere.

Held og lykke 💪

Kilder:

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.