Familieliv

Sådan sparer du hele 24.412 kroner på konfirmationen

Karen Johanne Iversen 14-03-2017

Gæsteliste, indbydelser, tøj, menu, lokaler, musik, pynt - og listen fortsætter. Når konfirmationsforberedelserne går i gang, er der et hav af beslutninger, I som forældre skal tage. Hurtigt finder I ud af, at det ikke er billigt at holde konfirmation for jeres børn, og I må derfor finde ud af, hvad konfirmationsbudgettet skal bruges på.

Nordea lavede i april 2016, i samarbejde med TNS Gallup, en beregning af prisen på en gennemsnitlig konfirmation. Den gennemsnitlige fejring for at træde ind i de voksnes rækker kostede i 2016 lidt over 30.000 kroner. Det er altså en dyr fornøjelse at holde konfirmation, men sådan behøver det ikke at være.

For at få et bedre overblik over de udgifter, I skal tage højde for under forberedelserne til konfirmationen, giver vi jer her de bedste sparetips til konfirmationen, som kan spare jer for op til mere end 24.000 kroner på den kommende konfirmationsfest. 24.000 kroner! Det er penge, som i stedet kan blive til en fed rejse til Kreta eller en ‘ny’ brugt bil. Der tages i prisforslagene udgangspunkt i en fest med en kvindelig konfirmand og 30 gæster.

Brug jeres netværk

En konfirmation på budget er ikke nødvendigvis en dårlig konfirmation. Den kræver bare mere planlægning og arbejdskraft fra jeres side. Det vigtigste råd til jer, der vil holde udgifterne til konfirmationen så langt nede, som muligt, er: brug jeres netværk. Måske har I kollegaer eller venner med jævnaldrende børn, og I kan med fordel dele tjenester med hinanden, hvis jeres børn skal konfirmeres inden for de samme uger, måneder eller år, og hvis I skal holde samme slags fest.

Brug samme service, duge, vaser, pynt, flag, fotograf og kørsel fra kirke. Brug eventuelt lokale Facebook-grupper til at søge eller tilbyde tjenester. Vær ikke bange for at bytte tjenester med jeres netværk. Hvis I hjælper andre, har I også selv hjælp til gode, når I har brug for det.

egen bil og fotograf konfirmation

Sidste års kjolemodel og Youtube-frisure

Der er mange penge at spare på konfirmationskjolen, hvis jeres barn ikke insisterer på at bære den nyeste Lilly-model. Mange kjoleforhandlere sælger kjoler fra fra tidligere kollektioner - både i butikkerne og på nettet - og her har I virkelig mulighed for at finde en skøn og endda ny kjole, men til en stærkt nedsat pris. Gå efter skiltene ‘Outlet’, ‘Tilbud’ eller ‘Udsalg’.

Er budgettet så stramt, at I har svært ved at få råd til en kjole? På den landsdækkende facebookside, Tøjhjælp til konfirmationen, forærer tidligere konfirmander deres konfirmationstøj væk, og I kan derfor være heldige at få fingrene i en gratis konfirmationskjole. Dog skal I være opmærksomme på, at kjolerne befinder sig forskellige steder i landet, og at I muligvis skal ud på en køretur, før kjolen kan blive jeres.

Læs også: 4 skridt til at ændre dine fastgroede pengevaner

Er I på jagt efter en fin frisure til konfirmanden, men rækker budgettet ikke til vilde fletninger eller smarte krøller kreeret hos frisøren? Hvis I researcher jer lidt frem og snakker med konfirmanden om hendes eller hans ønsker, kan I sammen lave det helt rigtige look til den store dag. På Youtube kan I finde et væld af forskellige ‘tutorials’ og guides til håropsætning. I videoerne får I en ‘step-by-step-guide’ til opsætningen, og ofte får I også tips til bestemte produkter og hårpynt, som vil være nyttige til netop den frisure, I skal lave.

kjole og frisure til konfirmation

Spar tid og kræfter med online indbydelser

Når I skal invitere gæsterne, ville I normalt sende indbydelser ud per ‘snailmail’. Men I kan faktisk godt lave en både flot og kreativ indbydelse, der ikke koster jer en eneste rød reje til fancy kort, kuverter og frimærker. De fleste af jeres gæster er højst sandsynligt på Facebook eller har en e-mail, så derfor vedhæfter I blot indbydelsen i en mail eller Facebook-besked til jeres gæster. Ved at sende en online invitation og efterfølgende takkekort sparer I penge, men I slipper også for at skulle afsted på posthuset med indbydelserne.

Med hensyn til bordpynt og bordkort kan I med fordel udtænke et farvetema og samle sammen over tid: sjovt papir, silkebånd og klistermærker. Gå efter de gule priser på varerne i butikkerne, og gå amok med limstiften! Inddrag konfirmanden og lav en hyggelig klippe-klistre-dag, hvor I får gjort bordpynten klar.

Har I brug for inspiration til indbydelser, takkekort og bordpynt? Pinterest - både som hjemmeside og app - er en kreativ platform, hvor I kan finde idéer til madlavningen, boligen og andre kreative projekter. Brug søgefunktionen til at finde idéer til netop jeres konfirmationstema.

hjemmelavet pynt, indbydelser og takkekort til konfirmation

Hold festen hjemme

Selvom det er fristende at betale sig fra alle arbejdsopgaver og holde festen ude, er der store besparelser ved at holde festen hjemme. Ryd stuen, lav borddækning med lånt service, lav en god playliste på Spotify, og så er festen igang! Selvom der ligger et større arbejde i at holde festen hjemme, vil I opleve, at jeres gæster er mere afslappede i et hjemligt miljø. Hvis I har en have, er der også stor frihed i at kunne gå ud og trække lidt frisk luft i pauserne mellem maden, konfirmationssangene og talerne.

hold festen hjemme til konfirmationen

Hjemmelavet buffet med alle konfirmandens livretter

Når man bestiller mad udefra eller skal vælge menu på en restaurant, er der ofte forskellige kombinationer og begrænsninger i udvalget. Tag arbejdshandskerne på og lav en hjemmelavet buffet med alle konfirmandens livretter: Hjemmebagt brød, tunmousse, tarteletter med høns i asparges, lakseroulade, salater, bruchetta med tomatrelish, forskellige slags tærter, svinemørbrad med fyld af svampe og krydderurter, frikadeller, dessertpandekager, is og andre lækre desserter.

Mange af retterne kan fryses ned i forvejen, så I ikke behøver at stå i køkkenet i flere dage op til festen. Servér øl og sodavand, og hæld papvin på glasflasker - det ser flot ud og er billigt. Spørg en ven eller kollega om hjælp til serveringen, og nyd dagen sammen med konfirmanden og gæsterne.

hjemmelavet buffet og drikkevarer til konfirmation

Afstem forventningerne

Konfirmationen er en stor dag for konfirmanden - eller er det? Snak i god til med konfirmanden om, hvad der virkelig har værdi på denne dag og afstem forventningerne. Hvad skal prioriteres højere end andet? Er det vigtigere at få en stor og dyr gave af mor og far end at have 30 gæster til bords? Kom med nogle forskellige forslag og muligheder til konfirmanden, så I sammen kan finde frem til den helt rigtige kombination af en konfirmationsfest.

Søg tilskud til konfirmationen

Er du enlig forsørger, studerende, har I en lav indkomst, eller er budgettet stramt af andre årsager, som gør, at I har svært ved at få råd til en konfirmationsfest? Så er der hjælp at hente. I kan nemlig søge tilskud til konfirmationen gennem statsforvaltningen og forskellige fonde, hvis I opfylder legaternes specifikke krav som tilskudsmodtager. Læs mere her.

Læs også: På indkøb med sparegrisen

Få overblik over udgifterne med Spiir

Sidst men ikke mindst anbefaler vi, at I bruger Spiir under hele planlægningen af konfirmationen. Inde i appen finder I en tagging-funktion, hvor I kan give bestemte udgiftsposter en valgfri note via et hashtag (#). En idé ville være at tagge alle konfirmationsudgifterne med #konfirmation, og I kan herefter give alle udgifterne til mad tagget #konfimad, udgifterne til tøj #konfitøj og så videre. Det er nemt, hurtigt, og det giver jer et glimrende forbrugsoverblik, så I slipper for at sidde med regneark, kvitteringer og lommeregner.

total besparelse på konfirmation

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.