Pengevaner

Sabbatår? Sådan bruger du smartest dine penge

Caroline Sølver 23-07-2019 - Læsetid: 6 min

Er du en af de nyudklækkede studenter, der er parat til at tage hul på dit første sabbatår? Eller er du på vej til dit andet sabbatår? Så er du landet det helt rigtige sted.

Det skal nemlig handle om sabbatårsfælden. “Hvad for en fælde?”, tænker du måske. Nu skal du høre: Sabbatårsfælden er, når du går fra at være studerende på en ungdomsuddannelse, og til at tjene penge gennem et fuldtidsjob. Du tjener pludseligt mange flere penge, end du er vant til, og inden du ser dig om, er dit forbrug også steget gevaldigt.

Hvis du efter et sabbatår eller to vender tilbage til studielivet, skal du igen tilbage på SU. Men hvordan vænner du dig af med en fed løn og et højt forbrug?

Her kommer vi med vores allerbedste råd til, hvordan du smartest kan bruge dine penge i sabbatåret, så du ikke går ned med flaget, når SU-tilværelsen atter banker på 👇

Track dit forbrug

Track dit forbrug

Når din første fuldtidsløn tikker ind på kontoen, er det sikkert med hjerter i øjnene 😍 Du er slet ikke vant til at have så mange penge mellem hænderne, og du får en vild lyst til bare at leve livet og brænde en masse penge af på lir og lækre sager.

For at undgå en kæmpe pengemæssig omvæltning, vil du gøre dit fremtidige SU-jeg en stor tjeneste ved at klappe hesten, før du fyrer alle dine hårdttjente penge af på byture, sneakers, rejser og cafébesøg.

Men hvordan? Hold øje med dit forbrug i Spiir. Her får du et detaljeret indblik i, hvad du tjener, og hvad du bruger din løn på. Går der mange penge til cafébesøg? Eller er det tøjposten eller en helt tredje kategori, der vinder førstepladsen i dit forbrug?

Ved at tracke dit forbrug, bliver du mere bevidst om, hvor pengene ryger hen.

Læg en plan

Læg en plan for dine penge

Når du har sat dig ind i, hvor dine penge ryger hen, er det tid til at lægge en plan for din indkomst. Her skal du spørge dig selv, om du bruger dine penge på den rigtige måde lige nu. Hvis du lige nu bruger alt, hvad du tjener, og du lige om lidt vender tilbage på SU, gør du klogt i at nedsætte dit forbrug.

Hvis du finder ud af, at du gerne vil bruge færre af dine penge eller starte en opsparing, som du kan tage af, hvis SUen ikke rækker, kan du lægge en plan for dit forbrug. Helt specifikt skal du beslutte dig for hvilke beløb, du gerne vil bruge på de forskellige forbrugskategorier såsom dagligvarer og shopping.

Når du har besluttet dig for, hvordan dit forbrug skal se ud, kan du bruge Spiirs funktion ‘forbrugsmål’. Her indtaster du de beløb, du må bruge på forskellige kategorier på enten uge- eller månedsbasis. Og hvis du formår at holde dit forbrug under dit mål i de forskellige kategorier, kan du pludselig stå med en stor resterende sum af din indkomst, som du kan bruge på enten opsparing, møbler eller lige det, du går og drømmer om.

Hvad du ikke ved, har du ikke ondt af

Kender du den gode gamle “hvad man ikke ved, har man ikke ondt af?”. Sådan er det også med dine penge.

Hvis du hver måned laver en fast overførsel fra din lønkonto til en opsparingskonto, får du slet ikke pengene at se, før de allerede er havnet på opsparingen. Smart!

På den måde undlader du også, at du kommer til at bruge pengene, selvom du har planer om at spare op - ganske enkelt fordi pengene ikke længere står på din forbrugskonto.

Forbered dig på studielivet

Tjen penge i dit sabbatår

Selvom du lige nu lever det luksuriøse sabbatårsliv, kommer dagen sikkert også, hvor du skal vende tilbage på skolebænken og (over)leve på SU. Men hvad betyder det helt præcist?

Det betyder først og fremmest, at din indkomst ændrer sig gevaldigt. Fra plus mange tusinde kroner på kontoen om måneden, til SU og en eventuel indkomst fra et studiejob. Ikke nok med det, vil du få nye udgifter, der følger med voksenlivet. Skolebøger, fredagsbar og studieture, og måske flytter også du hjemmefra. Det skal du selvfølgelig forberede din økonomi på, og det er blandt andet her, din opsparing vil komme dig til gode.

Dit fremtidige studie-jeg vil helt sikkert takke dit nuværende sabbatårs-jeg for at have forberedt dig på dit nye liv som studerende.

Studiejob vil være din ven

Få et studiejob

Udover at forberede din økonomi på studielivet, kan du også gøre dig selv en tjeneste og lede efter et studiejob. På den måde er du ikke nødsaget til at leve på din SU og mulige opsparing, men du kan derimod supplere SUen med lidt håndører fra et studiejob.

En anden fordel er også, at et studiejob vil give dig erfaring og styrke dit CV.

Hvad så med den opsparing?

Start en opsparing

Har du knoklet, skrabet sammen, og står du nu med en pæn opsparing og tænker “ja, hvad så?”. Det kender vi alt til. Det kommer hurtigt til at handle om opsparing, opsparing, opsparing.

Vi kan godt blive enige om, at en opsparing er god at have, men det er også vigtigt at huske at nyde livet. Tilværelsen som studerende kan ofte blive presset, og derfor er det også helt okay, at du husker at forkæle dig selv.

Og har du ikke en opsparing, men knokler du i stedet med studiet? Husk på, at det er okay, og at du er god nok! Vi er alle sammen forskellige og gør vores bedste.

Vi ønsker dig pøj-pøj, hvad enten den står på sabbatår, fuldtidsjob, studie eller studiejob 👋

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.