Studieliv

SU reform - Det betyder det for dig

Martin Junker 07-11-2016

Hvis regeringens 2025-plan bliver en realitet, skal der hentes 3,3 milliarder kroner til statskassen - og de penge skal findes hos dig og dine medstuderende. Er du studerende med udsigt til at miste 20% af din SU, så fat mod! Det er ikke ensbetydende med at din økonomi får dødsstødet. Med reformen er du nemlig nødt til selv at tage teten på projekt ‘sådan overlever jeg på SU’ og gribe muligheden for at få mest muligt ud af din situation.

Det kommer reformen til at betyde for dig

Selvom SU’en har haft vokseværk siden 70’erne, kan den nye reform sætte en stopper for den udvikling. Ifølge 2025-planen skal der nemlig hentes mere end tre milliarder kroner fra SU-området, hvilket betyder, at dig og dine medstuderende får 20 procent mindre om måneden. Den nuværende SU-grundsats ligger på ca. 5.100 kr. efter skat, men med 2025-forslaget skæres den til ca. 4.300 kr. efter skat. Det betyder, at du som studerende skal lægge dig gevaldigt i selen, hvis du skal få økonomien til hænge sammen.

Her kan du se hvordan det månedlige regnskab for en gennemsnitlig studerende ser ud i dag sammenlignet med, hvordan det kommer til at se ud i 2019:

alt Kilde:http://politiken.dk/indland/politik/ECE3362417/det-betyder-su-aendringerne-for-de-studerende/

Endnu hurtigere gennem studierne

Reformen lægger ikke kun op til ændringer på SU’ens størrelse, men fremover skal studierne færdiggøres på normeret tid - ellers klappes pengekassen i. I dag kan du få SU i 12 måneder ud over den normerede studietid, såfremt studiet er påbegyndt inden for 2 år efter en afsluttet ungdomsuddannelse.

Med reformen fjernes det sjette studieår, hvilket betyder, at der udelukkende kan opnås SU inden for den normerede studietid, som er maksimalt fem år. Hvis du ikke kan overholde den normerede tid og opbruger din SU, inden du har afsluttet din uddannelse, kan du vælge at ansøge om et slutlån. Det kan du gøre i op til to år ud over den normerede tid. I 2025-planen foreslår regeringen nemlig at udvide muligheden for optagelse af slutlån, så du i alt kan få syv års støtte, hvis slutlånet medregnes. Såfremt din videregående uddannelse er længere, som f.eks. Medicinstudiet, der tager 7 år, vil den normerede tid opjusteres .

Ifølge regeringen, vil ændringerne først have en betydning for dem, der starter på en uddannelse fra sommeren 2019.

Læs også: Hvad er det der SU?

Hjælp selv økonomien på vej

Reformen betyder, at du selv må bidrage til at forbedre din økonomiske situation. Rækker det ikke med god gammeldags sparsommelighed, kan du tage et job ved siden af studiet.
Med reformen hæves grænsen for, hvor meget du må tjene ved siden af din SU, uden at skulle betale SU tilbage. I forslaget hæves fribeløbet med 1.000 kroner før skat, hvilket er rigtig godt nyt til de studerende, som har måttet afmelde SU’en i perioder, hvor de har haft meget arbejde ved siden af studierne. Nu kan du nemlig tage flere timer på jobbet, så du både kan fremme din karriere og få flere spir på lommen, og så bliver det noget sjovere at være studerende.

Hvis det helt brænder på, kan du supplere med et studielån i nogle af de mest belastede måneder. Forslaget gør det nemlig muligt at tage et højere SU-lån, som er rentefrit, så længe du studerer. En god uddannelse er en investering i din fremtid, så hvis de penge, du låner mens du studerer, gør, at du gennemfører en uddannelse, så kan et SU-lån godt give mening. Hvis du vil have et rådighedsbeløb, der svarer til det du får i SU i dag, betyder det, at du skal låne mere end 45.000 kroner i løbet af tre uddannelsesår.

Selvom det kan være lækkert med et studielån til at give lidt luft i budgettet, skal pengene jo betales tilbage på et tidspunkt, hvor du måske har udgifter til volvo, villa og vovse - så træd varsomt med forbruget. Lad være med at ødsle med pengene og købe ting, du ikke har brug for. Det er virkelig surt at skulle tilbagebetale på en kæmpe gæld, der er blevet brugt på dimser, dippedutter og dåsebajer, når du endelig er ude på den anden side af studieårene.

Uagtet om du vælger at låne penge eller klare dig på den formindskede SU, kræver det nok, at du lægger nogle af dine vaner om. Med Spiir får du hjælp af din personlige penge-assistent direkte fra din smartphone.

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.