Budgetskema

Overblik: Fordele og ulemper ved at tage kviklån

Mette Werlauff 08-04-2019

Realkreditlån, kassekredit, SU lån, privatlån, banklån, huslån. Det kan være en jungle at finde rundt i de forskellige lånetyper, der findes på markedet.

I dag skal det dog handle om det lån, som du kan tage uden om banken. Nemlig et forbrugslån, som mange kalder for kviklån eller SMS-lån.

Men hvad er et kviklån? Hvem kan optage det? Og hvad er fordelene og ulemperne ved at optage kviklån? Vi giver dig svarene 👇

First thing first: Hvad er et kviklån?

kviklån eller forbrugslån

Et kviklån er, som navnet antyder, utrolig kvikt. Lånet rammer nemlig næææsten din bankkonto hurtigere, end du kan nå at tælle til 10.

Det er et nemlig det hurtigste lån, som du kan tage. Du slipper for at skulle ned i banken og snakke med din bankrådgiver, og du behøver ikke at stille en sikkerhed for, at du kan betale lånet tilbage.

Der er heller ikke nogen bankrådgiver, der blander sig i, hvad du bruger pengene på. Du kan med andre ord fuldstændig bestemme selv. En kat. Et sommerhus. En ny bil? Du bestemmer.

Et kviklån er som regel lån på omkring 5.000-100.000 kroner og bliver ofte brugt på privatforbrug, hvilket også er derfor, at det ofte bliver kaldt for et forbrugslån.

Hvem kan optage et kviklån?

optage kviklån

For at blive godkendt til et kviklån i Danmark skal du minimum være fyldt 18 år, og for de fleste låneudbydere må du ikke være i registreret i hverken RKI eller Debitor Registret.

Derudover kan der være lidt forskel på låneudbydernes krav til dig som låner, men typisk er kravene forholdsvist nemme at opfylde.

Kan du sætte flueben til disse krav, burde du være ‘home-safe’: ✔️

  • Gyldig e-mailadresse
  • Gyldigt telefonnummer
  • Gyldigt Nem-ID
  • Dansk bankkonto
  • Dansk statsborgerskab
  • Dansk folkeregisteradresse
  • Ikke have navne- eller adressebeskyttelse

Generelt er det meget nemmere at blive godkendt til et kviklån end til et banklån. Vurderingen af dig som låner foregår online og automatisk, og derfor vil du få svar på dine lånemuligheder meget hurtigt.

Fordele ved kviklån

fordele ved kviklån

En af fordelene ved at optage et kviklån, er hastigheden. Du får som sagt pengene utrolig hurtigt efter du har ansøgt om lånet, hvis du vel at mærke bliver godkendt.

En anden fordel ved kviklån er, at renten er ens for alle. Låneudbyderne tager nemlig ikke stilling til hverken din økonomi, dit arbejde, eller hvem du er. Derfor er der bedre muligheder for at optage et lån, end hvis du skal ned i din egen bank.

Ulemper ved kviklån

ulemper ved kviklån

Fordi en bankrådgiver ikke skal vurdere din økonomi, når du ansøger om et kviklån, kan du komme til at optage et lån, som du hverken har råd til eller kan betale tilbage, og derfor er der flere ulemper end fordele ved kviklån.

Aftalefrihed

I Danmark har vi aftalefrihed. Det betyder, at du frit kan indgå aftaler med andre, hvis aftalen selvfølgelig ikke strider imod loven.

Derfor har du selv ansvaret for at undersøge markedet for kviklån, sammenligne forskellige lån fra forskellige udbydere beslutte om kviklån er noget for dig og tage stilling til hvilket lån, du skal vælge. Det kan være en stor mundfuld, hvis du ikke har meget erfaring i lånetyper, renter eller ÅOP (Hang on, vi forklarer ÅOP senere i indlægget).

#nemt

En anden ulempe er, at kviklån kan virke utroligt tillokkende og nemt. Især hvis du pludselig får en uforudset regning, ikke har sparet op til årets sommerferie eller får akut behov for en ny telefon.
I så fald er det eneste, du skal bruge, en computer eller en telefon, internetadgang og dit Nem-ID. Et forbrugslån er ikke altid helt gennemtænkt, og du kan hurtigt komme til at træffe valg ud fra dine impulser i stedet for at bruge din sunde fornuft.

Høje renter

En anden ulempe er den høje rente, som går hånd i hånd med ved kviklån, og som gør lånene dyre at optage i forhold til andre typer af lån. Grunden til, at lånene har så høj en rente i forhold til eksempelvis banklån, er blandt andet, at du ikke skal stille sikkerhed for dit lån. Du skal altså hverken oplyse om din månedlige indkomst, din formue, dine værdibeviser eller de ting, du ejer.
Renten for et kviklån ligger typisk omkring 17-18%, hvorimod renten på et SU-lån ligger på omkring 4%, mens du studerer, og sølle 1%, når du er færdig med at studere. Så der kan være mange penge at spare, hvis du kigger på alternativerne.

Vigtigt at vide om kviklån: Hvad er ÅOP?

Kviklån og ÅOP

ÅOP.. a’ hva’? 🤔

Forkortelsen er kludret og svær at forstå. Ikke desto mindre er ÅOP utroligt vigtigt at kigge på, hvis du skal tage et forbrugslån.

ÅOP står for Årlig Omkostning i Procent, og tallet fortæller dig, hvad lånet kommer til at koste dig. Det gælder eksempelvis dine administrations- og stiftelsesomkostninger ved at stifte kviklån samt gebyr som ekspeditionsgebyr, betalingsservicegebyr, dokumentgebyr samt månedlige og årlige kontogebyrer.

Det er lovpligtigt for låneudbydere at oplyse ÅOP for alle typer af lån, da det derfor er muligt at sammenligne lån af samme art.

Hvis du vil have et reelt indblik i, om et kviklån er noget for dig, bør du derfor ikke udelukkende kigge på renten på lånet, men også lånets ÅOP.

Jo lavere ÅOP, jo billigere er lånet og omvendt. Når du skal sammenligne ÅOP på forskellige lån, skal du huske, at tilbagebetalingstiden skal være den samme, ellers får du ikke et retvisende indblik.

Budget frem for kviklån

kviklån eller budget

Nu har du næsten læst hele indlægget og sidder måske tilbage med spørgsmålet, om det overhovedet kan betale sig at optage et forbrugslån.

Spiirs eksperter advarer mod at tage forbrugslån og opfordrer i stedet til, at du lægger et budget og derigennem får et realistisk billede af din økonomi. Lånet skal nemlig betales tilbage på et tidspunkt, og det kan ende med at spænde ben for dig, hvis du har en stor forbrugsgæld.

Skal et kviklån finansiere dit forbrug, så har du sandsynligvis et overforbrug, eller måske er du lidt for glad for at impulsshoppe. Når først du er bevidst om dine forbrugsmønstre, er det nemlig meget nemmere at handle på dem.

Vil du være dus med dine pengevaner og finde frem til, hvordan du gerne vil prioritere dine penge, kan Spiir være et glimrende værktøj. I appen får du et detaljeret overblik over, hvor pengene ryger hen, og er forbruget ved at stikke af, får du straks besked. Med Spiir læner du dig bare tilbage og lever dit liv, mens appen holder styr på dine lapper for dig. Vi kalder det ‘Money on autopilot’ 😎

Nu har du læst alt, hvad der er værd at vide om kviklån og forbrugslån, og vi håber, du kan bruge nogle af vores råd 🤗

 

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.