Familieliv

Opsparing: Sådan lærer du din teenager at jonglere med mange penge

Cecilie Asaa 15-03-2017

20.000 kroner lige ned i foret til konfirmationen. Fritidsjob i det lokale supermarked med 1.500 kroner udbetalt om måneden. En børneopsparing der måske står til udbetaling lige om hjørnet.

Dit barn vil for første gang få fingre i de store pengesedler, når han rammer teenageårene. Nogle børn har tendens til lynhurtigt at klatte alle pengene væk på tøj, slik og andre smågoder. Andre lader gyserne stå at samle støv i evigheder.

I teenageårene kommer dit barn samtidig meget tæt på at skulle stå på egne ben pengemæssigt, når han som 18-årig bliver myndig og kan flytte hjemmefra.

Som forælder kan det være en god idé at hjælpe dit barn på vej, før det bliver alvor. Men hvordan lærer du lige din teenager at jonglere med 20.000 kroner på en opsparingskonto på en fornuftig måde? Det giver vi dig ideer til her.

Økonomisk rollemodel

Dine egne vaner omkring penge og opsparing er det bedste udgangspunkt for at lære dine børn om det samme. Så start med at kigge lidt på dig selv. Ryger der ekstra meget slik ned i indkøbskurven, når du handler? Tager du et hurtigt lån, for at få råd til en dyr sofa? Eller lægger du penge til side hver måned, for at spare op til en rejse?

Læs også: Tre familier: Sådan lærer vi vores børn om penge

Dine børn lærer af, hvad du gør med dine penge. Vil du gerne have din teenager til at opføre sig økonomisk ansvarligt, så prøv om du kan vise dig som en økonomisk rollemodel. Vi kommer alle til at dumme os med penge af og til. Når det sker, så vis din teenager, at du er klar over, at det var en dum måde at handle på, og tal med ham om, hvad du kunne have gjort i stedet.

to børn kaster om sig med penge mangler økonomisk rollemodel

Snak penge-tabuer væk

Sex, penge og alkohol: tre emner mange forældre kan have svært ved at komme omkring med deres børn. Du er med til at vedligeholde et tabu, hvis ikke du tager bladet fra munden og viser, at man sagtens kan tale om penge.

Det vigtigste er, at du er åben og ærlig. Fortæl om dine egne erfaringer. Hvad gjorde du selv med dine konfirmationspenge eller din børneopsparing, da du var i samme alder? Hvad fortrød du, og hvad fungerede for dig?

Læs også: 4 tricks til økonomisk opdragelse af dine børn

Snak med din teenager om, hvad han drømmer om, ønsker sig eller kunne tænke sig at pengene skal bruges på. Måske vil han rigtig gerne spare op til en smart racercykel og en ny computer, men han har svært ved at holde nallerne fra chokoladeboller, computerspil og cola. Sammen kan I finde ud af den bedste løsning for din teenager.

Forælder der ikke er særlig god til at snakke om penge og opsparing med sine børn

Gør opsparing håndgribelig med apps

Kroner og ører er ikke så håndgribelige som da farfar var ung, hvor opsparingen var syet ind i pudebetrækket. Din teenager har måske allerede fået et betalingskort, og nu står der efterhånden mange nuller i røven af tallene på kontoen.

Vil du gøre det nemt for dit barn at følge med i, hvor mange penge han bruger på cola og nyt tøj, og hvad han lægger til side til sparegrisen? Så kan du bruge apps som Spiir og Mymonii. Det smarte er, at din teenager automatisk får overblik over pengene. Og han vil endda kunne sætte et loft for, hvor mange penge han vil bruge eller lave et opsparingsmål.

Teenager bruger app til at få styr på penge og opsparing

Snak med en ekspert

Føler du dig på bar bund som forælder? Synes du ikke, du er den rette til at rådgive om de 30.000 kroner, din søn har fået i konfirmationsgave? Eller synes du bare, det er vigtigt at få så mange gode råd på bordet, som muligt, før din teenager bestemmer sig for, hvad der skal ske med de 30k?

Læs også: Sådan opdrager du økonomisk kloge børn

I kan prøve at snakke med familiens bankrådgiver eller en anden, I føler jer trygge ved at snakke økonomi med. Det kan være, det er smart at investere nogle af pengene eller at sætte dem på en lukket opsparingskonto. Igen er det en god ide at have din teenager med i processen. Gå sammen i banken, og forklar dit barn de ting, han ikke forstår. Det er trygt at have mor eller far med til det første bankrådgiver-møde, og så virker det ikke så uoverskueligt for dit barn, når han på et tidspunkt selv skal klare den slags.

En hund snakker med sin bankrådgiver om penge og opsparing

Hvad end du gør, så vær åben og ærlig om penge. Det belønner sig i det lange løb, og det betyder også, at dit barn kan være åben om penge. Det giver både dig og din teenager et sundt forhold til de røde rejer, der betyder så meget for, hvordan dit liv former sig.

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.