Studieliv

Mette om udlandsophold i Madrid: "Det var det billigste eventyr, jeg kunne drømme om"

Karen Johanne Iversen 05-03-2018

“Skal vi ha en øl? Det skal vi! Skal vi til den her koncert? Det skal vi! Skal vi på disko dasko? Det skal vi! Skal vi i biffen? Det skal vi! Der manglede virkelig ikke noget, fordi alt var så billigt. Det var det fedeste og billigste eventyr, jeg kunne drømme om”.

Det fortæller 25-årige Mette, der til daglig læser kandidat i Medievidenskab på Aarhus Universitet. For præcis et år siden skiftede hun Aarhus, vådt vintervejr og leverpostejsmadder ud med et andet universitet, solskin, tapas og nye venner i Madrid. Her tilbragte hun sammen med studieveninden Camilla sit sidste semester på bacheloren i Medievidenskab.

Mette var på udkig efter en ny hverdag. Og det krævede hverken en tur om på den anden side af jorden eller et eneste SU-lån.

Her fortæller Mette om sine fem måneders udvekslings-eventyr i den spanske hovedstad og giver dig sine allerbedste råd til et budgetvenligt udlandsophold.

Madrid eller Mumbai?

Madrid udlandsophold

Mette har både rejst i USA, Sydamerika og Asien. Men udlandsopholdet skulle være anderledes:

“Mit mål med et semester i udlandet var at få noget mere fagligt i bagagen, møde nye mennesker og blive klogere på en anderledes kultur. Samtidig skulle det være et land, jeg kunne forholde mig til og en by, hvor jeg kunne få en stabil hverdag. Jeg vil rigtig gerne besøge Mumbai for oplevelsens skyld, men det er så vanvittig en by, at jeg aldrig kunne se mig selv bo der i fem måneder. Madrid og andre europæiske storbyer var bare nemmere at forholde mig til”, konstaterer Mette.

Udover en stabil hverdag, var der også andre klare fordele ved at vælge Madrid som rejsedestination:

“Hvis jeg skulle rejse længere væk, var jeg nødt til at tage SU-lån, og det havde jeg virkelig ikke lyst til. Derudover var det dejligt at vide, at jeg kun var tre timers flyvetur væk, hvis der skete noget hjemme i Danmark, jeg blev nødt til at rejse hjem til. Mens jeg var afsted, fik jeg også besøg af både familie og venner. Det var ikke sket, hvis jeg var taget til Australien”, fortæller Mette og fortsætter:

“Derfor valgte jeg ‘bare’ at tage på udveksling i Madrid. Men man skal virkelig ikke undervurdere de europæiske storbyer. Jeg er overbevist om, at jeg havde en lige så fed oplevelse i Madrid, som hvis jeg var taget længere væk. Og så undgik jeg endda at gældsætte mig”.

Fremdriftsreform prikkede til rejsedrømme

bøger udlandsophold fremdriftsreform

Da Mette besluttede sig for at rejse et semester til udlandet, var det til dels fremdriftsreformen, der satte skub i rejseplanerne:

“Det var en oplagt mulighed for at få et afbræk fra min uddannelse. Da jeg startede på Medievidenskab i sin tid, vidste jeg, at det betød fem års uafbrudt studie. Hvis jeg tog et år fri mellem bacheloren og kandidaten, ville jeg nemlig på grund af fremdriftsreformen miste mit retskrav til at komme ind på kandidaten i Medievidenskab”, siger Mette.

Mette søgte sit udlandsophold gennem Aarhus Universitet. Det var en lang og tidskrævende proces, men det gav hende klare økonomiske fordele frem for hvis hun havde søgt via en privat organisation:

“En af mine medstuderende rejste til Australien gennem den private organisation EDU. Hun betalte 45.000 kroner for det såkaldte tuition fee, som er det studie- og undervisningsgebyr, hun betalte for at modtage undervisning på det pågældende universitet i Australien”, fortæller Mette og uddyber:

“Aarhus Universitet betalte for mit tuition fee, fordi jeg søgte gennem dem, så allerede dér havde jeg sparet en hulens masse penge. Til gengæld var der rift om pladserne, så jeg var ikke sikker på at komme afsted, da jeg søgte. Det er man, når man søger gennem EDU.

Studiejob frem for legatsøgning

I forbindelse med turen til Madrid fik Mette et udlandsstipendium fra Erasmus på 6000 kroner. Og så kunne hun selvfølgelig tage SU’en fra Danmark med sig.

Men for mange studerende rækker pengene ikke langt under udlandsopholdet, og de søger derfor rejselegater for at få dækket udgifterne og minimere SU-gælden. Men Mette søgte ikke et eneste legat:

“Inden jeg tog afsted, havde jeg et studiejob. Så i stedet for at bruge en masse timer på at søge legater, brugte jeg timerne på at tjene penge gennem studiejobbet. Et legat fra mig til mig, kan man sige”, fortæller Mette og uddyber:

“Når du søger legater, skal du blandt andet fremvise dit budget og andre udgifter for rejsen, så du kan dokumentere, at du har brug for pengene. I rigtig mange sammenhænge giver legatsøgning super god mening, men min tur var bare så billig, at jeg ikke kunne tillade mig at bede om penge. Jeg have nærmest ikke flere udgifter end herhjemme”.

Rødvin til 3,5 krone literen

Mette (tredje fra højre) og roomies i lejligheden

Men okay. Hvor billigt snakker vi?

“Camilla og jeg handlede konsekvent dagligvarer for halvdelen af, hvad vi gør herhjemme. Vi lavede så meget tapas og andet god mad. Festerne var heller ikke det, der sled på visakortet. Tværtimod. Vi købte rødvin for 3,5 krone per liter!”, siger Mette begejstret og fortsætter:

“Hvis man trækker udgifterne fra indtægterne, gik det hver måned i nul. Og det var inklusiv shopping, transport, koncerter, byture, ALT simpelthen. Jeg tog fra min opsparing, da Camilla og jeg tog en weekendtur til Barcelona, men ellers rørte jeg den ikke”.

Wow. Kan det endda lykkes at komme hjem med penge på opsparingen? Her er, hvad Mette brugte på at bo og leve i Madrid hver måned:

Værelse i kollektiv (inklusive tv, internet, vand, varme, el og fri tøjvask): 3.800 kroner
Mad og andre leveomkostninger: 800 kroner
Mobilabonnement: 75 kroner
Forsikring (bestilt gennem Gouda rejseforsikring): 320 kroner
Transport (fri kørsel med metro, s-tog, bus og tog i Madrid og omegn): 150 kroner
Oplevelser, fester, shopping, café og diverse: 1500 kroner
I alt 6.645 kroner

Mettes 3 bedste tips til et billigt udlandsophold

Udlandsophold Madrid

Mette (første fra højre) og veninderne på tur

1) Bliv i den by, du bor i

“Mange udvekslingsstuderende rejser rundt i weekenderne. Men et godt tip er at blive i den by, du har valgt og lære den godt at kende. Du får vildt meget ud af det - og så sparer du en masse penge. Alle byer med et universitet er en storby, så det er jo ikke fordi du er færdig med at opleve byen efter én dag. Ellers kan det være en idé at begrænse rejserne til nogle dagsture i nærområdet, hvor du kan bruge det metro-kort, du i forvejen har købt”.

2) Det er også hverdag i Madrid

“Husk, at bare fordi du befinder dig i et andet land, behøver du ikke drikke kulørte drinks og spise ude hver dag. Der var mange dage, hvor jeg bare kom hjem fra universitetet, spiste en klapsammen og stenede Netflix. Hver dag behøver ikke koste mange penge. Jeg bruger jo heller ikke mange penge hver dag herhjemme, selvom jeg bor i Aarhus, hvor der sker en masse”.

3) Bliv inden for Europas grænser

“Hvis det er din livslange drøm at komme til Australien, så skal du selvfølgelig gøre det. Men du kan også vente til du er 35 og har sparet en masse penge op. Vælg i stedet Europa og spar massevis af kroner på visum, sprogtest, flybilletter og måske vigtigst af alt: undgå gæld. Du kan sagtens få oplevelser ‘ad libitum’, selvom de kun befinder dig tre timer væk i en flyver. Det er jeg et levende bevis på, og jeg vil ikke bytte det for noget som helst”.

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.