Pengevaner

Martin kvittede luksustilværelsen: “Jeg opdagede, at penge ikke er lykken”

Karen Johanne Iversen 02-05-2018

Dette indlæg er en del af #brydpengetabuet

“Den 3. januar fik jeg et opkald fra min bankmand, der fik mig til at vågne op af min luksus-rus. Nu klappede fælden snart, hvis jeg ikke begyndte at mindske kassekreditten og mit bevilgede overtræk. Jeg vidste godt, at det så skidt ud. Jeg havde bare lukket øjnene for det.”

De fleste har truffet hurtige ‘her-og-nu’-beslutninger med deres penge. Det virker som den rigtige løsning i øjeblikket, men senere gør det mere skade end gavn på lykke- og bankkontoen.

Det prøvede den 22-årige Marketing Manager fra Aarhus, Martin. I december 2017 betalte han indskud til en ny lejlighed og købte designermøbler for i alt 50.000 kroner. Helt uden at blinke. Martins opsparing dækkede en del af beløbet. Men resten tog han på kassekreditten og styrede direkte på økonomisk slingrekurs.

Alligevel formåede Martin på ultra kort tid at vende skuden på det synkende pengeskib. I dag har han nedskrevet sin kassekredit med 27.300 kroner på bare tre måneder. Og det var faktisk nemmere, end Martin havde regnet med. Det krævede bare, at han ændrede sit ‘penge-mindset’ og overholdt en række forbrugsmål i sin Spiir-app.

Den gavmilde gut i vennegruppen

Martin har ført en livsstil med dyre vine, overdådige restaurantbesøg og ugentlige byture med vennerne.

I en del år nød han godt af sin løn fra et fuldtidsjob og skulle ikke vende hver en øre på et SU-budget. Det resulterede i, at Martin i lang tid påtog sig rollen som den gavmilde gut i vennegruppen:

“Mine venner har altid troet, at jeg var ‘loadet’ med penge, fordi jeg var meget gavmild og betalte for deres mad, vin og drinks i byen. Det var rigtig svært at smide facaden og fortælle dem, at jeg stod med et kæmpe minus på kontoen efter at have betalt indskud til den nye lejlighed,” fortæller Martin og fortsætter:

“Hver gang jeg fik chancen, prøvede jeg at fortælle mine venner sandheden om den skrøbelige pengesituation, jeg havde sat mig selv i. Da det efter noget tid lykkedes, var det en kæmpe lettelse. Nu skulle jeg ikke længere leve op til deres forventninger og kunne uden skam fortælle, at jeg ikke længere havde råd til at bruge alle mine penge på byture og restaurantbesøg.”

Fra cocktails til håndbajere

Martin begyndte at sælge sine nyindkøbte designermøbler og opsatte nogle regler for sig selv:

“Først og fremmest skar jeg gevaldigt ned på restaurantbesøg og begyndte i stedet at lave madplan og handle ind én gang om ugen. Jeg er blevet ret glad for en bestemt risret, der er sindssygt billig at lave, og som jeg kan variere i mange forskellige udgaver. Den kan jeg spise seks ud af syv dage og stadig synes, at jeg får lækker aftensmad,” siger Martin og fortsætter:

“Derudover bestemte jeg mig for at skifte de eksklusive diskoteker og dyre flasker ud med lidt mere ‘low key’-barer med bordfodbold og håndbajere. Det var vennerne heldigvis med på.”

Der gik ikke mange dage med den nye livsstil, før det gik op for Martin, at livet som sparehaj gav ham lige så meget livskvalitet, som den gamle livsstil med de dyre vaner:

“Det er vildt, at jeg før uden tøven kunne bruge 3.000 kroner på alt muligt ligegyldigt og synes, at det var lykken. Faktisk er en hjemmelavet risret og billig rosé også lykken. For hvad er penge egentlig værd i sidste ende? Egentlig ikke noget, hvis du spørger mig. Det havde jeg aldrig troet, jeg skulle høre mig selv sige.”

Forbrugsmål kickstartede opsparingen

Martin bestemte sig for at skære sit samlede forbrug ned fra 10.000 kroner til 2.900 kroner per måned.

Der var kun én regel: han skulle overholde de månedlige forbrugsmål på tøj, dagligvarer og restaurantbesøg, som han havde oprettet i sin Spiir-app. Med forbrugsmålene blev han holdt på sporet og mindet om, at han var ét skridt tættere på at vende sin økonomiske nedtur til optur.

I januar startede han derfor disse tre forbrugsmål:

  • Bar, café og restaurant: max 1.100 kroner per måned
  • Tøj, sko og accessories: max 1.000 kroner per måned
  • Dagligvarer: max 800 kroner per måned

Og i de efterfølgende måneder brugte han meget færre penge end nogensinde tidligere.

Faktisk lykkedes det Martin at spare i omegnen af 7.100 kroner om måneden, og med salget af et spisebord til 6.000 kroner tilbage i januar, har Martin i dag sparet hele 27.300 kroner.

Men Martins spareeventyr er kun lige begyndt:

“Mit mål er, at jeg inden året er omme har en opsparing på 45.000 kroner. 2018 skal være det år, jeg lærer at leve et godt liv uden nødvendigvis at bruge en masse penge. Jeg vil skabe en økonomisk buffer for mig selv, for det er virkelig værdifuldt.”

Martins top 3: Sådan vender du dit økonomiske mindset

Vil du ligesom Martin gerne ændre, hvordan du kaster rundt med dine penge? Her giver Martin dig tre tips med på vejen:

1. Frihed gennem dyre drinks eller betaling af regninger?

"Da jeg i december stod i baren hver weekend og købte drinks til vennerne, gav det mig en midlertidig følelse af frihed. Men når jeg vågnede fra luksus-rusen efter weekenden, var jeg i virkeligheden på røven.

Jagten på frihed gennem dyre drinks i byen viste sig at begrænse mig. Jeg brugte alle mine penge. Så uforudsete udgifter kunne feje benene væk under mig på nul komma fem.

En stram aftale med banken kan virke enormt begrænsende og ufleksibel. Men i det lange løb er det den, der giver mig frihed til at kunne prioritere mine penge, som jeg har lyst til. Hvis du spørger mig, er det mindst lige så værdifuldt at kunne betale en tandlægeregning, som det er at leve en luksustilværelse med dyre drinks og gourmetmad."

2. Gør ingenting og spar penge

"Når du skal tabe dig, skal du spise den rigtige kost. Når du skal have lønforhøjelse, skal du gør en god indsats på arbejdet. Når du skal have 12 for en eksamen, skal du gør dig umage for at aflevere et godt resultat. Når du skal spare penge, skal du…ingenting!

Det er faktisk såre simpelt. Men det er desværre nemmere sagt end gjort. Det ligger nemlig så indlejret i de fleste at bruge penge, at det nogle gange er nemmere end at lade være.

Før i tiden var jeg vant til at se tallet på min lønkonto rasle nedad i løbet af måneden. Men nu er det fra mandag til fredag stort set det samme tal, der møder mig. Det er virkelig en fed følelse!"

3. Baby steps-strategien

"Baby-steps-strategien går ud på, at det er de små justeringer i hverdagen, der på sigt kan realisere dine drømme. Hvis du hver dag tager et lille skridt, bliver det til et stort skridt med tiden.

Og her er det føromtalte 'at gøre ingenting' også et skridt i den rigtige retning: Ikke at klathandle, ikke at vælge den dyre rosé, ikke at forære drinks til vennerne hver weekend."

Martin bryder pengetabuet med Spiir

Martin sparede altså 27.300 kroner på bare tre måneder ved at gøre sig fri af forventningspresset fra vennerne, ændre sit mindset og overholde sine forbrugsmål. Sådan 😎💰

Har du det som Martin? Så er du ikke den eneste. Faktisk bruger knap halvdelen af unge i Danmark flere penge end planlagt, når de er sammen med vennerne. Og det skal ikke være et tabu.

Martin har med sin historie valgt at bryde det pengetabu, der ligger i at træffe bestemte beslutninger med sine penge. Beslutninger, der kan føre til forventningspres fra vennerne og økonomiske tømmermænd. Men fordi han nu åbner op, kan du spejle dig i hans historie og sætte dit eget forhold til penge i perspektiv.

Vil du bryde pengetabuet sammen med Martin? Så deltag med dine penge-historier på #brydpengetabuet, og vis at du bakker op om vigtigheden i at tale om penge.

Brug #brydpengetabuet og følg med her på bloggen, samt på vores Facebook-, Instagram- og Twitter-kanaler.

Lad os blive bedre til at tale åbent om de udfordringer, bekymringer og situationer med penge, der klemmer i hverdagen.

Vi er nemlig meget mere ens, end vi lige går og tror.

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.