Pengevaner

Ludomani: Simon tabte 40.000 kroner på Oddset og fik betinget fængselsdom: “Jeg levede et dobbeltliv”

Karen Johanne Iversen 05-11-2018

Øllene er stillet frem. Chipsene er hældt op. Viaplay er klar til at streame. Om lidt folder opgøret mellem Real Madrid og FC Barcelona sig ud i allerbedste sendetid, og Simon og gutterne venter spændt på at se, om der er gevinst på aftenens oddset-kupon. Et tilfredsstillende sus løber gennem kroppen, da kampen slutter 1-0 til Barcelona, og Simon vinder 1000 kroner. #Nemt!

26-årige Simon bor i Odense med sin kæreste og lever en ganske almindelig tilværelse med en pæn formue på bankkontoen. Men sådan har det ikke altid været.

Da Simon gik i gymnasiet, brugte han hver dag flere timer og tusindvis af kroner på oddset og online betting af sportskampe. Før han vidste af det, var han fanget i en afhængighed, han ikke kunne komme ud af. En afhængighed der resulterede i, at Simon over en periode på et år levede et dobbeltliv med spænding, ensomhed, løgne og bedrag.

Læs med her, hvor Simon åbner døren op til fortiden som ludoman og fortæller, hvordan han atter kom på toppen af sin økonomi.

Snød for 20.000 kroner og fik fængselsdom

snyd penge ludomani

“Jeg fik et opkald fra min daværende chef, der sagde, at jeg havde to minutter til at komme ned på arbejdet, hvor politiet stod og ventede på mig. Dér fik jeg et gevaldigt ‘wake up call’ og vidste godt, at nu var det slut med at spille”.

I gymnasieårene arbejdede Simon i en kiosk, hvor han fandt ud af, hvordan han kunne snyde sig til billigere oddset-kuponer. På et par måneder snød han for i alt 20.000 kroner, men da arbejdsgiveren fik besked fra Danske Spil om, at systemet ikke stemte, klappede fælden:

“Jeg fik en betinget fængselsdom på 60 dage og skulle selvfølgelig betale de mange penge tilbage. På det her tidspunkt spillede jeg flere timer dagligt og havde fuldstændigt mistet kontrollen. Det var skræmmende, at min ludomani kunne få mig så langt ud,” forklarer simon og fortsætter:

“Det var en hård pille at sluge, men samtidig blev den mit vendepunkt. Nu skulle jeg ud af min spilafhængighed”.

Det hele startede med en oddset-kupon

fodbold oddset sport ludomani

I begyndelsen købte Simon en oddset-kupon i ny og næ, og han brugte aldrig flere penge, end han havde. Men efter en periode, hvor den ene kamp gik hjem efter den anden, løb det løbsk, og Simon mistede kontrollen:

“Jeg var tydeligvis god til at forudsige kampenes resultater, og efter et stykke tid begyndte jeg også at spille online på sites som Bet365 og NordicBet. Det var bare meget nemmere at bruge virtuelle end fysiske penge, fordi jeg med få klik kunne bruge flere tusinde kroner,” fortæller Simon og fortsætter:

“Når jeg tabte, var jeg ekstremt god til at overbevise mig selv om, at jeg sagtens kunne tjene pengene hjem igen. Jeg overhørte alle stopsignaler og kunne kun se frem mod næste kamp. På et tidspunkt havde jeg en slags ‘gold rush’, hvor jeg havde rigtig mange penge på lommen. Dér skulle jeg nok have stoppet, men i stedet fortsatte jeg i troen på, at den gode stime ville fortsætte”.

På to år spillede Simon 40.000 kroner op, og livet som ludoman begyndte at sætte sine spor.

Et dobbeltliv med falsk lykkefølelse

dobbeltliv ludomani sygdom

Simon blev efterhånden lullet ind en verden, hvor alt drejede sig om online betting og den spænding, der fulgte med:

“Jeg var fuldstændig ligeglad med alt andet omkring mig. Den daglige jagt på adrenalin-rush og spænding var så vigtig for mig. Men i dag, når jeg står og kigger tilbage, var det jo en falsk lykkefølelse, hvor jeg gik på kompromis med så mange af mine værdier,” fortæller Simon.

Den sygelige spilletrang fik alvorlige konsekvenser for ham. Både økonomisk, personligt, arbejds- og familiemæssigt:

“Jeg blev indelukket, asocial og gjorde alt for at dække over min ludomani. En dag hævede jeg min kassekredit til 20.000 kroner, uden mine forældre vidste det. Før jeg vidste af det, var den også opbrugt, og dengang var jeg på hjemmeboende SU, så der tikkede ikke de store pengebeløb ind,” siger Simon og fortsætter:

“Det var først, da jeg stod nede i kiosken med en politimand på hver side, at det gik op for mig, at jeg havde et alvorligt problem. Jeg blev fyret fra mit arbejde og måtte låne penge af mine forældre til at betale nogle af de mange penge tilbage, jeg skyldte. Det var en forfærdelig tid”.

Nu var det tid til at smide alle kortene på bordet.

Fra risikovillig til velovervejet

penge pengevaner ludomani

Da Simon gik ud af gymnasiet, drømte han om at rejse ud i sit sabbatår og opleve verden. Men det havde hans ludomani sat en stopper for.

I stedet fik han arbejde hos et vikarbureau, hvor han knoklede for at nedbragt sin gæld. Samtidig stoppede han med at spille, og selvom det var forbandet svært at stoppe fra den ene dag til den anden, havde opvågningen været så chokerende, at han ikke længere så meget som overvejede at klikke sig ind på en af sine førhen ‘mest besøgte sider’.

Pengevanerne blev også sat under lup, da han nu ikke længere hensynsløst kunne smide om sig med penge:

“Man kan sige, at jeg gik fra at være risikovillig til velovervejet omkring mine pengesager. Jeg er i dag meget forsigtig med mine penge og vil langt hellere spare dem op end at bruge dem på noget, jeg egentlig ikke har brug for,” siger Simon tænksomt og fortsætter:

“Det har været svært at finde en sund pengebalance, men jeg tror efterhånden, jeg er nået til et sted, hvor jeg med sikkerhed kan sige, at jeg ikke kommer tilbage til min spilafhængighed”.

Simons bedste råd til spilafhængige: åbn op og bryd tabuet

bryd tabuet

Sidder du og får ondt i maven, når du læser det her? Kan du spejle dig i Simons historie, men ved du ikke helt, hvad du skal stille op? Her får du Simons tre bedste råd til at komme ud af spilafhængigheden:

1. Erkend problemet

Når man er fanget i afhængigheden, får man tunnelsyn og kan ikke se klart. Men det er vigtigt, at du forsøger at opsnappe signalerne og handle på dem: hæver du din kassekredit? Lyver du for dine nærmeste? Overbeviser du dig selv om, at du om lidt tjener alle de beløb hjem igen?

2. Ræk hånden ud og tal med nogen, du stoler på

Det kan være grænseoverskridende at åbne sig op for alle sine venner og familiemedlemmer, så udvælg en enkelt eller to, du stoler rigtig meget på, og som kan hjælpe dig på ret køl igen. Måske har du brug for behandling? Måske har du brug for at blive udelukket fra at spille igen? Måske har du bare brug for at se det gigantiske minustal på kontoen i øjnene? Gør det, der i samråd med dine nærmeste føles rigtigt for dig.

3. Når du er ude på den anden side: Bryd tabuet og åbn op

Måske sidder en af dine venner også i saksen og har brug for hjælp? Åbn op om, hvordan du oplevede ludomanien og efterfølgende tacklede dine pengesager. Hvis vi alle bliver bedre til at snakke om de steder, det nager i økonomien, lærer vi sindssygt meget af hinanden.

Del din pengehistorie med os

Simon er en virkelig person, og historien er sand. Simon er dog ikke hans rigtige navn. Vi har anonymiseret ham, fordi han ikke ønsker, at hans fortid som ludoman i fremtiden skal påvirke hans sociale, familiemæssige og arbejdsmæssige relationer.

Har du lyst til at dele en pengehistorie med os? Du er velkommen til at kontakte os på karen@spiir.dk eller til at dele dine historier på #brydpengetabuet.

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.