Budgetskema

Lønsikring for begyndere

Caroline Sølver 25-03-2019

Åh, nej. Har du engang imellem nervøse tanker om, hvad der dog skal ske med dig og din økonomi, hvis du en dag risikerer at blive fyret fra dit job? 😱

Koldt vand i blodet. Hvis det sker, er der heldigvis hjælp at hente. Dagpenge, hvis du er medlem af en a-kasse og endnu mere hjælp, hvis du tilmed også er lønsikret. Sidder du nu og har tabt kæben og tænker “hvad er lønsikring for noget?!”, så er du havnet det helt rigtige sted.

Her er alt, du skal vide om lønsikring. God læselyst 😎

Hvad er lønsikring?

Hvad er lønsikring

Long story short: Lønsikring en slags ekstra forsikring, der hjælper dig, hvis du bliver fyret. Lønsikringen fungerer som et tillæg til a-kassen, hvor du betaler et ekstra beløb for dit a-kasse-medlemskab per måned for lønsikringen.

Hvis du bliver fyret, vil din lønsikring gøre, at du både modtager dagpenge via din a-kasse, samt det ekstra beløb, du har været forsikret for gennem din lønsikring. Lønsikring er altså et supplement til din a-kasse og supplerer de dagpenge, du allerede får, så du i sidste ende vil matche din gamle løn med cirka 80-95% gennem dagpenge og lønsikring.

Hvordan fungerer lønsikring?

Først og fremmest skal du tegne en lønsikring for at være dækket, hvis du bliver fyret. Hertil skal du også have haft forsikringen i en bestemt periode, før den kan udbetales. Nogle lønsikringer kræver, at du har været medlem i seks måneder, andre i 12 måneder, før lønsikringen kan udbetales. Det betyder altså, at hvis du bliver fyret, men du kun har betalt til din lønsikring de sidste fem måneder, så kan du ikke få lønsikring.

Det er også forskelligt fra lønsikring til lønsikring, hvor meget du skal arbejde for at kunne få udbetalt sikringen. Det skal du tjekke, når du vælger lønsikring. Du vil normalt kunne modtage lønsikring en måned efter, du er blevet fyret. Der er dog også nogle lønsikringer, der vil udbetale lønsikring til dig fra den dag, du bliver arbejdsløs. Det afhænger af din type forsikring, og det er noget, du skal være opmærksom på, når du vælger, hvor du vil forsikres.

Hvor meget får du i lønsikring?

Hvad får du i lønsikring

Hvis du har tilkøbt lønsikring som supplering til dit a-kasse-medlemskab, vil du kunne få udbetalt mellem 80-95% af din tidligere løn, alt efter hvilken type medlemskab og betingelser, du har. Lønsikring kommer altså an på, hvad du får i løn fra dit job, hvor meget du er forsikret for, samt hvor du har tegnet din lønsikring. Du kan udregne et eksempel på, hvor meget, du kan få i lønsikring lige her. Alternativt kan du også udregne et eksempel på lønsikring og priser her.

Hvornår kan lønsikring betale sig?

Det kan være svært at vurdere, om du bør tegne en lønsikring som supplement til dit medlemskab i a-kassen. Det er nemlig meget individuelt, om du synes, behovet er der. Du kan dog stille dig selv nogle spørgsmål, der vil gøre det nemmere at finde ud af, om lønsikring er noget for dig:

  • Er du nervøs for at blive fyret?
  • Har du høje faste udgifter, som dagpenge ikke alene kan dække?
  • Vil du sove mere trygt om natten, hvis du har tilkøbt lønsikring?

Er svaret ja til et eller flere af disse spørgsmål, er det højest sandsynligt en god idé, at du bliver lønsikret. Dog skal du også overveje, hvor stor risikoen er for, at du mister dit arbejde. For hvis du udregner, hvor mange penge lønsikringen vil koste dig om året, er det så det værd? Her skal du også tænke på, hvor hurtigt du egentlig ville kunne finde et nyt job, hvis du skulle blive fyret. Hvis du tror, at du hurtigt vil være i arbejde igen, er det måske ikke værd at kaste penge efter en lønsikring for at kunne sove trygt om natten. I dette tilfælde vil dagpenge være nok til at støtte dig et par måneder, indtil du hurtigt finder et nyt job.

Det er altså væsentligt at huske på, at lønsikring i sidste ende er ‘business’, som a-kasserne tjener mange mons på. Det er en god idé, at du selv sætter dig ind i plus og minus ved at have lønsikring, så du ikke blindt kaster penge efter en forsikring, der måske ikke er nødvendig for dig.

Sådan vurderer du, om du bør have lønsikring

Er lønsikring for dig

Har du svært ved at vurdere, om lønsikring er noget for dig eller ej, kan disse fem steps hjælpe dig med beslutningen. Du skal kort sagt danne dig et overblik over de økonomiske konsekvenser, det vil have for dig, hvis du bliver fyret. Generelt er tommelfingerreglen, at hvis du tjener mindre end 25.000 kroner om måneden, så kan det ikke betale sig at tegne en lønsikring, fordi dagpengesatsen er så tæt på det beløb, du tjener. Here goes:

  1. Dan dig et overblik over din jobsituation og vurdér, om der er høj risiko for, at du mister dit job.
  2. Læg et budget. Her kan du skabe overblik over din økonomi ved at kigge på hvilke indtægter og udgifter, du har. Her skal du huske på, at hvis du skulle komme til at tjene mindre, vil du også betale mindre i skat, og derved vil du have flere penge, end du måske tror.
  3. Nu skal du beregne forskellen på din løn og dagpenge, hvis du skulle blive fyret. Træk din dagpengesats fra din normale løn. Tag så det beløb og træk din skat fra. Dernæst får du det beløb, som nogenlunde vil være det tab, du lider, hvis du mister dit job og skal på dagpenge.
  4. Lav herefter et hypotetisk forsøg og forestil dig, at du skal kunne leve af dagpenge alene. Med udgangspunkt i hvad du vil modtage i dagpenge, skal du nu vurdere, om du vil kunne spare tilpas nok, så du vil kunne dække dit forbrug med dagpengene. Her vil du nok hurtigt se, at du kan leve for mindre, end du lever for nu.
  5. Hvis du ikke helt formår at dække dit forbrug med dagpengene, kan du måske tage af din opsparing eller finde ud af, om der er andre måder, du kan tjene penge på - måske ved at leje et værelse ud.

Ved at gennemgå de fem trin finder du ud af, om du kan leve godt nok, hvis du skal på dagpenge i en periode. Hvis det hypotetiske forsøg viser, at dagpenge slet ikke vil kunne dække dine udgifter, og hvis du ikke har mulighed for at spare, så er svaret nok, at lønsikring er det rigtige for dig.

Hvorfor er lønsikring vigtigt?

Lønsikring er i særdeleshed vigtigt for dig, hvis du vurderer, at du ikke ville kunne klare dig for dagpenge alene i tilfælde af, at du bliver fyret. Hvis du har høje udgifter, eller hvis du for eksempel for nyligt har købt et hus eller en bil, kan det at blive fyret i værste tilfælde betyde, at du er nødt til at flytte eller sælge bilen, fordi du ikke kan betale dine udgifter med dagpenge.

Sådan får du lønsikring

Sådan kan du få lønsikring

Der er mange udbydere af lønsikring, og det er ikke alle udbyderne, der kræver, at du skal være medlem i deres a-kasse for at kunne få lønsikring. På denne side kan du se et overblik over forskellige udbydere af lønsikring, deres priser og betingelser og på den måde danne dig et indtryk af, hvor du gerne vil købe din lønsikring.

Husk! Lønsikringen er skattefri

Der er en god nyhed ved lønsikring: Den er skattefri - wuhu! Det betyder, at du kan trække dine indbetalinger til lønsikring fra i skat. Mange af a-kasserne sørger for, at din lønsikring bliver indberettet til skat, så du helt automatisk får penge tilbage, men det er selvfølgelig noget, du skal være opmærksom på, så du er sikker på, at det hele kører, som det skal.

Det smarte alternativ til lønsikring

Start en opsparing til lønsikring

Er du stadig i tvivl, om lønsikring er noget for dig? Så findes der et alternativ. Du kan starte din egen opsparing, der i tilfælde af fyring skal fungere som lønsikring for dig. På den måde kaster du ikke månedligt penge efter en forsikring, du måske ikke får brug for, og du kan i stedet bruge det samme beløb på din opsparing. Og hvem ved - måske får du aldrig brug for opsparingen som lønsikring, og du kan i stedet bruge den på noget endnu sjovere.

Det er langt fra alle, der har behov for lønsikring. Men hvis du vurderer, at en lønsikring er det rette valg for dig, så gør dig selv den tjeneste at sætte dig godt ind i betingelserne for lønsikring, samt hvad en fyring vil betyde for dig. På den måde er du helt skarp på, hvad du kan forvente dig, hvis du er arbejdsløs i en periode. I mellemtiden krydser vi fingre for, at du forhåbentlig ikke får brug for lønsikring 👍

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.