Studieliv
Så meget må du tjene ved siden af din SU
Nogle spørgsmål er lettere at få svar på end andre. Svaret på hvor meget det egentlig er, du må tjene ved siden af din SU, er ikke et af dem. Det lader til, at der ikke findes et entydigt svar.
Spørgsmålet har floreret i min studiegruppe, og jeg har selv været i tvivl. For der er mange svar derude på nettet. Og selv på Skat.dk, SU.dk og Borger.dk er det et uoverskueligt (og lidt kedeligt, let’s be honest!) projekt at sætte sig ind i reglerne.
Har du også svært ved at blive klog på SU-reglerne? Så læs med her, hvor jeg har gjort arbejdet for dig og giver dig det hurtige, klare og overskuelige svar på, hvor meget du må tjene, hvis du har et job ved siden af studiet.
Det hedder et fribeløb
Før vi finder svaret på, hvor meget, det er, du må tjene ved siden af din SU, skal vi lige være enige om, hvad det der ‘fribeløb’ er for noget. Det er nemlig fribeløbet, du skal holde øje med, når du har et studiejob.
Helt simpelt så er fribeløbet et loft for, hvor mange penge du må tjene ved siden af din SU. Det vil sige, at hvis du er studerende og modtager SU og har et job på - lad os sige - en café, så er der en grænse for, hvor mange penge du må hive med hjem på at lange bajere over disken.
Det vil også sige, at hvis du får udbetalt mere i løn for din tjenertjans, end dit fribeløb tillader, er du nødt til at betale noget af din SU tilbage.
Så meget må du tjene ved siden af din SU (2018-satser)
Fribeløbet er altså en fastlagt pose penge, du må putte i lommen (eller sætte ind på din opsparing), når du er studerende og tjener penge ved siden af din SU. Staten har fastsat denne grænse i et forsøg på at hjælpe dig med at fokusere på dit studie. Meningen er, at et eventuelt studiejob altså skal komme i anden række, fordi der er sat en grænse for, hvor mange timer du kan arbejde ved siden af dit studie.
Der er dog nogle faktorer, der har betydning for, hvor stort dit fribeløb er. Eksempelvis hvis du har børn, du skal forsørge under din uddannelse. Eller hvis du modtager handicaptillæg, eller har en virksomhed.
Lad os komme til sagen.
Hvor meget må du egentlig tjene ved siden af din SU?
- Hvis du går på en videregående uddannelse: 12.222 kroner per måned.
- Hvis du går på en ungdomsuddannelse: 7.749 kroner per måned.
- Hvis du er indskrevet på en uddannelse men har fravalgt SU: 19.353 kroner per måned.
- Hvis du får handicaptillæg ved siden af din SU: 3.216 kroner per måned.
- Hvis du har børn under 18 år, må du tjene 27.990 kroner ekstra om året for hvert barn, du har.
Husk: Satserne er før skat
Det er måske her, mange misforståelser opstår? Og det er der ikke noget at sige til, for du skal holde tungen lige i munden for at fange alle detaljerne på SUs hjemmeside. Når du, som studerende på en videregående uddannelse, må tjene 12.222 kroner før skat ved siden af din SU, svarer det til, at der efter skat må ryge omkring 8.000 kroner ind på din bankkonto hver måned.
Brug regnemaskinen på SU.dk
Hvis du har helt styr på præcis hvor meget, du tjener om året før skat, kan du benytte denne side på SU.dk. Her kan du nemlig finde en regnemaskine, hvor du kan indtaste, hvad du har fået udbetalt i løn i løbet af året. Maskinen regner så ud, om du har tjent mere, end dit fribeløb tillader. Regnemaskinen kan også fortælle dig, hvis du har ramt langt under og faktisk må tjene flere penge resten af året. Det er da meget rart at vide!
Hvad hvis du har tjent for meget?
Har du arbejdet for mere end 12 x 12.222 kroner et år? Ja, så falder hammeren desværre. Du får derfor besked på, at du skal betale SU tilbage. Øv! Du vil få besked, når året er omme, og hvis du har mulighed for det, er det altså fedest, hvis du kan undgå at tjene for meget.
Derfor er det en god idé, at du har styr på din forskudsopgørelse... Forskuds-hvaffor-en-gørelse? Forskudsopgørelsen er egentlig bare en oversigt over din indkomst. Det vil sige din SU, løn, dagpenge med mere, samt dine fradrag og hvilken procent, du betaler i skat i det indeværende eller kommende år. Disse informationer bruger Skat til at beregne et estimat på, hvor meget du skal betale i skat.
Hvis du bruger lidt tid på at udfylde din forskudsopgørelse, gør du dig selv en tjeneste. For med de rette tal kan du forberede dig på, om du kommer til at tjene for meget, for lidt eller lige tilpas. Så risikerer du hverken, at du får for lidt udbetalt i SU, fordi din indkomst er sat for højt, eller at du skal betale en masse penge tilbage, fordi du tjener for meget.
Er du så uheldig, at du alligevel er kommet til at tjene for meget et år, så skal du betale forskellen tilbage, mellem hvad du har fået udbetalt i løn og dit fribeløb.
Reglerne for tilbagebetaling kan du finde her.
Du kan vælge din SU fra i en periode
Opdager du i løbet af året, at du arbejder så meget, at din lønpose er ‘way too big’ til at Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte vil godkende den, så fortvivl ikke. Du har nemlig mulighed for at fravælge SU’en en måned eller flere. Og det vil betyde, at du, i de pågældende måneder, kan tjene meget mere end fribeløbet. Det er således din mulighed for at regulere din indkomst.
Så altså: hvis du har et rigtig godt betalt job, er helt tosset med dit arbejde eller måske bare vil lægge lidt flere timer i en periode, såsom sommerferien, kan det være en god idé at vælge din SU fra i den periode. På den måde kan du undgå at betale SU tilbage, fordi du har tjent for meget.
Du kan altid selv bestemme, hvor mange måneder du fravælger din SU. Det betyder også, at du kan ‘gemme’ SU-klip (altså måneder hvor du får udbetalt SU) til et senere tidspunkt i løbet af din uddannelse.
Du kan fravælge SU ved at logge ind på minsu.dk med NemID lige her.
SU-lån er en mulighed
Mange studerende har et studiejob, så de kan tjene penge ud over SU’en. Men hvis studiejobbet hænger dig langt ud af halsen, eller du er ved at gå til over lange to-do-lister og ikke føler, at du har tid til at følge ordentligt med på dit studie, kan et SU-lån måske være en løsning.
Vi har samlet en oversigt med forskellige holdninger til SU-lån samt en artikel over fordele og ulemper ved lånet lige her.
Forhåbentlig har du helt styr på SU, fribeløb og forskudsopgørelse nu og har lært det endegyldige svar på, hvor meget du egentlig må tjene ved siden af din SU. Så er det ellers bare at undersøge, om du tjener for lidt, for meget eller helt tilpas.
Kilder:
Relaterede indlæg
Studieliv, Familieliv, Sparetips, Pengevaner
Sparetip: Bliv bevidst om dit dataforbrug og vælg det rette mobilabonnement
Få et samlet overblik over alt det du behøver at vide, før du vælger dit mobilabonnement.
Sparetips, Pengevaner, Familieliv
Spiir anbefaler: 5 lyd- og e-bøger til dig, som ønsker at ændre forbrugsvaner.
Få tips, motivation og meget mere med disse 5 disse bøger 🎧
Sparetips, Pengevaner, Familieliv
Spiir anbefaler: 7 lyd- og e-bøger om penge, forbrug og økonomi, der er guld værd
Få inspiration til sparetips, investeringer og meget mere med disse bøger 🎧