Sparetips
Guide: Lær at spotte billethajerne og undgå falske billetter
Du kender måske scenariet: Du sidder foran computeren og er klar til at trykke “køb” i det øjeblik, billetterne til Beyoncé, Skanderborg Festival eller Pokalfinalen bliver frigivet. Men hjemmesiden driller, og inden du får set dig om, er alle billetterne hapset lige for øjnene af dig.
Tilbage sidder du helt desperat efter at få din billet, som du har sat næsen op efter. Derfor søger du rundt på nettet og finder en side, som du aldrig har hørt om før. Men der er på mirakuløst vis stadig billetter tilbage til drømmeeventet. Score! 💪 Dem køber du selvfølgelig.
Når dagen til eventet kommer, bliver du stoppet i døren: Din billet er falsk, og der er ikke noget at gøre. Du må se dine venner gå ind, mens du må gå hjem og ovenikøbet er blevet snydt for en ordentlig luns penge 🤥
Der er ingen tvivl. Det er en rigtig lortesituation.
For at undgå at komme i den (igen), kan du her blive klogere på, hvad du skal gøre for at spotte faresignalerne, når du er på billetjagt👇
Kender du udbyderen?
Ligegyldigt om du er på jagt efter koncert-, festival-, sports- eller teaterbilletter, skal du altid sikre dig, at du køber dem gennem en officiel billetudbyder.
Hvis du er i tvivl om, hvem der er arrangementets officielle billetudbyder, vil det oftest stå beskrevet under informationerne til arrangementet eller på den officielle hjemmeside, som tilhører eventet. Nogle festivaler, spillesteder, teatre og sportsklubber sælger selv billetter direkte fra deres egen platform, mens andre benytter sig af samarbejdspartnere som Ticketmaskter.dk, Billet.dk, Billetlugen.dk, Livenation.dk og Billetto.dk.
Skal du eksempelvis købe en billet til Roskilde Festival? Så hop ind på deres samarbejdspartner Ticketmaster.dk. Skal du i stedet til Smukfest? Så hop ind på Smukfest.dk og find din billet.
Sådan spotter du en falsk billetudbyder
Mange uofficielle billetudbydere gør alt hvad de kan, for at få dig til at tro, at deres hjemmeside er reel. Derfor handler det om at have tungen lige i munden, når du surfer rundt på internettet efter billetter.
Lad dig ikke narre af hjemmesider, som ser officielle ud med nedtælling af antallet af billetter, pladsoversigter og velkendte betalingsformer. De kan sagtens være falske alligevel!
Har du aldrig hørt om billetudbyderen før, så kan det være et tegn på, at den sælger falske billetter eller billetter til overpris. Hjemmesider som eksempelvis Viagogo.dk, Stubhub.dk og Buymyticket.dk videreformidler uautoriseret videresalg af billetter.
Ulovlige billethajer 🦈
Nogle billethajer køber bevidst billetter til arrangementer, som de ikke skal til, for derefter at sælge dem til en højere pris, men det er ulovligt i Danmark. Loven skal nemlig sikre, at alle danskere har lige muligheder for at deltage i kulturarrangementer som eksempelvis fodboldkampe, koncerter og teaterforestillinger.
Hvis det ikke er lykkes dig at få fat på årets billet til Roskilde Festival, kan det være tillokkende at købe en billet til overpris, men faktisk ender du med at snyde dig selv og støtte billethajerne, hvis du alligevel køber billetten til overpris.
Bytte, bytte købmand
Har du været på dba.dk og fundet lige den billet, du mangler? Og føler du dig ovenikøbet helt rolig, fordi det er troværdige Tove fra Tølløse, der sælger billetten?
Før du springer til og overfører pengene ASAP, skal du huske på, at du ikke kan være for sikker, når du handler med billetter over internettet.
Derfor kan du foreslå sælgeren, at I skal benytte jer af en officiel bytteside, som eksempelvis ticketmaster.dk/feature/fanguarantee, hvor man sikkert og lovligt kan videresælge billetter til andre.
Hvis det ikke er muligt, skal du sikre dig sælgerens navn, telefonnummer og adresse, så du muligvis kan få pengene retur, hvis der opstår problemer.
Skaden er sket: Hvad er dine muligheder?
Har du allerede opdaget, at din billet ikke er ægte? Desværre kan du ikke få ombyttet din billet eller få adgang alligevel - heller ikke hvis der er flere ledige billetter, da det nemlig alene dit ansvar at købe en gyldig billet 🤥
Har du bestilt en billet, som aldrig dukker op med posten eller lander i din mailindbakke? Du kan måske være heldig at få dine penge tilbage, hvis du laver en indsigelse mod betalingen i din bank. Du kan dog kun få pengene tilbage, hvis du har brugt dit betalingskort som betalingsmiddel og at du kan bevise overfor din bank, at du er blevet snydt. Hvis du har givet overpris for din billet, kan banken desværre ikke hjælpe dig 🤷♂️
For at opsummere: For at undgå at at købe falske billetter, skal du: 👇
- Købe billetterne gennem en officielt billetudbyder
- Ikke købe billetter til overpris
- Bruge en bytteside som ticketmaster.dk/feature/fanguarantee, hvis du skal købe en billet fra en anden
Relaterede indlæg
Studieliv, Familieliv, Sparetips, Pengevaner
Sparetip: Bliv bevidst om dit dataforbrug og vælg det rette mobilabonnement
Få et samlet overblik over alt det du behøver at vide, før du vælger dit mobilabonnement.
Sparetips, Pengevaner, Familieliv
Spiir anbefaler: 5 lyd- og e-bøger til dig, som ønsker at ændre forbrugsvaner.
Få tips, motivation og meget mere med disse 5 disse bøger 🎧
Sparetips, Pengevaner, Familieliv
Spiir anbefaler: 7 lyd- og e-bøger om penge, forbrug og økonomi, der er guld værd
Få inspiration til sparetips, investeringer og meget mere med disse bøger 🎧