Familieliv
Guide: Alt du skal vide om børneopsparing
De skal have det godt, de kære små! Du har sat børn i verden og har allerede smidt tonsvis af lapper afsted på barnevogn, bleer og babytøj. Der er en unik fordel ved at få børn i Danmark: at du som forældre modtager børnepenge til dit barn.
Men udover at forsørge dit barn og begrave det i kys og kærlighed, er der også mange forældre, der starter en børneopsparing til deres børn.
Men hvordan opretter du en børneopsparing? Er der en indbetalingsgrænse? Og hvad med renter og afkast? Læn dig tilbage og læs med!
Her får du nemlig en guide til alt det, du skal vide, hvis du skal i gang med ‘projekt børneopsparing’ 👶🏻💰
Hvad er en børneopsparing?
En børneopsparing er en konto, der kan oprettes den dag, dit barn bliver født og senest, når barnet fylder 14 år. Her kan du sætte et beløb ind, når du ønsker det. Nogle vælger, at der fast bliver trukket et beløb fra deres konto og sat ind på børneopsparingen hver måned.
Børneopsparingens formål er, at pengene vil stå låst fast i en årrække - enten til barnet fylder 18 eller 21 år. Her vil opsparingen være vokset, da den har trukket renter og renters rente. Og det smarte ved børneopsparingen er, at den er skattefri! Det betyder, at du ikke skal betale skat af det afkast, opsparingen har tjent via renterne.
Mange forventer, at børneopsparingen kan blive til en uvurderlig hjælp, når barnet træder ind i de voksnes rækker. Måske skal pengene bruges på indskud til en lejlighed, et kørekort eller et studieophold i udlandet.
Nye regler om indbetalingsgrænse til børneopsparing: Hvad er max?
Hvis du overvejer at gå i gang med en børneopsparing, så er der gode nyheder! I 2018 blev det nemlig vedtaget, at man ville fordoble indbetalingsgrænsen til børneopsparinger.
Det betyder, at du nu må indbetale op til 6.000 kroner til børneopsparingen om året, og at børneopsparingen højst må indeholde 72.000 kroner indbetalt i hele opsparingsperioden.
Det betyder også, at dit barn kan nyde godt af endnu højere renter og eventuelt afkast, når børneopsparingen udbetales.
Regler for børneopsparing
Som det tit gælder, når du har med banker, penge og konti at gøre, så er der nogle regler, du skal overholde. For børneopsparing gælder følgende krav:
- Kontoen for børneopsparing kan oprettes fra den dag, barnet bliver født, til det fylder 14 år.
- Du kan højest oprette én børneopsparing per barn (dog kan børnenes bedsteforældre også oprette en børneopsparing til dit barn)
- Børneopsparingskontoen skal binde i mindst syv år. Det betyder, at hvis du opretter kontoen den dag, dit barn fylder 14 år, kan pengene først blive udbetalt, når dit barn fylder 21 år.
- Du må højst sætte 6.000 kroner ind på børneopsparingen om året. Det svarer til et maksimalbeløb på 500 kroner om måneden.
- Der kan maksimalt indbetales 72.000 kroner på børneopsparingen.
- Afkastet fra børneopsparingen skal ikke beskattes.
- Børneopsparingen kan tidligst udbetales, når barnet fylder 14 år og senest, når det fylder 21 år.
Børneopsparing, renter og afkast
Fidusen ved en børneopsparing er, at du kan indsætte penge til dit barn, der så vil vokse over årene, fordi pengene står på en konto, der trækker renter og renters rente. Som tidligere nævnt skal afkastet ikke beskattes, og det giver altså en unik mulighed for at skrabe en god pose penge sammen som en økonomisk hjælp til dit barns tidlige voksenliv.
Men hvor meget ender afkastet mon egentlig med at blive? Vi kan røbe, at resultatet godt kan blive en stor sum penge! Hvis du gerne vil vide mere præcist, hvad du kan ‘tjene’ i afkast på børneopsparingen, så kan du tjekke denne side, der kan udregne det forventede afkast fra din børneopsparing.
Dog er det også værd at huske på, at træerne ikke vokser ind i himlen. Derfor gør du klogt i at tjekke din banks renter, før du blot går ind og åbner en børneopsparingskonto. Her vil du nemlig kunne vurdere, om din banks renter er gode nok, eller om du hellere vil fortsætte med at åbne opsparingskontoen i en anden bank, der har højere renter.
Vil du spare mere op til dit barn?
Drømmer du om at hjælpe dit barn endnu mere, end hvad børneopsparingen tillader? Så kan du tage en snak med din bank om, hvad du kan gøre.
For eksempel tilbyder Danske Bank en konto ved navn Danske Gave. Det er en slags opsparingskonto, du kan forære til dine børn i alderen 0-25 år. Du kan indsætte så mange penge, du ønsker, og du kan vælge, at pengene skal udbetales, når barnet fylder 18, 21 eller 25 år.
I 2019 er gavegrænsen på 65.700 kroner, og det er altså det beløb, du, eller barnets hvert af barnets fire bedsteforældre, vil kunne indbetale på en gavekonto til dit barn hvert år.
Investér din Børneopsparing i aktier
Udover den klassiske børneopsparing så er der også en anden metode, der for tiden vinder indpas. Mange mener ikke, at renterne fra børneopsparingen giver et stort nok afkast, og derfor ser de større muligheder i at investere pengene i aktier.
Mange banker tilbyder ‘børneopsparingspuljer’, hvor banken simpelthen tager sig af investeringen for dig, og du kan også investere pengene hos eksempelvis Tobi.dk, Nordnet, Degiro eller Saxo Bank. Her kan du selvfølgelig bestemme, hvor risikovillig du er, og generelt vil afkastet af børneopsparingen være højere, hvis du investerer pengene end hvis du blot holder dig til bankens renter fra opsparingen. Valget er selvfølgelig dit!
Alternative børneopsparinger: Sådan kan du også gøre
Det kan være, at du ikke ønsker at oprette en børneopsparing af forskellige årsager. Måske kan du ikke lide ideen om, at pengene er låst fast til en specifik alder, og at du egentlig hellere vil hjælpe dit barn, når du kan.
Alternativt til en klassisk børneopsparing som den, vi lige har beskrevet, kan du oprette en gavekonto til dit barn. Det kan barnets bedsteforældre også gøre. Derudover kan du selvfølgelig beslutte dig for, at du hjælper dit barn på andre måder. Måske ved at give dem et kørekort i 18-års fødselsdagsgave, et pengebeløb, når barnet flytter hjemmefra og skal ud og købe møbler, eller en økonomisk håndsrækning, hvis barnet skal på højskole eller udlandsophold gennem studiet.
Det er ikke en regel, at børn skal have en børneopsparing. Det er altså værd at huske på, at det er helt op til dig, hvordan du hjælper dit barn, og om denne hjælp skal indeholde penge, og i så fald hvor mange.
Tag snakken med dit barn så børneopsparingen ikke bliver snoldet væk
Er du nervøs for, om dit barn vil snolde pengene væk på tøj og byture, når børneopsparingen bliver åbnet for dem? Først og fremmest er det selvfølgelig en del af børneopsparingen, at det er barnets penge, så i princippet kan barnet selv bestemme, hvad de skal bruges på.
Nogle forældre kommer dette i forkøbet ved at låse pengene, til barnet fylder 21 år i stedet for 18 år. Det kan nemlig være, at de tre ekstra år gør, at barnet er mere økonomisk bevidst og mindre tilbøjelig til at snolde pengene væk.
Derudover kan du tænke over, hvordan du kan give de bedste pengeråd videre til dine børn i gennem deres liv og opdragelse. Vi har tidligere spurgt vores pengeeksperter om, hvordan du bedst guider dine børn råd til at styre kan deres penge.
Nu er det op til dig. Skal dine børn have en børneopsparing, en gavekonto eller har du i sinde at hjælpe dem, når du kan? Lige meget hvad, håber vi, at dette indlæg har været en inspiration, så du kan finde ud af, hvad der passer bedst til din familie.
Kilder:
Relaterede indlæg
Studieliv, Familieliv, Sparetips, Pengevaner
Sparetip: Bliv bevidst om dit dataforbrug og vælg det rette mobilabonnement
Få et samlet overblik over alt det du behøver at vide, før du vælger dit mobilabonnement.
Sparetips, Pengevaner, Familieliv
Spiir anbefaler: 5 lyd- og e-bøger til dig, som ønsker at ændre forbrugsvaner.
Få tips, motivation og meget mere med disse 5 disse bøger 🎧
Sparetips, Pengevaner, Familieliv
Spiir anbefaler: 7 lyd- og e-bøger om penge, forbrug og økonomi, der er guld værd
Få inspiration til sparetips, investeringer og meget mere med disse bøger 🎧