Sparetips
Globetrotter med budget på 3000 kroner om måneden
Den samme hjemlige trummerum med arbejde, bolig, Volvo og vovse eller smukke palmestrande, eksotiske seværdigheder og spændende nye kulturer? Drømmer du om at tage orlov fra studie eller job og rejse ud for at opleve verden som en anden globetrotter? Udlængsel kan for nogle blive så stor, at den årlige sommerferie til Italien bare ikke er nok.
Læs også: 5 Billige storbyferier, som giver dig mest for feriekronerne
Drømmen kan dog let blive bremset af usikkerheden om, hvor penge til flyrejser, overnatninger, mad, vacciner, massage og seværdigheder skal komme fra.
På Spiir har vi derfor snakket med en vaskeægte globetrotter, eller ‘digital nomade’, som hun foretrækker at kalde sig. Her fortæller hun om, hvordan hun har klaret den økonomiske del af at trække stikket og rejse af sted uden andet end en rygsæk, pas og bikini.
Anne-Li og hendes kæreste Mathias traf i 2016 en stor, livsomvæltende beslutning. De drømte om at rejse. Ikke bare de korte weekendophold i Europas storbyer og ferieophold på solskinsøer. Nej, de drømte om at rejse sådan for alvor, og derfor skiftede de lejlighed, studie og job i Aarhus ud med skiftende lejemål, scooterture og oplevelser i Sydøstasien.
I maj 2017 har parret været på farten i otte måneder, og de har ikke fortrudt. Det er blevet en helt ny livsstil for dem, som ikke bare har ændret deres syn på verden. Den har også givet dem en helt ny fornemmelse af frihed, hvor penge og materielle goder ikke betyder så meget som før i tiden.
Rejsebudget fjerner fokus fra penge
“Da vi tog afsted, var vores mål at leve for maksimalt 6000 kroner om måneden for to mand eksklusiv flybilletter, visum og rejseforsikring”, fortæller Anne-Li.
De blev inspirerede til dette økonomiske mål af rejsebloggen Justbrowsing. Og målet har vist sig opnåeligt. De første to-tre måneder krævede lidt tilvænning, så der lå udgifterne lidt højere. De seneste to måneder har de til gengæld holdt sig under de 6000 kroner.
En af grundene til, at de to globetrottere kan holde udgifterne så langt nede, er, at de har valgt at rejse i Bali, Vietnam og Thailand. I Sydøstasiatiske lande er alting billigere end så mange andre steder, og det kan mærkes på budgettet.
Det overordnede budget på 6000 kroner gør det dog ikke alene. Parret har også sat et fast dagsbudget for deres forbrug. 100 kroner går til indkvartering, og 100 kroner går til mad, transport, fornøjelser, vasketøj og andre daglige fornødenheder. For overblikkets skyld holder Anne-Li styr på alle indkøb i en lille notesbog.
“Det lyder måske lidt kedeligt, at vi organiserer vores økonomi på den måde. Men det har vist sig, at penge fylder meget mindre for os, når vi har klare rammer for, hvor meget vi må bruge. Når vi holder os inden for det, vi har aftalt, så behøver vi ikke at gå og tænke på penge hele tiden”, forklarer Anne-Li.
Lever som de lokale og sparer penge
For Anne-Li er budgettet en uundværlig rettesnor og hjælpende hånd. Men i løbet af de måneder, hun og kæresten har rejst, har de fundet ud af, at hvis de vil spare på skejserne, så handler det lige så meget om at agere som de indfødte.
“Grunden til at vi har kunnet klare os for så få penge handler også meget om, at vi har lært at tilpasse os de steder, vi rejser. Vi har lært at tænke priser i lokal valuta i stedet for hele tiden at tænke: wow det er meget billigere end i Danmark”, siger Anne-Li og uddyber:
“I starten opførte vi os som turister og smed penge efter ugentlige massager, flotte måltider og en del seværdigheder. Men attraktionen gik efterhånden af det, og vi fandt ud af, at der ikke er nogen grund til at kaste om os med penge og betale dobbelt så meget, som de lokale. Pengene rækker længere hernede, og endnu længere, når vi opfører os som de lokale”.
Startkapital til projekt globetrotter
Anne-Li og kæresten har altid været glade for at rejse. Det betød, at de allerede før dagene som globetrottere i Sydøstasien prioriterede at have en opsparing, til når de fik lyst til swipture og sommerferier i udlandet.
Den opsparing var en god startkapital til rejseprojektet. Og da de først havde taget beslutningen om at hive teltpælene i Aarhus op, satte de alt ind på at spare ekstra op. Derudover har parret også lagt en klat penge til side til økonomiske ‘nødsituationer’.
Læs også: SU-venlig rejseform: Interrail
“Inden vi tog afsted solgte vi vores lejlighed, og de penge står nu som en buffer, vi kan trække på, hvis vi skulle få brug for det. Jeg anbefaler alle, der vil rejse, som vi gør, at have penge gemt af vejen, så man i hvert fald altid har til flybilletten hjem”, siger Anne-Li.
Indkomst som digital nomade
Når man, som Anne-Li og kæresten, rejser med skiftende destinationer og en plan om at rejse så længe som muligt, har man på et eller andet tidspunkt brug for en indtægt. Medmindre man er mangemillionær ;-)
Derfor tog Anne-Li i første omgang sit job som blogger med til Bali, Thailand og Vietnam. Hun blogger stadig på Gownsandrose, men indtægten er ikke længere så stor, at hun kan leve af den. Mathias havde sit job med fra Danmark og arbejdede ‘remote’ i en periode.
Nu er de begge sprunget ud som selvstændige og arbejder i øjeblikket på et fælles projekt, så de igen kan få en indkomst stablet på benene.
“Vi møder mange herude, der lever som 'digitale nomader'. Det vil sige, at de arbejder ‘remote’, eksempelvis med at undervise kinesere i engelsk. Kineserne er virkelig optagede af at lære engelsk. Det kræver kun en hvid væg, en computer og en internetforbindelse. Vi håber at kunne skabe en indtægt for os selv på en eller anden måde, så vi kan blive herude så længe, vi har lyst”, siger Anne-Li.
Penge betyder mindre nu
Anne-Li taler om livet som globetrotter med stor glæde i stemmen. Det er tydeligt, at hun nyder friheden, de fremmede kulturer og oplevelserne, der følger med.
Hun fortæller, at det har været en sund omvæltning for hende. Hun ser sig selv og den gamle dagligdag i Danmark i et nyt lys nu. Og ikke mindst kan hun se, at hun har nulstillet sit forhold til forbrug og penge.
“Jeg har fundet ud af, hvor lidt jeg egentlig behøver af penge og ting. Al den energi, jeg tidligere brugte på materielle goder, bruger jeg nu på mig selv og Mathias. På at leve. Vi bor eksempelvis på 10 kvadratmeter to mand. Det er nok. Vi behøver ikke en kæmpe sofa, et fladskærms-TV og et samtalekøkken for at have det godt”, forklarer Anne-Li.
På sigt kunne Anne-Li godt tænke sig at have en base. Måske i Budapest. En etværelses lejlighed, de kan bo i, når udelivet bliver for meget. Hun anbefaler alle, der har lyst, at trække stikket og lege globetrottere. Økonomien kan sagtens hænge sammen, hvis man har en opsparing og tager til lande, hvor det ikke er så dyrt at bo, leve og rejse.
“Jeg tror, at mange ville kunne finde stor glæde i denne rejseform. Bare slippe alt derhjemme og få sat dagligdagen i perspektiv”, slutter Anne-Li af.
Anne-Lis bedste økonomiske rejse-råd
Rejs langsomt: Transport er en meget stor post i budgettet. Så bliv på rejsedestinationer i længere tid. Når du er det samme sted i lang tid, opbygger du samtidig rutiner og viden om området. Eksempelvis hvor du kan købe den bedste og billigste mad. Når du kender det sted, du bor, er det nemmere at spare penge på leveomkostninger.
Lad økonomien styre rejsen: Ikke omvendt. Anne-Li og Mathias valgte at rejse i Østasien, fordi det er langt billigere end for eksempel at rejse i USA.
Vær ude i god tid med køb af flybilletter: Der er et vindue for, hvornår du kan købe flybilletter billigst. Sidste øjebliks billetter er altid dyre. Kig også efter de billige destinationer og flyv dertil, i stedet for til de populære og dyre byer. Det er billigt at flyve indenrigs, så du kan altid flyve videre til nye destinationer i det land, du er fløjet til, uden at punge alt for meget ud.
Book kun de første overnatninger online: Det koster mere at booke overnatning online, end når du er på selve hotellet. Bookingsites tager 15% af det, du betaler for et værelse. Så hvis du booker de første par overnatninger online og venter med at booke resten, til når du er kommet frem, kan du spare en væsentlig klat penge.
Læs også: Spiirs direktør: Feriebooking er en hyggelig familieaktivitet
Gå efter de gratis eller billige seværdigheder: Vælg de vigtigste seværdigheder at kaste de store pengesedler efter, og spar så penge på at rejse ‘off the beaten track’. Anne-Li og Mathias lejer eksempelvis scootere, som ikke koster det store og kører op i bjergene eller ud i landsbyerne. De oplever både det levede liv og atypiske seværdigheder på den måde.
Hav et fast dagsbudget: Et fast budget gør, at du kan slappe af. Du ved, hvad du har at gøre med og skal ikke bekymre dig om, om du nu har nok penge til hele rejsen, eller om du skal leve af vand og brød den sidste uge. Anne-Li skriver alle parrets udgifter ned i en notesbog. Det gør, at hun bliver bevidst om, hvordan de bruger deres penge..
Køb en rejseforsikring: En rejseforsikring svinger i pris og kan være dyr alt efter, hvad du gerne vil have, den skal dække. Undersøg markedet inden du tager afsted. Der kan være penge at spare. Og så er det bare en god investering, hvis nu uheldet er ude på rejsen.
Anne-Li er 27 år og uddannet cand.mag. i engelsk og litteraturhistorie. Vil du vide lidt mere om, hvordan Anne-Lis rejsebudgetter ser ud, kan du finde detaljerede budgetter på hendes blog Gownsandroses.
Relaterede indlæg
Studieliv, Familieliv, Sparetips, Pengevaner
Sparetip: Bliv bevidst om dit dataforbrug og vælg det rette mobilabonnement
Få et samlet overblik over alt det du behøver at vide, før du vælger dit mobilabonnement.
Sparetips, Pengevaner, Familieliv
Spiir anbefaler: 5 lyd- og e-bøger til dig, som ønsker at ændre forbrugsvaner.
Få tips, motivation og meget mere med disse 5 disse bøger 🎧
Sparetips, Pengevaner, Familieliv
Spiir anbefaler: 7 lyd- og e-bøger om penge, forbrug og økonomi, der er guld værd
Få inspiration til sparetips, investeringer og meget mere med disse bøger 🎧