Speakers' Corner
Eksperternes tips til succesfuld sommerferiebooking uden overtræk
De fleste af os går netop nu og overvejer, hvor årets sommerferie skal tilbringes. Vi glæder os til at komme væk. Væk fra vasketøj, deadlines på arbejdet og regnfulde dage, og hen til kilometerlange sandstrande, sangria og hyggelige tapasbarer 🌴🍹
Men hvordan sammensætter du ferien, så den opfylder alle dine og resten af familiens behov? Hvilke rejseportaler kan hjælpe dig med at finde de bedste flybilletter og lækreste overnatningssteder til prisen? Og hvordan holder du styr på pengene undervejs på ferien, så du undgår at vende hjem med minus på kontoen?
I dette indlæg kommer vores ekspertpanel med deres allerbedste tips til, hvordan du får en succesfuld sommerferiebooking, der giver dig mest værdi for feriekronerne.
Eksperterne i denne omgang er:
- Desirée Kjær Ballegaard: Stifter og direktør hos Financial Confidence
- Lone Eriksen: Privatøkonomisk mentor i Primaliva
- Rune Mai: Direktør og medejer af Spiir
Hvordan booker jeg en rejse, der giver mig mest værdi for feriekronerne?
Desirée Kjær Ballegaard: “Start med at finde ud af hvor mange penge, du har at rejse for ved at lægge dit feriebudget. Gør dig nogle tanker om, hvor du gerne vil hen, hvad du gerne vil se og opleve, hvad formålet er med ferien, og hvad du generelt har behov for at få ud af ferien. Brug lidt tid på at researche grundigt og finde de bedste tilbud og priser på din ønskede destination, hotel, fly, transport, mad og de oplevelser, du gerne vil have, når du er afsted.”
Lone Eriksen: “Få afklaret hvad der er vigtigst for dig, når du tager på ferie. Handler det om at komme hurtigt til destinationen, at spise lækker mad, at tage på retreat, at shoppe igennem, eller at drøne gennem Europa i en lækker bil? Det kan være en udfordring for en familie at blive enige om værdierne, men når de er på plads, kan der tages hensyn til så mange værdier, som muligt, og alle vil få oplevelsen af at blive mødt i deres ønsker og behov. Samtidig når man til en erkendelse af, at alle ikke kan få alle ønsker tilgodeset. Værdisamtalen vil automatisk afspejle, hvordan feriebudgettet skal prioriteres. Afklaring af værdier giver "ro på bagsædet" og ferieoplevelsen bliver bedre, da drøftelserne er taget hjemmefra og ikke på solvognen i poolområdet.”
Rune Mai: “Med mindre du virkelig ønsker at komme ned i varmen og tilbringe ferien i en liggestol, så hold dig fra charterrejser. De er dyre, og du oplever ikke særligt meget nyt. Prøv i stedet at kombinere Google Flights, der samler alle flyrejser og priser på tværs af selskaber med Booking.com, Hotels.com eller Airbnb. Find billige og fede destinationer, hvor du kan bo centralt eller tæt på vandet. Du sparer mange penge på den her måde. Jeg har været afsted med min familie, som er min kæreste og tre børn, til Valencia, hvor fly, lejlighed og bil i alt kostede os 10.000 kroner for 10 dage. Det er små tusinde kroner om dagen.”
Hvilke apps og rejseportaler kan du anbefale, når der skal bookes ferie?
Desirée Kjær Ballegaard: “Selv googler jeg alt for at finde de bedste priser, tilbud eller mulige alternativer. Der findes mange forskellige hjemmesider, der kan hjælpe en til at finde de bedste priser, men min erfaring er dog, at det kan være en god idé at tjekke samme hotel og fly på flere forskellige sider og dermed finde den billigste løsning eller et alternativ hertil.”
Lone Eriksen: “Når jeg rejser med fly, tjekker jeg altid Momondo, da den giver et fint overblik over priser på flyafgange. Derudover anvender jeg Airbnb rigtig meget, fordi jeg elsker at rejse på den måde. På den måde kommer jeg til at lære de lokale bedre at kende, og jeg ser, hvordan man bor i det land, jeg rejser til. Jeg anvender også CPH airport appen, hvor jeg kan holde øje med forsinkelser, bestille i taxfree, hvis jeg ikke har så meget tid og bestille parkering. I Valuta+ appen kan jeg omregne den lokale valuta til kroner, og Google maps er for mig fuldstændig uundværlig, både i det daglige, og når jeg rejser.”
Rune Mai: “Min top 3 liste er Google Flights, Ryanair og Airbnb. Hvis du vil på charterferie, så undgå afbudsrejseportalerne, men ring i stedet til et par selskaber og hør hvad de kan gøre for dig.”
Hvordan holder jeg styr på pengene på ferien, så jeg undgår at komme hjem med minus på kontoen?
Desirée Kjær Ballegaard: “Det er en god idé at lave et feriebudget og på den måde øremærke de penge, man har sat til side til ferien. Sørg for at holde dig til det i så vidt muligt omfang; her kan det være en god idé kun at have det beløb stående på dit betalingskort, som du har hensat til ferie. På den måde kan du bedre sikre dig, at du ikke bruger mere end du hjemmefra havde sat dig for.”
Lone Eriksen: “Jeg anbefaler, at du inden rejsen lægger et budget og noterer dig de udgifter, du allerede kender, såsom transport og overnatning. Er der seværdigheder, I hjemmefra er enige om at opleve, kan det være en god idé at undersøge, hvad entre koster, og om der er dage, der er billige end andre. Del budgettet op i forskellige kategorier, og afsæt beløb til hver kategori. Brug eventuelt Spiir til det. Hold øje med, hvad der bliver brugt undervejs på ferien, så alle har fokus på, at pengene bliver brugt efter jeres værdier.”
Rune Mai: “Sørg for at afsætte et beløb på forhånd, som du samlet vil bruge på din ferie, og hold styr på det undervejs. Uden at være krakiler, så kan du nemt styre det med Spiir appen, hvor du kan tagge dine transaktioner med ferienavnet. Derudover kan jeg anbefale at få et Revolut-kort, som er gratis (for det meste). Med Revolut-kortet er det gratis at hæve i hæveautomater i udlandet, så du sparer hævegebyret på 30-50 kroner, og så er vekselgebyret er også væsentligt lavere. Min familie sparer 500-800 kroner på den måde, når vi er ude at rejse. Det er alligevel en sjat.”
Konklusion: Afklar dine behov og læg et feriebudget
Eksperterne er altså enige om, at du får mest værdi for feriepengene og “ro på bagsædet”, hvis du inden ferien finder frem til, hvad du gerne vil have ud af ferien og kender dine behov. Det gør dig bedre i stand til at træffe beslutninger om overnatning, transport og oplevelser, som lever op til dine forventninger.
Derudfra kan du lægge et feriebudget og dele budgettet op i forskellige forbrugskategorier, så det bliver nemmere at overholde budgettet for souvenirs, mad, drinks og oplevelser. I Spiir appen kan du nemt tagge alle ferieudgifter, så du kan se dem i ét samlet overblik eller oprette forbrugsmål til blandt andet dagligvarer, transport og restaurantbesøg.
God fornøjelse med sommerferiebookingen ✈️🌴
Relaterede indlæg
Studieliv, Familieliv, Sparetips, Pengevaner
Sparetip: Bliv bevidst om dit dataforbrug og vælg det rette mobilabonnement
Få et samlet overblik over alt det du behøver at vide, før du vælger dit mobilabonnement.
Sparetips, Pengevaner, Familieliv
Spiir anbefaler: 5 lyd- og e-bøger til dig, som ønsker at ændre forbrugsvaner.
Få tips, motivation og meget mere med disse 5 disse bøger 🎧
Sparetips, Pengevaner, Familieliv
Spiir anbefaler: 7 lyd- og e-bøger om penge, forbrug og økonomi, der er guld værd
Få inspiration til sparetips, investeringer og meget mere med disse bøger 🎧