Speakers' Corner
Eksperternes tips: Sådan slipper du af med dine økonomiske ferieblues
Ørkenvandring på ryggen af honninggule kameler i Dubai. Solnedgang og kold rosé på terrassen i sommerhuset. Tzatziki, Ouzo og turkisblåt vand i det betagende Grækenland.
Har du netop tilbragt et par uger væk fra budgetkonto, madpakker og vækkeure?
Ferie er lig med afslapning - også når det kommer til økonomien. For mange er ferien nemlig en tid, hvor vores lyster styrer vores forbrug, og når vi atter vender snuden hjem, kan det være svært at komme tilbage på hverdagssporet, uden at minustallet på kontoen vokser sig alt for stort.
I denne udgave af Speakers’ Corner kommer vores eksperter med deres allerbedste tips til, hvordan du slipper af med dine økonomiske ferieblues og kommer tilbage på sporet, uden at det skal føles som en sur pligt.
Eksperterne i denne omgang er:
- Thomas Christensen, Adfærdsøkonom hos Bro Kommunikation
- Torben Wiese: Foredragsholder, forfatter og rådgiver, Habitmanager.
Hvorfor sidder pengene ofte løsere, når jeg holder ferie?
Thomas Christensen: “Når du skal træffe beslutninger, bruger du din omverden og vaner til at hjælpe dig. Gennem din hverdag får du en række feedback, som du bruger til at træffe beslutninger, som eksempelvis hvornår du skal handle, hvor meget mad der skal til at mætte familien og så videre. Når du tager på ferie, bryder du både med dine vante omverden og vaner. Hvis du er så heldig at være et helt nyt sted, er hele dit såkaldte “vaneapparatur” sat af. Derfor ender du ofte med at lave nye vaner på din ferie: Du spiser ude, fordi andre gør det, og du kommer højest sandsynligt også til at spise for dyrt, fordi du ikke kender prisniveauet eller restauranterne, hvilket kommer til at danne et anker for dine fremtidige beslutninger”.
Torben Wiese: “For de fleste er ferien årets eller halvårets belønning, hvor du typisk vil forkæle dig selv med tid, oplevelser og lidt ekstra dyre vaner ud over det sædvanlige. Du har en høj bevidsthed om, at der gerne skal være andet end arbejde i livet, og de hårde og måske ”sure” arbejdsperioder skal nu ”veksles” til selve det, livet drejer sig om – afslapning, luksus og opvartning - og i hvert fald til alt det gode, du synes, at du og din familie fortjener. Mange vil sige, at fremtiden ser lysere og bedre ud om tre, seks eller ni måneder, end dagen i dag. Her ligger også dit positive syn på, at et overtræk kan du da sagtens indhente og får dækket ind. Nu har du ferie og vil ikke bruge tiden på at vende hver en femøre”.
Hvorfor oplever jeg økonomiske ferieblues, når jeg vender hjem til hverdagen?
Thomas Christensen: “Vi mennesker er ikke gode til at forstå de konsekvenser, vores handlinger har for fremtiden. Slet ikke når vi taler om penge og økonomi. Du er drevet af potentielle gevinster i nuet, og derfor er det svært at sidde på stranden og lure præcis, hvad der sker, når du kommer hjem og har brugt for mange penge. Det mærker du først, når du efter ferien tjekker mobilbanken og må springe takeaway eller et par nye bukser over, fordi der er lavvande på kontoen. Du ser ofte først konsekvenserne af dine handlinger, når du må gå glip af noget. Derfor oplever du ferieblues, når du ser alt det, du ikke kan få. Du kan endda helt glemme, hvor dejligt det var på ferien, fordi du har fokus på alt det, du nu må undvære”.
Torben Wiese: “Når du i ferien har brudt vaner, nydt nærværet, oplevet nye ting og tænkt over alt det, du gerne vil ændre i dit liv, kan du opleve at blive ”slået tilbage til start”, når du vender hjem fra ferien. Det er helt naturligt at få lidt ferieblues, hvor du lever i en kombination af dejlige minder og hårde pligter – og at du nu skal holde mere øje med økonomien og for mange også sige nej tak til gode tilbud, sammenkomster og måske endda selv en billig weekend-tur, hvor du måske oven i købet får lidt ondt af dig selv”.
Hvordan kommer jeg økonomisk tilbage på sporet efter ferien, uden at det skal føles som en sur pligt?
Thomas Christensen: “Det vigtigste skridt er i virkeligheden at lægge en plan, inden du tager på ferie. Det værste du kan gøre, er at komme hjem fra ferie og først her lægge en plan for at komme tilbage på sporet. For at komme vores menneskelige tendens i møde, så skal du lægge en plan for, hvad der sker, når du kommer hjem fra ferie. Hvis du ved, at du ikke gider lave mad efter tre uger på farten, så fyld din fryser op med nem, hjemmelavet mad, så du ikke kommer til at bruge ekstra penge på fastfood. Planlæg en shoppingtur om et par måneder, så du har noget at se frem til, når der er flere penge til rådighed”.
Torben Wiese: “Store succeser bygger på små succeser. Sørg derfor for at få et overblik over dit eventuelle overtræk efter ferien og udregn hvor meget, du skal spare op hver dag, uge og måned og lov dig selv, at når du har overskud på kontoen igen, kan du begynde at se på den næste ferie og måske bestille denne. Så har du en gulerod, der består af både nød og lyst, og som begge netop er vores største motivatorer og drivkraft og selve fundamentet for at bryde vaner frivilligt og være chef for forandringer i dit eget liv”.
Relaterede indlæg
Studieliv, Familieliv, Sparetips, Pengevaner
Sparetip: Bliv bevidst om dit dataforbrug og vælg det rette mobilabonnement
Få et samlet overblik over alt det du behøver at vide, før du vælger dit mobilabonnement.
Sparetips, Pengevaner, Familieliv
Spiir anbefaler: 5 lyd- og e-bøger til dig, som ønsker at ændre forbrugsvaner.
Få tips, motivation og meget mere med disse 5 disse bøger 🎧
Sparetips, Pengevaner, Familieliv
Spiir anbefaler: 7 lyd- og e-bøger om penge, forbrug og økonomi, der er guld værd
Få inspiration til sparetips, investeringer og meget mere med disse bøger 🎧