Speakers' Corner
Eksperternes guide til en julemåned uden økonomisk stress
December er en måned, der burde være fyldt med glæde, fred og idyl.
Desværre oplever mange, at julemåneden viser sig at være det stik modsatte: fyldt med traditioner, “plejer” og forventninger, der kan være svære at leve op til.
Vi skal købe gaver for det samme, vi plejer, vi skal spise den samme slags and, vi plejer og købe det samme slags juletræ, som vi har haft de sidste 15 år.
I dette indlæg kommer to af vores eksperter med deres bud på, hvorfor mange lader sig stresse af julen, og hvad du kan gøre for at undgå det. Eksperterne er:
- Pernille Hjortkjær - PengeCoach og stifter af PengeAkademiet.dk
- Lone Eriksen - Privatøkonomisk mentor i Primaliva
Hvorfor har mange af os tendens til at blive økonomisk stressede i julemåneden?
Pernille Hjortkjær: “Hvis man spørger, hvad folk synes er dejligt ved julen, er det muligheden for at være sammen med venner og familie - kort sagt den danske folkesport "at hygge sig". For mange bliver det desværre ensbetydende med at skulle mødes over ekstra god (og dyr) mad - både til forskellige slags adventshygge, juletræsfester og julefrokoster i løbet af december - og selvfølgelig også til selve juleaften og de forskellige traditionelle julefrokoster, mange holder i juledagene. Derudover har de fleste, der fejrer jul også tradition for at give gaver til hinanden - både i form af kalendergaver, adventsgaver, pakkespilsgaver, mandelgaver og så selvfølgelig julegaverne. Og til alle de her gaver er der stadig i langt de fleste familier og vennekredse tradition for at gaverne er ting eller oplevelser, der koster penge. Det er derfor ikke usædvanligt, at mange bruger langt flere penge på både mad, alkohol og gaver i december, end i andre måneder af året. Selvom mange ikke er vilde med at snakke om penge og forbrug, har vi alligevel en forventning om, at vores venner og familie nok har råd og lyst til at bruge alle de her penge på julen. Derfor føler vi, at vi må følge med, også selvom vi hverken har råd til det eller lyst til at bruge så mange penge på julen. Og det giver økonomisk stress! Uanset om vi reelt set har pengene eller ej. I nogle familier er der desuden et fastlagt gavebudget, og selvom 200 kroner måske ikke lyder af meget til en enkelt gave, kan det jo faktisk hurtigt rende op, hvis man eksempelvis har bare fem, man skal købe gaver til”.
Lone Eriksen: “Julen kommer som en overraskelse for mange, og hvis der ikke er så stort overskud i den månedlige økonomi, kan det være meget svært at få råd til at holde jul, købe gaver og deltage i de mange forskellige juletraditioner, som familier, arbejdspladser og det sociale netværk arrangerer. I december bliver det tydeligt, at der ikke er så mange penge på kontoen, fordi det er en intens periode, som de fleste er involveret i. Der bliver talt om hvor mange julefrokoster og andre sociale arrangementer, du deltager i, hvor mange gaver, vi skal give og ikke mindst hvad vi skal modtage. Det giver anledning til meget tankespind om hvordan du kommer ud af den knibe - især hvis der er børn, som selvfølgelig har forventninger og glæder sig og ikke kan forstå at der er meget, de ikke kan være en del af. Er der lidt flere penge på kontoen, kan der også opstå stress, fordi du måske ikke er så omhyggelig med hvor mange penge, du bruger og pludselig kan der være brugt flere penge, end planlagt. Generelt kan bare tankerne om juletraditioner give økonomisk stress”.
Hvad kan jeg gøre for at komme gennem julen uden økonomisk stress?
Pernille Hjortkjær: “Mit bedste råd til at undgå økonomiske stress kan deles op i 4 dele: For det første handler det om at finde ud af, hvad du har råd til at bruge af penge på julen og i julemåneden i det hele taget. Når du har fundet ud af det, vil jeg anbefale dig at skrive beløbet på et stort stykke papir og hænge det op på køleskabet, din badeværelsesdør og andre steder, du ser flere gange hver dag - og samtidig tage et billede af sedlen og lægge op som baggrund på din telefonskærm og på dit skrivebord på din computer. På den måde bliver du hele tiden mindet om dit mål, og det skærper samtidig din bevidsthed om ikke at få brugt for mange penge, når du flere gange om dagen ser dit mål stå foran dig. Når du har sat dit mål op, skal du tage stilling til de ting, du skal i løbet af december. Find ud af hvad tingene koster - om nogle af tingene kan erstattes med billigere alternativer. Det koster eksempelvis kun brøkdel at varme gløgg derhjemme i forhold til prisen for et glas gløgg på et julemarked. Derudover sparer du alle de fristelser, du udsætter dig for at komme til at købe ved f.eks. at gå på et julemarked. Eller hvad med at samles om at lave juledekorationer, bage småkager og pakke julegaver ind - nogle af de ting, som mange i forvejen stresser over at skulle nå? Når du har fået overblik over hvad alle tingene koster, og du har fundet billigere alternativer, vil jeg anbefale dig, at du også giver gaverne et tjek. Måske kan et gavekort til x antal ganges pasning af din veninde eller vens små unger være en mindst ligeså fantastisk gave, som en ny Kähler vase? Eller hvad med et gavekort til middag hos dig x antal gange det næste år til dine forældre, der sikkert både gerne vil se dig mere end de allerede gør - og som samtidig dybest set nok ikke rigtig mangler mere jordisk gods? Sidst men ikke mindst vil jeg opfordre dig til at fortælle dine venner og familie, hvordan du økonomisk griber julen an i år. På den måde er du med til at få sat gang i snakken omkring penge og jul, og måske inspirerer du nogle i din familie eller vennekreds til at gøre som dig. Med de fire trin kan du komme økonomisk ustresset gennem julen.”
Lone Eriksen: Planlægning, planlægning, planlægning! Det er vigtigt, at når julen 2019 er forbi, begynder du allerede at tænke på, hvordan du kommer gennem julen i 2020 uden økonomisk stress. Det kan du eksempelvis gøre ved at beslutte, hvem du vil give gaver og for hvor mange penge. Selvom det er din familie, kan du godt give for forskellige beløb. Når du ved hvor mange penge, du skal bruge på gaver til julen, opretter du en gavekonto i din bank og overfører et beløb til kontoen hver måned, så du har penge til julegaverne, når du kommer til julen næste år. Brug samme metode for julemaden, julefrokosterne og de øvrige arrangementer, du skal deltage i”.
Hvorfor er det vigtigt, at jeg ikke lader økonomien forstyrre juleglæden?
Pernille Hjortkjær: Økonomi er sammen med jobskifte, ægteskabskriser og sygdom den ting, der stresser os mennesker mest. Det siger sig selv, at det derfor er rigtig klogt at undgå økonomisk stress - ikke bare i julemåneden men hele året. I december har mange dog en særlig forventning om, at vi skal være mere tætte, mere fortrolige, mere lykkelige sammen end andre måneder, fordi vi kalder julen for "hjerternes fest". Ikke desto mindre er netop de forventninger med til at gøre endnu flere skuffede, når den her forventede julelykke måske ikke lige indtræder. Og er der så økonomisk stress oveni hatten, jo mere føler vi, at vi er mislykkede, og at julen derfor er mislykket. Og det er da ærlig talt synd: For helt ærligt: Vi har jo i virkeligheden allesammen præcis de samme udfordringer og muligheder i december, som i alle andre måneder. Men på grund af julen har vi en tendens til at tro, at alle andre mennesker render rundt og er evigt lykkelige og tilfredse i december. Jo mere du kan gøre for at sænke forventningerne til dig selv, dine kære og til hvad det egentlig er julen er og kan - også økonomisk - jo mindre skuffet bliver du - og jo mindre stresset bliver du samtidig”.
Lone Eriksen: “Det er en rigtig dårlig idé at holde jul med den indstilling, at når pengene er brugt, er der ikke noget at gøre. Nyd i stedet at give gaver og at modtage dem. Nyd at være sammen med familien og slappe af og giv dig selv lidt kærlig omsorg. Sig til dig selv: Jeg vil nyde julen sammen med familien og så vil jeg efterfølgende undersøge, hvad jeg kan lære for at det bliver bedre næste år”.
Relaterede indlæg
Studieliv, Familieliv, Sparetips, Pengevaner
Sparetip: Bliv bevidst om dit dataforbrug og vælg det rette mobilabonnement
Få et samlet overblik over alt det du behøver at vide, før du vælger dit mobilabonnement.
Sparetips, Pengevaner, Familieliv
Spiir anbefaler: 5 lyd- og e-bøger til dig, som ønsker at ændre forbrugsvaner.
Få tips, motivation og meget mere med disse 5 disse bøger 🎧
Sparetips, Pengevaner, Familieliv
Spiir anbefaler: 7 lyd- og e-bøger om penge, forbrug og økonomi, der er guld værd
Få inspiration til sparetips, investeringer og meget mere med disse bøger 🎧