Speakers' Corner
Eksperterne mener: Derfor står mange unge uden forsikring
I dette indlæg har vi spurgt vores ekspertpanel, hvorfor mange unge ikke har tegnet en forsikring, og hvad forsikringsselskaberne kan gøre for at reducere antallet af uforsikrede.
Eksperterne er:
- Lone Eriksen, Privatøkonomisk mentor i Primaliva
- Sophie Bohr Grønbæk, Direktør i forsikringsselskabet Undo
- Ann Lehmann Erichsen, Forbrugerøkonom i Nordea
Som ung og studerende har du tusindvis af ting at tænke på i hverdagen. Du skal nå at læse det sidste afsnit af Goffman, bage kage til studiegruppen, slå vennerne i bezzerwizzer, stå i kø i Netto, vaske kluns og sørge for, at alle regningerne er tilmeldt betalingsservice. Men bliver alle regningerne betalt? Eller nedprioriterer du nogle af dine udgifter for at få mere plads i budgettet til studiebøger og øl i fredagsbaren?
En undersøgelse lavet af Google for forsikringsselskabet Undo viser, at 40% af de 21-35-årige i Danmark ikke har en forsikring. Hvorfor? Spiirs eksperter kommer med deres bud.
Hvad skyldes, at mange unge ikke er forsikret?
Lone Eriksen: “Min vurdering er, at de unge ikke er blevet klædt godt nok på hjemmefra. De unges forældre (curlingforældrene) sørger for alting for de unge - også deres forsikringer. De tænker ikke på at fortælle dem, hvorfor det er vigtigt at have en forsikring, og hvad konsekvenserne af manglede forsikringer kan være. Derudover anvendes der generelt i den finansielle branche et sprog, der ligger langt væk fra det sprog, de unge bruger i dag. Dette gælder også forsikringsbranchen, som taler til mennesker, der er 60+, og som derfor ikke når de unge med deres budskaber.”
Sophie Bohr Grønbæk: “Noget af det bunder i, at forsikringer kan være forvirrende, og at forsikringsselskaberne ikke er gode til at formidle på en forståelig måde. Når vi i Undo taler med folk, hører vi tit misforståelser som “jeg har ikke mange ting af værdi, så en forsikring ville være spild af penge” eller “jeg bor i en andelsbolig, så jeg er dækket af foreningens forsikring.” Når vi forklarer, at ens ting ikke dækket af boligforeningen, eller at ting som ansvarsforsikring og genhusning beskytter en mod nogle virkelig store udgifter, og ikke afhænger af hvad man ejer, ser vi ofte nogen, der får et ‘aha’-øjeblik. Den anden gruppe er dem, der godt ved, at de skal have en forsikring, men som bare ikke liiiige har fået det ordnet endnu. Her tror jeg, den gammeldags måde at købe forsikring, hvor man skal ringe rundt og få tilsendt tilbud, kan trække tænder ud i manges tilfælde.”
Læs også: Indbosum for begyndere: Så meget er dine ting værd
Ann Lehmann Erichsen: “Når unge ikke er forsikrede, skyldes det primært to ting. Den ene er, at forsikring er en ’usynlig udgift’, som de ikke kender, fra da de boede hjemme. Den blev klaret af forældrene, og forsikring er sjældent det store samtaleemne over aftensmaden. Det er heldigvis også sjældent, at man har brug for sin forsikring. Derfor er det ikke noget, som de selv tænker over. De har brug for hjælp til at huske at købe sig en forsikring. Den anden ting, der spiller ind, er deres økonomi. Nogen synes nok, at det er svært at finde pengene til det i en beskeden økonomi.”
Hvad er konsekvenserne af at være uforsikret som ung?
Lone Eriksen: “Konsekvenserne ved at være uforsikret, er, at når der sker noget, må de unge låne penge til at betale for enten skader eller erstatninger. Enten er de heldige at have et par forældre, der kan hjælpe, men ellers må de optage lån i en forvejen usikker økonomi.”
Sophie Bohr Grønbæk: “Jo yngre du er, des skrøbeligere er din økonomi typisk også. For eksempel kan noget så simpelt som en knæskade fra fodboldkampen gøre, at du ikke kan arbejde på dit studiejob i nogle måneder og derfor ikke har en indtægt, samtidig med at du brænder en masse penge på taxaer og fysioterapeuter. Alt det kan blive dækket af en ulykkesforsikring, der kan fås for 45 kr om måneden, hvis du er studerende. Når det gælder en manglende indboforsikring, hører vi typisk, at de unge må flytte hjem til mor og far efter en stor vandskade, eller at de misser en eksamen, fordi deres computer bliver stjålet. I dette tilfælde kan et enkelt uheld have store konsekvenser.”
Læs også: 6 gode grunde til, at du skal have en forsikring
Ann Lehmann Erichsen: “Er de unge uforsikrede, kan det være en ren katastrofe for økonomien, og i værste fald kan de ende på gaden. Det kan altså have enorme konsekvenser, hvis de ikke har en indboforsikring, fordi de ikke får erstatning i tilfælde af tyveri, brand eller vandskade.”
Hvad kan forsikringsselskaberne gøre for at tiltrække den unge del af befolkningen og dermed reducere antallet af uforsikrede?
Lone Eriksen: “Jeg vil anbefale forsikringsselskaberne at give de unge eksempler, de kender fra deres eget liv. Eksempelvis hvis de vælter på cyklen og smadrer deres fortænder, eller hvis deres taske bliver stjålet på en café. Det har vi alle hørt om, og i værste fald har vi selv prøvet det. En anden ting er nærvær og tid. Hvis de unge selv skal sidde og bruge tid på at bestille en forsikring, bliver det i manges tilfælde skubbet til et tidspunkt, hvor de tror, de har bedre tid. Den tid kommer bare aldrig. Den personlige kontakt er vigtig, når vi taler om et helt nyt område, som de unge ikke har kendskab til, når de flytter hjemmefra og skal stå på egne ben.”
Læs også: Reddet af forsikringen: 6 historier fra det virkelige liv
Sophie Bohr Grønbæk: “Forsikringsselskaberne skal begynde at tage de unge kunder seriøst. Det sætter krav til, at de skal forklare deres produkter bedre og sørge for, at de er tilpasset unge. Efterhånden er de fleste industrier blevet mere gennemsigtige og bedre til at hjælpe forbrugeren igennem købsbeslutningen, så du ikke behøver at være ekspert på telefoni for at vælge et telefonabonnement eller have en kandidat i finansiering for at vælge bank. Forsikringsbranchen er stadig for de flestes vedkommende utroligt svær at finde hoved og hale i, men det skal ændres, hvis de unge skal med på bølgen.”
Ann Lehmann Erichsen: “Hvis selskaberne tilbyder billige indboforsikringer til unge med en lav indkomst, der kan betales hver måned i stedet for én årlig præmie, og hvis den er nem at købe via en brugervenlig app, er de nået et godt stykke på vej. Derudover bør forsikringsselskaberne også aktivere forældregenerationen, så de taler med deres voksne børn om forsikring.”
Hvad kan man som ung selv gøre for at blive bedre til at forsikre sig?
Lone Eriksen: “Hvis du er helt på bar bund, så spørg om hjælp - primært hos forældrene eller andre, du har tillid til. Hvis der er mulighed for studieforsikringer, er det selvfølgelig en oplagt mulighed, men tag alligevel en drøftelse med en erfaren. At tegne forsikringer er en del af det at blive voksen. Se på det, som hvis du skal købe en lejlighed: Du ville ikke købe den uden at have spurgt forældre eller andre, der har prøvet det. Hav samme strategi, når du skal ud og finde din første forsikring.”
Sophie Bohr Grønbæk: “Hvis du synes, det er uoverskueligt at finde forsikringer, kan du fokusere på de ting, som kan gå rigtig galt. Derfor skal du sørge for at få en ansvarsforsikring og beskytte dig mod brand og vandskader. Ansvarsforsikring dækker imod erstatningskrav, hvis du ødelægger andres ting, eller hvis du er skyld i, at andre kommer til skade. Vand og brand dækker, hvis din lejlighed brænder, eller hvis der er en vandskade. Hvis du har de tre dækninger, har du det basale. Derfra kan du tilvælge dækninger for de ting, der betyder mest for dig.”
Ann Lehmann Erichsen: “Hvis du er på SU, kan du med fordel udnytte forsikringsselskabernes studieforsikringer. Spørg forældre, søskende og venner om deres erfaringer med forskellige selskaber, og tal med dem om, hvilke forsikringer, de har. Du kan med fordel også sammenligne priser på forsikringsguide.dk , findforsikring.dk, samlino.dk og comparo.dk.”
Fra usynlig udgift til brugervenlig forsikring i øjenhøjde
Eksperterne er altså enige om, at det høje antal af uforsikrede unge i Danmark primært skyldes, at de unge enten ikke er blevet klædt godt nok på hjemmefra til at forstå forsikringsjunglen, eller fordi forsikringsselskaberne ofte bruger et sprog, der ligger langt væk fra det, de unge benytter sig af i dag.
Læs også: Selvrisiko for dummies
For at få flere unge med på forsikringsvognen kan forsikringsselskaberne med fordel blive bedre til at tilpasse deres produkter til den unge generation - både når vi snakker markedsføring og brugervenlighed. Tilbyd forsikringer, der taler i øjenhøjde med de unge, som passer til deres brugsvaner, og brug eksempler fra deres eget liv, så de bedre kan spejle sig i og forstå den forsikring, de tegner.
Er du ung og uforsikret? Spørg dine nærmeste til råds, slå op i Spiirs forsikringsordbog og vælg en forsikring, der matcher dig og dine behov. Så er du hjulpet rigtig godt på vej.
Eksklusivt til dig: Gratis ansvarsforsikring i samarbejde med Undo
Vi kan hurtigt blive enige om, at forsikringer ikke er det mest sexede i verden. Det kan nemlig blive et langhåret projekt at finde ud af, hvordan du er forsikret, og hvad du skal gøre, hvis cyklen ryger i de forkerte hænder, eller hvis telefonen snupper sig en dukkert i lokummet.
Derfor vil vi gerne trylle dit forsikringshelvede med krydsforhør, flere ugers ventetid og lange telefonkøer om til en 100% digital løsning, hvor du på bare få minutter kan anmelde en skade og få din erstatning udbetalt - altsammen fra telefonen. Det er til at forstå 👍
Navnet er Undo.
Med Spiir Treats forærer vi dig billigere alternativer til dine faste udgifter, så du kan frigive flere penge til det, der gør dig glad. Vores nyeste treat er gratis ansvarsforsikring i samarbejde med Undo. Og vi snakker ingen binding eller skjulte gebyrer.
En oplagt forsikring til dig, der nemt og hurtigt vil have dine ting sikret, så du kan slappe af og leve dit liv, som du vil.
Hop ind i Spiir appen og indløs din treat nu 😎
Tilbuddet gælder for alle nye kunder hos UNDO.
Relaterede indlæg
Studieliv, Familieliv, Sparetips, Pengevaner
Sparetip: Bliv bevidst om dit dataforbrug og vælg det rette mobilabonnement
Få et samlet overblik over alt det du behøver at vide, før du vælger dit mobilabonnement.
Sparetips, Pengevaner, Familieliv
Spiir anbefaler: 5 lyd- og e-bøger til dig, som ønsker at ændre forbrugsvaner.
Få tips, motivation og meget mere med disse 5 disse bøger 🎧
Sparetips, Pengevaner, Familieliv
Spiir anbefaler: 7 lyd- og e-bøger om penge, forbrug og økonomi, der er guld værd
Få inspiration til sparetips, investeringer og meget mere med disse bøger 🎧