Pengevaner

Du er god nok: Sådan vinker du farvel til pengepineriet i 2019

Caroline Sølver 22-12-2018

“Læs her hvordan du sparer 80% af din løn op hver måned!”

“Bruger du også for mange penge på tøj?”

“Sådan kvitter du dit massive overforbrug”

Lyder det bekendt? Det kunne meget vel lyde som nogle af de tusindvis artikler om penge, du møder på nettet.

Bliver du lidt træt? Træt at at blive bombarderet med tricks til, hvordan du kan spare penge her og der? Eller træt af at læse om andres vilde opsparinger og succesfulde måder at tjene penge på?

Og kender du følelsen, når du kommer til at sammenligne dig selv med dine venner og deres forbrug? Måske er de mega gode til at spare, og du føler, at du bruger alt for mange penge. Eller måske er det omvendt. Du føler, at de har mange flere penge at rutte med, og du drømmer om at være i deres sko.

Penge kan vække den dårlige samvittighed, der sidder på skulderen og nager dig. Men sådan behøver det ikke være.

Er du klar til at sige farvel til pengepineriet?

Spiir er dine penges bedste ven

Slut med dårlig samvittighed over penge

Sjovt nok vrimler det også med artikler om penge på Spiir-bloggen. Men i stedet for at fylde dig med dårlig samvittighed og smide en løftet pegefinger i hovedet på dig, opfordrer vi i stedet til at du skal leve det liv, du drømmer om, med de penge, du har til rådighed. Vi gør altså en dyd ud af at bringe dig sjove, anderledes, inspirerende og lærerige indlæg, der hjælper dig til at træffe de rigtige valg for dig og din pengepung.

Hvad bruger naboen penge på?

Kigger du også på din omverden og sammenligner dig med dem? Kigger du på din nabo og ser, hvor mange penge han bruger på sko? Enten dømmer du ham, eller måske ønsker du, at du havde ligeså mange penge, som ham? Eller læser du artiklen om hende fra Luksusfælden, der har en kæmpe gæld, fordi hun har købt for mange pizzaer, griner hånende indeni og tænker, “pyha, godt det er ikke er mig, jeg har jo totalt tjek på finanserne”?

At sammenligne dig med andre har både positive og negative følger. Først og fremmest er det vigtigt at huske på, at der ikke findes en opskrift på, hvordan du bruge dine penge ‘rigtigt’. Det kan altså godt være, at du bruger flere penge på at gå i byen, end din veninde gør. Men hvis det er det, du godt kan lide, så nyd det og køb en ekstra drink, mens du har bartenderens opmærksomhed.

Kommer du ofte til at du tænke “gid jeg kunne rejse oftere, gid jeg havde den opsparing eller gid jeg købte mere økologi og mindre tøj”, når du sammenligner dig med andre? Ja, så snup en ekstra tudekiks og begrav dig i den dårlige samvittighed, der strømmer ind over dig.

Eller hvad?

Vi foreslår i stedet at, du bruger sammenligningen til at blive bevidst om, hvordan andre bruger deres penge og lader dig inspirere. Hvordan kan du bruge andres pengehistorier på en konstruktiv måde i dit eget liv?

Det kan også være, du kan bruge sammenligningen som et klap på skulderen. Netop når du læser om hende fra Luksusfælden, kan du læne dig tilbage og sige til dig selv: “Det går godt! Du har styr på det!”.

Tag styringen over dine penge tilbage

Drop den dårlige samvittighed over penge

Det kan godt være, at samfundet er fortaler for, at du sparer op, så du har råd til din fremtid, et hus, en bil og et par børn. Men det betyder ikke, at det er det rigtige for dig. I stedet for at gå rundt med dårlig samvittighed over det, du burde bruge dem på, så tag i stedet på en rejse ind i dit forbrug.

Det gjorde jeg selv sidste år. Ved at tracke mine penge i Spiir-appen, fandt jeg ud af, at jeg brugte 600 kroner på to-go-kaffe om måneden. Det er der ikke noget galt med, hvis man knuselsker sin købekaffe, men jeg gjorde op med mig selv, at to-go-kaffen ikke bragte nok glæde i mit liv til at skulle koste mig 600 kroner hver måned.

Vil du på opdagelsesrejse i dine penge og finde svaret på, hvad der egentlig bliver af dem, så er Spiir-appen et glimrende værktøj. Her får du åbnet øjnene op for, hvad du helt præcist bruger dine penge på. Når du så har fundet ud af, hvor du lægger dine penge, er det op til dig selv at spørge, om det er den rigtige måde for dig at bruge dine penge på.

Gør valgene dig glad? Eller vil du egentlig hellere droppe en bestemt pengevane for at få plads i økonomien til at bruge pengene på noget helt andet? Det handler ganske enkelt set om, at dine penge skal understøtte det liv, du gerne vil leve og prioriteres på det, der gør dig glad.

Bliv dus med dine penge

Lær dine pengevaner at kende

Ved at droppe pengepineriet bliver det også meget nemmere at blive dus med dine penge. For du kan nu lægge en plan for, hvad der betyder noget i dit liv, og dermed prioritere at bruge penge på netop det. På samme tid kan du blive kvit med de pengevaner, der ikke skaber glæde i dit liv. Dårlig samvittighed over penge? Bye bye!

Drop idéen om et nytårsforsæt med ordene “brug færre penge på kaffe og byture” - og “start en kæmpe opsparing for at fremtidssikre dit liv!”. Forhåbentlig kan dette indlæg inspirere dig til, at dine penge i det nye år ikke skal bruges på det, du burde gøre, men i stedet på det, der gør dig glad. Sådan helt ned i maven.

For en god ordens skyld: Lad mig opsummere

Sammenlign dig selv med andre og bliv venner med dit forbrug

Er du klar til at droppe pengepineriet og den dårlige samvittighed? Her er alt, hvad du skal gøre:

  1. Brug internettets mange pengeartikler konstruktivt ved at lade dig inspirere
  2. Tal åbent med dine venner om penge og økonomi og brug deres historier og erfaringer som inspiration.
  3. Brug eksempelvis Spiir til at gå på opdagelse i dine pengevaner for at undersøge, hvad du egentlig gerne vil bruge dine penge på.
  4. Drop den dårlige samvittighed, når du ikke tror, at du bruger dine penge “rigtigt”. Der er nemlig kun én rigtig måde at bruge penge på - og det er din egen måde!

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.