Budgetskema

Din guide til A-kasse - made easy

Caroline Sølver 09-09-2019 - Læsetid: 6 min

Står du som nyuddannet og skal til at finde dit første, rigtige fuldtidsjob med dertilhørende voksenløn? Eller er du godt i gang med karrieren og vil gerne være sikker på at have penge til husleje, mælk og en ny sweater, hvis du skulle ske at blive arbejdsløs?

Uanset hvilken situation, du står i, er a-kassen den, der forsørger dig, når du er ‘in between’ jobs.

Men hvad er en a-kasse? Og hvorfor er det verdens bedste idé at forsikre sig mod ledighed?

Træk vejret og snup en latte. Når du når til vejs i denne guide, har du nemlig fået svar på:

  • Hvad en a-kasse er
  • Hvad det koster at være medlem
  • Hvorfor det er en god idé at være medlem af en a-kasse …Og alt det, du ellers bør vide!

Hvad er en a-kasse?

A-kasse-guide

A-kasse står for arbejdsløshedskasse. Som navnet antyder, forsikrer den dig mod arbejdsløshed, når du står uden arbejde. På den måde ved du, at hvis du bliver fyret, opsiger dit job eller ikke kan finde arbejde, har du ret til at modtage dagpenge. Det koster i omegnen af 300-500 kroner om måneden at være medlem.

A-kasse: Fuldtids- eller deltidsforsikret?

Du kan enten vælge at være fuldtids- eller deltidsforsikret. Din medlemskabstype afgør, hvor højt et beløb, du kan modtage i dagpenge, hvis du bliver arbejdsløs.

Hvis du arbejder mere end 30 timer om ugen, skal du være fuldtidsforsikret, og hvis du arbejder mindre end 30 timer om ugen, kan du selv vælge, om du vil være fuldtids- eller deltidsforsikret. Hvis du er nyuddannet, kan du også selv vælge, om du vil være fuldtids- eller deltidsforsikret.

Du har altid mulighed for at ændre din forsikring fra deltid til fuldtid, hvis du pludselig går fra at arbejde mere end 30 timer om ugen eller omvendt.

Dagpengesatser i 2019

Dagpengesatser

Din dagpengesats afhænger altså af, om du er deltids- eller fuldtidsforsikret hos din a-kasse.

Men der er også andre faktorer, der påvirker din dagpengesats:

  • Om du er deltids- eller fuldtidsforsikret
  • Om du er nyuddannet
  • Om du har forsørgerpligt

Det højeste, du kan få udbetalt i dagpenge som fuldtidsforsikret i 2019, er 18.866 kroner om måneden før skat. Se en fuld oversigt over de forskellige dagpengesatser i 2019 lige her.

A-kasse: Sådan bliver du medlem

Der findes et hav af forskellige a-kasser. På a-kasser.dk får du en oversigt over de forskellige medlemskaber i Danmark. Oversigten viser dig også, hvad det kræver at blive medlem af de forskellige a-kasser. Nogle medlemsskaber har nemlig specifikke krav til hvilken branche, du skal arbejde eller være uddannet i for at kunne blive medlem.

Gennem hjemmesiden kan du klikke dig ind på de forskellige a-kasser og tilmelde dig. Du kan også ringe eller skrive til dem, hvis du har spørgsmål eller er i tvivl om noget. De sidder klar til at hjælpe dig.

Er en a-kasse nødvendig?

Derfor skal du have en a-kasse

Det korte svar? Ja. Med mindre du har det fedt med at stå uden indtægt, hvis du er, eller bliver, ledig.

Det kan være, at du aldrig har været arbejdsløs eller er blevet fyret og derfor tænker, at sådan et medlemskab har du da slet ikke brug for.

Men husk: ligesom at du forsikrer dig mod indbrud, som forhåbentligt ikke sker for dig, er det på samme måde en god idé at forsikre dig mod arbejdsløshed. Selvom det (7-9-13) ikke sker for dig.

Hvad er forskellen på en a-kasse og en fagforening?

Nogle steder kan du få både fagforening og a-kasse gennem ét medlemskab. Derfor kan det også gøre det hele lidt mere indviklet og langhåret. Men her kommer forskellen på de to:

  • En fagforening arbejder for de bedst mulige løn- og arbejdsforhold for dig som lønmodtager.
  • A-kassen udbetaler dagpenge til dig ved arbejdsløshed.

Det betyder altså, at hvis du eksempelvis bliver fyret, skal du gå til både din fagforening og din a-kasse. Fagforeningen vil hjælpe dig med at afklare, om du er blevet fyret på det rette grundlag, og om alt er foregået korrekt og sagligt.

Hvis du er blevet fyret, skal du også kontakte din a-kasse, der vil sørge for, at du får udbetalt dagpenge, når du ikke længere er i arbejde.

Desuden kan du bruge din fagforening til en lang række ting, såsom tips til lønforhandling, gennemtjek af din kontrakt og arbejdsvilkår. Desuden inviterer nogle fagforeninger også til events, som du med fordel kan benytte. Hvis du er medlem, er det da bare afsti-afsted med at få det fulde udbytte af din fagforening.

Er den helt gal på din arbejdsplads, eller er du blevet fyret på et forkert grundlag, er det også din fagforening, der træder ind og kører en eventuel retssag for dig.

Hvordan skifter du a-kasse?

Sådan skifter du a-kasse

Du kan skifte a-kasse med blot et par klik. Faktisk behøver du ikke engang at melde dig ud af din nuværende løsning først. Du tilmelder dig simpelthen bare den nye a-kasse, og så står de for at afmelde dig din gamle. Nemt!

En grund til at skifte a-kasse kan være, at du har fundet en bedre pris på et medlemskab i en anden a-kasse. Hvis du er i tvivl, om du er medlem af den mest fordelagtige a-kasse for dig selv, kan du tage et pristjek her for at undersøge sagen nærmere.

Lønsikring som en del af a-kassen?

For at der ikke skulle være nok at holde styr på, så smider vi også lige begrebet lønsikring oven i hatten i dette indlæg.

Kort sagt er lønsikring en ekstra forsikring, du kan tilkøbe hos din a-kasse.

Lønsikring betyder, at hvis du bliver fyret, vil du ikke kun modtage dagpenge, men også et ekstra beløb, som du er forsikret for gennem din lønsikring.

Vil du vide mere om lønsikring, har vi skrevet denne udførlige guide, som du kan læse lige her.

Husk reglerne for dagpenge

Her er reglerne for dagpenge

Selvom du er ledig og medlem af en a-kasse, betyder det ikke, at du helt automatisk bare kan få dagpenge på din konto hver måned. Der er nemlig en række regler, du skal overholde, før du kan få udbetalt dagpenge:

  • Du skal have været medlem af din a-kasse i mindst ét år.
  • Du skal bo og opholde dig i Danmark.
  • Du skal være jobsøgende eller afskediget fra dit job.
  • Du skal være til rådighed for arbejdsmarkedet.
  • Du skal opfylde enten indkomstkrav eller beskæftigelseskrav og opholdskrav for at kunne modtage dagpenge i op til to år på en treårig periode.

Vil du have helt styr på reglerne for dagpenge, kan du læse mere her.

Vi håber selvfølgelig ikke, at du vil stå i en situation, hvor du får brug for dagpenge. Men hvis det bliver nødvendigt, er der heldigvis hjælp at hente gennem din fagforening og din a-kasse.

Nu ved du i det mindste alt det vigtigste, du skal vide om a-kasse 💪

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.