Familieliv

Den sammenbragte families økonomi: do’s and don’ts

Caroline Sølver 30-04-2019

Læsetid: 8 minutter.

Dine, mine og vores. Er du velsignet med en stor familie, hvor både du og din partner har børn fra tidligere ægteskaber, men hvor I måske også har forøget familien sammen? Der er fuldt hus den ene uge, hvor børnene er hos dig, og ugen efter har du og din partner mere eller mindre alenetid.

Sådan lever mange danske familier i 2019. Faktisk ender næsten halvdelen af danske ægteskaber i skilsmisse, men hvis man formår at få det bedste ud af at leve i en ny, sammenbragt familie, så er det helt sikkert muligt at skabe en ny form for familie.

Dog gør den sammenbragte familie økonomien til en udfordring. For hvordan skal den deles, og hvem skal betale for hvad, når begge parter har børn med andre? Vi stiller skarpt på emnet, så du kan undersøge hvilken metode, der vil fungere for dig og din sammenbragte familie.

Budget, budget og atter budget

Budget til sammenbragt familie

Vil I have overblik over, hvor mange penge I har at gøre godt med som sammenbragt familie? . Vi guider dig igennem, hvordan du nemmest lægger et budget lige her.

Budgettet skal hjælpe dig med at stille skarpt på familiens indkomster samt faste udgifter såsom bolig, indkøb og licens. Her skal du også medregne offentlige tilskud såsom børnepenge- og tilskud og selvfølgelig også, hvis du fast indbetaler penge til en børneopsparing til dine børn. På den måde vil du blive klogere på, hvor mange penge familien egentlig bruger og skal have råd til.

En anden fordel ved budgettet er, at du over tid vil kunne holde øje med, om familien kan spare på forskellige poster, så der er råd til noget i den anden ende.

Bestem graden af fællesøkonomi

Fællesøkonomi for sammenbragt familie

Det kan være svært at vurdere, hvordan du skal have fællesøkonomi med din partner, hvis I begge har børn fra tidligere ægteskaber og måske endda har forøget familien sammen. Overordnet findes er der tre typer af fællesøkonomi:

  • Den klassiske fællesøkonomi. Du og din partner har én fælles konto, hvor både indtægter og udgifter ryger ind og ud fra samme konto.

  • En 50/50-deling af fællesudgifter, og hver part beholder det, der er tilovers af deres indtægt efter fællesudgifterne er betalt.

  • En slags fordeling af fællesudgifterne, der er bestemt efter hvor meget, hver part tjener. Det kan være, at den ene tjener 8% mere end den anden, og derfor skal den, der tjener mest, betale 8% mere af fællesudgifterne.

Det er selvfølgelig op til dig og dit hjertes udkårne at vurdere hvilken af modellerne, der passer bedst til jer og jeres økonomi. Det kan være, at I opretter en fælles budgetkonto, hvor I hver især indbetaler et fast beløb til hver måned. På den måde er jeres fælles udgifter klaret, og så er det op til jer selv, hvad I bruger resten af jeres indkomst på. På den måde har hver partner selv ansvaret for at dække de udgifter, der har med deres egne børn at gøre.

Hvem betaler for hvad?

Hvordan fungerer økonomi for sammenbragt familie

Alt efter hvordan din sammenbragte families budget og grad af fællesøkonomi ser ud, er det vigtigt at spille med åbne kort. Her kan det være en god idé, at du sætter dig ned med din partner og gennemgår jeres udgifter. Hvem der er ansvarlig for at betale hvad, kommer selvfølgelig an på den type forhold, I har, og hvor mange børn, I hver især har.

Men for at undgå økonomi-diskussioner og misforståelser, er det en god idé at tale alle udgifterne igennem fra toppen. Det kan være dine døtres udgifter til ugentlige danseaktiviteter. Skal din nye partner være med til at betale for det? Det kan være din partners udgifter til vintertøj til hans børn. Skal det trækkes fra jeres fælleskonto?

Der er desværre ingen opskrift eller noget ‘rigtigt eller forkert’, når det kommer til, hvem der bør betale for hvad. Det er altså helt op til dig og din partner at vurdere, hvad der fungerer for jer, og hvad I synes er ‘fair’. Det essentielle er bare, at du får talt med din partner og fastlagt, hvem der betaler for hvad. Se det som en slags forventningsafstemning, der skal hjælpe til, at I undgår for mange økonomiske uenigheder i fremtiden.

Husk fordelene ved den sammenbragte familie

Det kræver arbejde, dialog og åbenhed at få den sammenbragte familie til at køre på skinner. Men er du frisk på det, så kan den sammenbragte familie faktisk ende med at blive en rigtig fin familieløsning. Se på det fra den lyse side; du får nogle skønne bonusbørn, og dine børn får en dejlig bonusforælder. Og når du rammer de ulige uger, hvor børnene er hos den anden forælder, får du foræret ekstra alenetid med din nye partner.

Dine børn får foræret en ny håndfuld søskende, og ikke nok med det, så får hele familien tillært en omgang rummelighed, da det er det, det kræves i en stor, sammenbragt familie, hvor der skal være plads til alle og tages hensyn til mange forskellige behov. Det er da ikke så ringe endda!

Med dialog og en vurdering af hvilken slags økonomi, der er bedst for dig og din partner, kan du komme rigtig langt med din sammenbragte families økonomi. Vi ønsker dig held og lykke og håber, at indlægget har været en hjælpende hånd!

Kilder:


Du har netop læst et indlæg fra Spiir. Hvis du kunne lide det, kan du sikkert også lide vores gratis budget-app. En sjov og intelligent penge-assistent, der automatisk gør dig klog på dit forbrug, så du kan læne dig tilbage og leve dit liv, som du ønsker det. Download appen nu.

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.