Sparetips

8 sparetips der også passer på miljøet

Caroline Sølver 24-08-2017

“Det er altså ret sørgeligt at tænke på, hvor mange penge vi egentlig bruger på forholdsvis ligegyldige ting”, sagde min veninde for nogle uger siden over en cappuccino til 35 kroner. Jeg tilføjede: “Ja, som bare gør vores forbrugsfest endnu vildere og tilfører mere til vores brug-og-smid-væk-kultur”. Med ét havde jeg en oplagt ide til, hvad mit næste indlæg på Spiir-bloggen skulle handle om.

Det er nemlig meget simpelt. Jo mindre du forbruger, jo mere miljørigtig og bæredygtig er du. Og hvis du forbruger mindre, sparer du også penge. Det må da kaldes en ‘win-win-situation’ på alle måder.

Dog kan det hurtigt blive ret uoverskueligt. Hvor skal du starte? Hvor mange vaner skal du lægge om? Og hvor omfattende er det at spare penge og være miljørigtig på samme tid? Bare rolig. Det lyder sværere, end det egentlig er. I dette indlæg deler vi derfor otte nemme måder, hvorpå du både kan spare penge og agere miljørigtigt.

Køb en termokop til din kaffe for at passe på miljøet

Vær god mod miljøet: Invester i en fed termokop og lav din egen kaffe

Jeg er en synder. Et par gange om ugen mødes jeg med min veninde for at vende verdenssituationen over en kop kaffe på en café. Jeg bruger altså hurtigt 600 kroner på cafékaffe om måneden (og i virkeligheden er det nok meget mere!).

Nogle gange køber jeg også kaffe ‘to go’, og her bliver problemet straks værre. ‘To-go-koppen’ er af pap med plastiklåg. Den er ikke miljørigtig på nogen som helst måde, især fordi den ryger direkte i skraldespanden, når jeg har drukket kaffen.

Er du en synder som jeg, er løsningen på problemet meget enkel: Invester i en termokop. Du kan købe dem i et hav af afskygninger for omkring 150 kroner. Er du vant til at give 35 kroner for én kop kaffe, er termokoppen altså hurtigt tjent ind.

Når du har krøllet engangskopperne sammen for sidste gang, skal du igang med at bruge termokoppen. Køber du normalt kaffe i kantinen på din skole eller på vej til arbejde, skal du vænne dig til at lave en kop kaffe hjemmefra, inden du tager af sted. På samme måde kan du mødes med dine venner over en kop hjemmebrygget kaffe og gå en tur frem for at sidde på en café. Så sparer du både penge og får motion!

Samme princip - bare med vandflasken

Vand er godt, sundt og vigtigt for dig. Det er plastikflasker ikke. Hverken for din tegnebog eller for kloden. Køb dig derfor en fin vandflaske, som du kan genbruge og altid have med dig. Du vil spare dig selv for en masse penge og miljøet for endnu mere plastik.

Dette tip kan også have en positiv effekt på dit helbred. Du skal helst drikke to liter vand om dagen. Hvis du altid har en vandflaske med dig, er det nemt at fylde den op, når du er på farten, og holde kroppen hydreret.

Op på cyklen for at spare penge og være god mod miljøet

Hop op på cyklen

Hvis du napper cyklen frem for offentlig transport eller bilen, kan du både spare penge, transportere dig selv miljørigtigt og få en god sjat motion. Det er da lige til at blive lykkelig over! I Danmark er vi heldige at have en cykelkultur, som mange andre lande i verden misunder. Her er dejlig fladt, så der er næsten ingen undskyldning for at lade cyklen stå derhjemme. Det skulle da lige være vejret. Men som en klog mand engang sagde: “der findes ikke dårligt vejr, kun dårlig påklædning”. På med regnjakken og op på cyklen!

Til pigerne: menstruationskoppen er vejen frem

På forhånd undskyld til fyrene, der af åbenlyse årsager ikke kan være med her. Til pigerne: du har helt sikkert hørt om menstruationskoppen. Måske er du også allerede hoppet med på bølgen.

Hvis ikke, så se at komme igang. Den er fantastisk. Den er miljørigtig. Den kan bruges i ti år, og du behøver ikke andet end den. Hverken bind eller tamponer, for koppen er nok i sig selv.
Du kan få menstrationskoppen i forskellige mærker og prisen er cirka 200 kroner. Det kan umiddelbart virke som mange penge, når du normalt bruger omkring 30 kroner på en pakke bind eller tamponer.

Men hvis en menstruation koster 30 kroner om måneden 12 gange om året i 10 år, bruger du 3600 kroner på bind og tamponer, hvis ikke mere. Køber du en menstruationskop sparer du i så fald 3400 kroner. Og du sparer samtidig miljøet for en masse plastik og kemikalier.

Byt tøj med dine venner for at være god mod miljøet og spare penge

Genbrug i stedet for forbrug: Køb brugte ting

Fordi mange menneskers forbrug er stort, er det nemt at finde gode sager brugt. Det gælder også tøj, møbler og elektronik, som du kan finde på hjemmesider, markeder eller i genbrugsbutikker. Det kræver selvfølgelig, at du bruger lidt tid på at søge efter det, du ønsker dig og tager kontakt til sælgeren.

Møbler kan du købe brugt på DBA.dk. Her har jeg selv fundet og købt en fin sofa til 200 kroner. På app’en Tradono eller hjemmesiden Trendsales kan du købe (og sælge) brugt tøj, accessories og sko. Det kan næsten blive helt sjovt at lede efter de ting, du ønsker dig, og se hvor god en pris, du kan købe dem for.

Bytte-tøj-dag med vennerne

Hvis du har det samme problem som mig, at tøj næsten føles ‘outdatet’, når du har haft det på et par gange, så kan du tage initiativ til et lille event. Hold ‘bytte-tøj-dag’ med dine venner. Opret et event på Facebook, inviter dine venner og skriv, at alle skal tage deres aflagte tøj med. Lad så byttefesten gå i gang. Måske en af dine venner er helt vild med din sweater, og du forelsker dig i din vens bukser. En hurtig byttehandel, og det er næsten som om, du har været ude at shoppe. Du har bare ikke brugt penge, og du har sparet miljøet for unødvendig nyproduktion.

Hold kødfrie dage og vær god mod miljøet

Hold kødfrie dage

Kød er dyrt og kød er en stor belastning for miljøet. Heldigvis er problemet let at løse. Du skal bare spise mindre kød og især mindre rødt kød. Et studie viser, at hvis du reducerer dit kødindtag med 35%, kan du mindske miljøbelastningen med 26%. Det betyder, at du skal tænke i andre baner til cirka syv ud af dine 21 måltider om ugen.

Gå på biblioteket og lån vegetar-kogebøger for at få inspiration til opskrifter uden kød. Eksperimenter i køkkenet. Det er ikke meget der skal til, og inden du ser dig om, har du både sparet penge og behandlet miljøet mere respektfuldt.

Undgå madspild

En gennemsnitlig dansk familie smider hvert år mad ud for 7200 kroner. Det er helt uhyggeligt og ganske unødvendigt. Der er mange måder, du kan stoppe spild af mad på. Du kan planlægge dine indkøb ved at lave indkøbslister og madplaner. Du kan organisere dit køleskab, så madvarer tæt på udløbsdatoen ikke gemmer sig bagerst. Du kan fryse mad ned.

Vil du spare lidt ekstra knaster og samtidig undgå madspild, kan du handle i supermarkedet ‘Wefood’, der sælger madvarer tæt på udløbsdatoen til lave priser. Wefood ligger på Nørrebro og Amager og åbner snart i Aarhus. Mange af de traditionelle supermarkedskæder sælger ligeledes madvarer tæt på udløbsdatoen til lavere priser. Vil du tage projektet endnu længere, kan du overveje, om du skal kaste dig ud i at skralde.

Du kan også downloade appen ‘Too Good To Go’. Appen giver dig en oversigt over restauranter og bagerier i dit nærområde med fantastiske tilbud på mad, de har tilovers efter dagens salg. Det kan eksempelvis være en pose fyldt med brød og bagværk fra Emmerys til sølle 35 kroner.

Nu er det bare om at gå i gang! Det er både sjovt, spændende og interessant at se, hvor mange penge du kan spare, og hvor miljøvenlig du kan blive ved at inkorporere nogle (eller måske alle?) af ovenstående måder at spare penge på i din hverdag.

Kilder:

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.