Familieliv
6 tricks til at undgå den røvsyge julegave
“Last Christmas, I gave you my…. socks”. Julen er en kristen markering, et ædegilde, et hjerteflettekursus og ikke mindst: et gaveræs. Julegaver er fede at få, fordi du kan ønske dig nogle af de ting, du går og drømmer om, uden at ofre en eneste klejne på dem. Desværre sker det af og til, at der under juletræet gemmer sig sokker (en 3-pak godt nok), parfumerede duftlys og opvaskebørster med dit navn på.
“Hvorfor mig?” tænker du nok med blødende hjerte. Du har jo selv givet kick-ass julegaver til dine kære. Og når du så sidder dér, smurt ind i din egen smerte og forvirring, må du finde årsagen: Ønskesedlen! Hvis du ikke lige nåede at få nogle ønsker sendt afsted, eller hvis du simpelthen ikke har nogle ønsker, kan du næste gang komme de rædsomme gaver i forkøbet ved at skrive en toptunet ønskeseddel.
Men bare rolig. Hjælpen er nær. Her giver vi dig seks tricks til at undgå den røvsyge julegave.
1. Shit, barbermaskinen er crashet!
Lånte du venindens gode krøllejern til sommerfesten? Minder vinterens lave temperaturer dig om, at du godt kunne bruge et tæppe til sofaen? Crasher barbermaskinen sidst i november? Skriv dine ønsker ned undervejs som de kommer i løbet af året.
Ville det ikke være sprødt, hvis du kunne sende en udførlig ønskeseddel til dine nærmeste, når datoen siger 1. december? Desværre finder du bare aldrig ønskerne, når du bliver tvunget til at sætte dig ned og finde på noget lige nu og her.
Ved at skrive ønskerne ned, når idéerne dukker op, er der basis for for at få gaver, hvor du ikke behøver at fremstamme en falsk takketale, som i “iiiih, den var godt nok fin” (not).
2. Find din indre organisator frem
Dippedutter til hylderne i gangen. Fransk vase. Sofapuder med et fint mønster, dog uden at være for fimsede.
Chancen for de røvsyge julegaver stiger, hvis det er svært for modtagerne at forstå dem.
Derfor: find din indre organisator frem og inddel ønskesedlen i forskellige kategorier: tøj, personlig pleje, elektronik, interiør… du ved, hvad jeg mener.
Kan familie og venner købe nogle af dine ønsker på nettet, måske endda på tilbud eller med gratis fragt? Så indsæt links til de specifikke sider.
Husk også at skrive detaljer på ønskerne: model, størrelse, farve og mærke - medmindre du gerne vil overraskes.
På den måde laver du forarbejdet, som gør det nemt og overskueligt for gavegiverne, når de skal finde gavEN til dig.
3. Ønsk dig både ting, som faster og lillebror har råd til
Ønsker du dig kun det nyeste FIFA, en iPhone eller kageopsatsen fra Royal Copenhagen? Så ved du med sikkerhed, at lillebror forærer dig det fuglehus, han lavede i sløjd i sidste uge. Han har nemlig ikke råd til de ønsker, der står på din ønskeseddel.
Ud over at inddele ønskesedlen i kategorier, er det også en god idé at inddele den i forskellige prisklasser. Så er der både er noget, som passer til fasters og lillebrors julegavebudget. Du har med garanti ønsker, der både passer til big spenderen og su-slaven ☺️.
4. Ønsker jeg mig i virkeligheden den makeup-pensel?
At skulle skrive en ønskeseddel kan sammenlignes med en brainstorm: I starten er det godt at fyre løs med idéer, men efterhånden må du prøve at finde ind til kernen og essensen, så du kun tager det allervigtigste med.
Ønsker du dig egentlig den makeup-pensel, og er du sikker på at du har brug fo en toastmaskine? Hvad enten svaret er ja eller nej, handler det om at gøre op med dig selv, om det, du ønsker dig, er noget, du vil blive glad for at modtage.
Derfor: ønsk dig kun ting, du virkelig ønsker dig. Så er chancerne for en røvsyg julegave lig nul!
5. Undgå dobbeltgaver med ønskeskyen
Femte trick til at undgå den røvsuge julegave er at sikre, at du ikke får flere eksemplarer af det samme ønske. Og her er Ønskeskyen et glimrende værktøj for at undgå de irriterende dobbelt-gaver.
Ønskeskyen er en online platform til tablet, smartphone og computer, hvor du kan lave din personlige, online ønskeseddel, som du med få klik kan dele med dine nærmeste.
Derudover kan du benytte dig af featuren “reserver ønsker”, hvor familie og venner kan koordinere, hvem der køber hvad på din ønskeliste. Det fungerer på den måde, at gavegiveren vælger et af dine ønsker på listen og klikker ‘reserver’. Så kan de andre, du har sendt ønskelisten til, se hvilke ønsker, der er reserveret. Og du kan selvfølgelig ikke se, hvilke af dine ønsker, der er blevet valgt - for det er der ikke meget sjov i, når du skal åbne gaverne.
Vælger du at gøre brug af den smarte feature, må du dog ikke blive skuffet, hvis nogle vælger ikke at benytte sig af reserverings-featuren. For mange har det lidt svært med, at ønskesedlen går hen og bliver en bestillingsseddel. De vil måske hellere finde noget, de synes er helt rigtig til netop dig på egen hånd.
6. Fra dig til dig <3
Jeg husker tydeligt den juleaften, hvor vi alle havde pakket vores gaver op, og der stadig lå en ensom avispapir-indpakket gave tilbage under træet. Ingen vidste, hvor gaven kom fra, indtil min far tog den frem, kiggede på til-og-fra-kortet og læste højt: “Til Søren, fra Søren”. Manden havde foræret sig selv et nyt sæt hjulkapsler, fordi han vidste, at ingen af os andre ville give ham dem. Det var med sikkerhed den bedste gave, han havde fået den jul.
Selvom du her ikke slipper for at punge ud, er sidste og måske mest sikre vej til at undgå den røvsyge julegave at forære dig selv en gave.
Så. Nu kan julesneen, andestegen og gaveræset bare komme an. Du har nemlig med disse seks tricks gjort alt, hvad der står i din magt for at undgå den røvsyge julegave. Skulle du alligevel ende op med en opvaskebørsterne, som selvfølgelig ikke kan byttes, fordi dit navn er indgraveret i dem, må du prøve at få det bedste ud af gaven. Hvem ved - måske viser det sig at være de bedste opvaskebørster, du har haft?
Rigtig glædelig jul 🎄🎁
Relaterede indlæg
Studieliv, Familieliv, Sparetips, Pengevaner
Sparetip: Bliv bevidst om dit dataforbrug og vælg det rette mobilabonnement
Få et samlet overblik over alt det du behøver at vide, før du vælger dit mobilabonnement.
Sparetips, Pengevaner, Familieliv
Spiir anbefaler: 5 lyd- og e-bøger til dig, som ønsker at ændre forbrugsvaner.
Få tips, motivation og meget mere med disse 5 disse bøger 🎧
Sparetips, Pengevaner, Familieliv
Spiir anbefaler: 7 lyd- og e-bøger om penge, forbrug og økonomi, der er guld værd
Få inspiration til sparetips, investeringer og meget mere med disse bøger 🎧