Studieliv
6 råd til at få pengene til at strække som studerende
Når din konto løber tør for penge, kan der stadig være mange dage til næste ration SU bliver udbetalt. Et problem mange studerende sikkert kan nikke genkendende til.
Som studerende er der mange ting, du gerne vil. Men tur i biffen med ham eller hende den søde, koncerter, cafebesøg, rejser og nyt tøj koster. I værste fald kan det ende med et overtræk på kontoen, så du må leve af havregrød i 14 dage, indtil der igen går SU ind på kontoen.
En stram økonomi kan betyde, at du eksempelvis sparer noget så vigtigt som tandlægebesøget væk, når valget står mellem nye bukser eller at blive rodet i munden af en fremmed.
Vil du både have råd til bukser og tandlæge, så læs med her, hvor du får seks råd til at få pengene til at strække som studerende.
1 Økonomisk overblik
Det lyder måske lidt kedeligt, men det er godt giver ud i det lange løb at danne dig et overblik over dine private skejsere. Måske dine forældre har rådet dig til at lave et budget. Det er en glimrende ide. Men hvem gider at rode med gammeldags budgetskemaer, lommeregner og excelark, når der findes tidssvarende alternativer, der kan gøre arbejdet for dig helt automatisk?
Prøv eksempelvis Spiirs budget-app, der giver dig overblik over dine indtægter og udgifter. I appen kan du hurtigt trykke dig frem til, hvad du har af faste udgifter hver måned. Det tal bør selvfølgelig være mindre, end hvad der går ind af kroner og ører på din bankkonto. Er det ikke det, kan du sætte et forbrugsmål på nogle af dine udgifter. Eksempelvis et maksimum på 250 kroner på fastfood eller 500 kroner på tøjindkøb.
Læs også: Få økonomiske superkræfter med Spiirs app
Appen hjælper dig med at holde dig inde for målet, og du får nemmere overblik over, hvad du har at gøre godt med, når alle de faste udgifter er betalt. Det kan minimere risikoen for en havregrøds-krise.
2 Få glæde af studierabatter
Et sted, hvor du som studerende er virkelig privilegeret, er i forhold til alle de studierabatter, du har adgang til. Der er næsten ikke den butik eller forlystelse, der ikke slynger 10, 15, 20 eller 25% rabat i hovedet på dig.
Læs også: Top 15 studierabatter til fattigrøve på SU
Du kan få studierabat på de fleste ting: tøj, frisører, restauranter og så videre. Nogle gange er rabatterne så store, at det virkelig kan mærkes i budgettet.
Er rabatten kun på 10%, er den stadig værd at tage med. Se det som ‘mange bække små…’. Selv 50 kroner kan gøre en forskel på, om du får aftensmad eller ej. På Studenterguiden.dk kan du finde en samlet oversigt over nogle af de rabatter, der er lavet specifikt til studerende.
3 Køb brugt
Studiebøger kan være svimlende dyre. Regningen for faglitteraturen til et semester kan løbe op i flere hundrede, ja endda tusinde kroner. Hvor skal de penge komme fra, hvis du i forvejen kører på et stramt budget?
Her er brugte bøger et hit. Hvis du kan se igennem fingre med slidte omslag og overstregninger, er der virkelig mange penge at spare. At købe brugte bøger fjerner selvfølgelig ikke udgiften fuldstændig, men det kan minimere den en hel del.
Læs også: Bliv en sparehaj på SU
Tænk i det hele taget i at købe brugt, hvor det er muligt. Tjek gerne byens genbrugsbutikker ud, hvis du mangler ting til din lejlighed. Du kan sagtens indrette dit hjem med genbrugsartikler, også uden at din lejlighed ender i gammeldags bedstemor-stil.
4 Vær realistisk omkring dine behov
Selvom du er studerende, og der til tider kan være lavvande i pengekassen, skal der også være penge til at nyde livet engang imellem. Det er bare ikke sandsynligt, at alle dine indkøb kan være den dyre luksusvariant.
Så prøv om du kan være realistisk omkring dine behov. Hvor mange par næsten ens sorte cowboybukser har du eksempelvis brug for? Kan du skære cafebesøg ned til nogle få gange om ugen? Og i stedet for at købe den store flaske parfume til flere hundrede kroner kan du måske få fingrene i en gratis prøve?
Udvælg det, der er vigtigst for dig og spar andre steder. Et godt sted at starte er abonnementer. Det er ikke helt billigt både at betale for en TV-pakke og tilkøbe film- og sportsabonnementer på nettet. Måske du kan skære noget fra eller klare dig med Dr Nu, låne film på biblioteket og tilkøbe lidt Netflix i ny og næ.
Gennemgå også dit telefonabonnement, for der kommer hele tiden billigere løsninger på markedet. Så er der dit fitnessabonnement. Der kan være mange penge at hente ved at undersøge, hvad der er billigst i forhold til dit behov. Måske din uddannelsesinstitution har et billigt alternativ.
Og så er der alle de andre abonnementer, det kan være en god ide at tjekke, nu du alligevel er i gang. Eksempelvis dine forsikringer. Shop lidt rundt blandt forsikringsselskaberne. Indhent tilbud. Du kan helt sikkert finde billigere alternativer, hvis du spiller selskaberne lidt ud mod hinanden.
Læs også: Staldtips til dig, der skal købe din første forsikring
Husk også at du ikke behøver at have dankortet oppe, hver gang du får lyst til lidt luksus. Der er mange gratis muligheder. Eksempelvis en tur i skoven, strandtur med vennerne, gratis open air koncerter eller museumsbesøg.
5 Start en madklub
Det ville være en fed deal, hvis du kunne spise hjemme hos mor og far hver dag. Gratis mad, du ikke selv behøvede at stå og lave.
Ja ja, når nu den gode er en saga blot, kan vi anbefale det næstbedste: at lave mad sammen med dine venner. Se om ikke du kan gå sammen med nogle af dine studiekammerater og lave en madklub. For det er faktisk billigere, når I er flere om at dele udgifterne. I kan typisk spare penge ved at købe større mængder fødevarer end små. Eksempelvis er den store pakke med hakket oksekød tit billigere end den lille.
Ud over at du kan spare penge på at være med i en madklub, vil det typisk også gøre spisesituationerne hyggeligere. Det er desuden lettere at få lavet noget lidt mere fancy og spændende mad end den gamle traver: spaghetti med ketchup.
En anden god ide er at dele fødevarer med andre. Hvis du bor alene, kan det nogle gange være svært at nå at få brugt dine fødevarer, før de når sidste salgsdato. Især hvis du kunne tænke dig at spise mere end én slags grøntsag af gangen, og ikke gider spise hvidkål to måneder i træk. At dele fødevarer med andre minimerer madspild, og det er samtidig godt for din pengepung.
6 Tjen lidt ekstra med et studiejob
Opdager du til din skræk, at uanset hvad du gør for at få det hele til at hænge sammen med den pose penge, SU-styrelsen sender dig hver måned, så er der bare ikke rum til hverken nye bukser eller tandlægebesøg?
Så må du ud at tjene lidt ekstra til føden. Du behøver ikke leve på en sten, bare fordi du er studerende. Et studiejob på bare få timer om ugen kan gøre en stor økonomisk forskel for dig som studerende. Find eksempelvis dit kommende studiejob på Studenterguiden.dk.
Ud over at være en økonomisk fordel er et relevant studiejob også god erfaring, der pynter på dit CV, og stiller dig bedre, når du efter endt studie skal ud at søge job.
Der er mange måder at få din økonomi til at række lidt længere. Tænk i alternativer, snak med dine venner om, hvordan de gør og gå sammen om at finde nye måder at spare penge på. Så bliver der også plads til nye jeans, selv efter du har betalt tandlægeregningen.
Relaterede indlæg
Studieliv, Familieliv, Sparetips, Pengevaner
Sparetip: Bliv bevidst om dit dataforbrug og vælg det rette mobilabonnement
Få et samlet overblik over alt det du behøver at vide, før du vælger dit mobilabonnement.
Sparetips, Pengevaner, Familieliv
Spiir anbefaler: 5 lyd- og e-bøger til dig, som ønsker at ændre forbrugsvaner.
Få tips, motivation og meget mere med disse 5 disse bøger 🎧
Sparetips, Pengevaner, Familieliv
Spiir anbefaler: 7 lyd- og e-bøger om penge, forbrug og økonomi, der er guld værd
Få inspiration til sparetips, investeringer og meget mere med disse bøger 🎧