Studieliv, Sparetips
6 fordele ved at blive boende hjemme, selvom alle vennerne er flyttet hjemmefra
Synes du også, at det hører til start-tyverne, at man bør finde sin egen hybel og vinke farvel til mor og far? Den holdning er du nok ikke alene om! At blive boende hjemme eller være tvunget til at flytte hjem igen kan godt være forbundet med skam. Det ved jeg selv: Da jeg var 18 år, flyttede jeg til Berlin. Her blev jeg boende i tre år, og da jeg atter vendte snuden hjem til København for at starte på studie, var det umuligt at finde et sted at bo.
Til min fordel stod døren hos mine forældre stadig åben. De var glade, men jeg var knap så glad. Det var nemlig ikke just drømmen at flytte hjem til mine forældre igen efter tre år som udeboende. Jeg syntes, det var pinligt at tage et trin ned af ‘se-mig-jeg-er-voksen-og-selvstændig’-trappen.
Dog fandt jeg hurtigt ud af, at der er nogle seriøse bonusser ved at bo hjemme. Og jeg er helt sikkert ikke den eneste, der har været nødt til at bo hos mine forældre, selvom jeg er voksen.
Her får du seks beviser på, at det måske ikke er så tosset endda at være hjemmeboende.
Først og fremmest: Forventningsafstem med de gamle
Selvom dine forældre er glade for, at de får deres lille skat hjem igen, eller at du bliver boende lidt længere, kan der hurtigt opstå konflikter i de trygge rammer. Du er nemlig ikke længere et barn.
Og ligesom at du ville have en forventningsafstemning med dine roommates, hvis du var udeboende, bør du også afholde en form for forventningsafstemning med dine forældre. Og hvis du endnu ikke har boet ude, kan sådan en snak netop være en fed træning til den dag, du skal flytte hjemmefra.
I en forventningsafstemning skal der være plads til, at dine forældre kan sige, hvad de forventer og omvendt. Skal du give besked, hvis du ikke spiser hjemme? Skal du betale husleje? Hvor ofte skal du lave mad og fylde køleskabet? Skal dine forældre respektere en lukket dør? Det er spørgsmål, som kan være en god ide at vende med kære mor og far.
1. Du kan spare (mange) penge!
Det er såre simpelt: Der er penge at spare, hvis du bor hjemme. Først og fremmest sparer du knaster på huslejen, men du sparer også penge på mad, toiletpapir og strøm. Selvom du er en engel og fylder køleskabet, svinger støvsugeren og spytter lidt i husleje-kassen engang imellem, vil du stadig have gevaldigt færre udgifter end som udeboende
2. Forvandl huslejen til opsparing
Selvom du yder tilskud til huslejen hos mor og far, betaler du højest sandsynligt en del mindre, end hvis du boede ude.
Derfor kan du med god grund begynde en habil opsparing - især hvis din husleje er meget lav eller lig nul. Lad som om, at du betaler husleje, men overfør i stedet det ‘hypotetiske’ huslejebeløb til din opsparingskonto eller investér pengene i aktier, og du vil hurtigt opleve, at det betaler sig af at søge kost og logi i dit barndomshjem. En opsparing er oplagt, når du senere skal flytte hjemmefra og skal punge ud til depositum, møbler og indboforsikring.
3. Godt selskab
At bo alene kan til tider godt blive ensomt. Når du kommer hjem efter en lang dag og har drømt om at ligge på sofaen og se Netflix men opdager, at det kunne være meget rart med lidt selskab. Det gælder ikke, hvis du bor hos dine forældre, for så vil der altid være godt selskab at hente. Og hvis du ikke lige føler for det, så er det helt sikkert også okay, at du tager en aften alene på dit værelse med en lukket dør.
4. Fyldt køleskab
Er der noget bedre end mors mad? Eller at åbne et fyldt køleskab? Det får du med stor sandsynlighed hjemme hos de gamle... i hvert fald det meste af tiden. Summa summarum, så vil der ofte være mad på bordet til dig, og du vil spare både energi, tid og penge, for du har hverken skullet en tur i supermarkedet eller stå for madlavningen, inden du kan sætte tænderne i det frisklavede måltid.
5. Mere tid til dig - mindre stress
At være ung og studerende eller i job giver dig helt sikkert nok at se til. Hvis du oven i hatten også skal købe ind, gøre rent og være social, bliver ungdomslivet hurtigt forvandlet til en travl hverdag. Hjemme hos mor og far får du to skønne ‘roommates’, der automatisk klarer en masse hverdagssager for dig, så du kan bruge mere energi på dig selv og dine gøremål. Det er sikkert kærkomment!
6. Du får tid til at overveje dit næste step
I stedet for at hoppe på den første, den bedste (og måske endda dyreste) boligløsning, giver tiden som hjemmeboende dig rum til at overveje, hvad du egentlig gerne vil. Skal du spare en masse moneter op, så du kan købe din egen lejlighed? Drømmer du om et værelse i et bofællesskab? Eller vil du bare gerne have god tid til at finde en lejebolig til en god pris? De tanker kan du gøre dig, mens du bor hjemme, fordi du har tiden til det.
Hvis du trækker vejret og nyder at give dig selv et break, i stedet for at slå dig selv i hovedet over det ‘nederlag’, du måske forbinder med at bo hjemme, så er det faktisk slet ikke så slemt. Derfor: Værdsæt dine forældre og deres gæstfrihed og nyd denne periode i dit begyndende voksenliv, hvor du endnu ikke er fløjet fra reden.
Relaterede indlæg
Studieliv, Familieliv, Sparetips, Pengevaner
Sparetip: Bliv bevidst om dit dataforbrug og vælg det rette mobilabonnement
Få et samlet overblik over alt det du behøver at vide, før du vælger dit mobilabonnement.
Sparetips, Pengevaner, Familieliv
Spiir anbefaler: 5 lyd- og e-bøger til dig, som ønsker at ændre forbrugsvaner.
Få tips, motivation og meget mere med disse 5 disse bøger 🎧
Sparetips, Pengevaner, Familieliv
Spiir anbefaler: 7 lyd- og e-bøger om penge, forbrug og økonomi, der er guld værd
Få inspiration til sparetips, investeringer og meget mere med disse bøger 🎧