Sparetips

5 sparetips til den mørke vintertid

Karen Johanne Iversen 14-11-2017

Sommeren er definitivt slut, og havemøblerne er stillet tilbage i skuret. Men selvom vintertid forærer os en times ekstra søvn, tærer de korte dage og mørke aftener på overskuddet. Når arbejdsdagen er slut, går vi i hi som huleboere og venter på, at lyset igen skal bryde frem.

Men livet som huleboer er ikke omkostningsfrit. Du nyder godt af en varm radiator, en hyggelig film i flimmeren, det nødvendige lys fra læselampen og simremad, som har stået på kogeblusset i mange timer. Vinterhalvåret byder på en gevaldig stigning i strøm- og varmeforbruget.

Her får du fem sparetips til vintertiden, som vil give dig mere overskud på bankkontoen - og hvem ved, måske også på den mentale konto?

1. Sluk radiatoren, når du lufter ud

Det er vigtigt at lufte ud for at sikre et sundt indeklima - også selvom du helst ser de kolde temperaturer holde sig udendørs i vinterhalvåret.

Men glemmer du at slukke for den tændte radiator, når du lufter ud, bliver den næste varmeregning en kende dyrere, hvis du bor i et hjem med fjernvarme.

Det forholder sig nemlig sådan, at de fleste radiatorer er placeret tæt på vinduer, hvor termostaten hurtigt opfanger kulden. Åbner du for vinduet, imens radiatoren er tændt, kompenserer radiatoren ved at skrue op for varmen, fordi den forsøger at opretholde den temperatur, du har indenfor.

Vil du undgå at radiatoren går amok med en dyrere varmeregning som resultat? Så sluk radiatoren, når du lufter ud.

2. Sluk lamperne og tænd stearinlysene

Hvert år bliver mange tusinde danskere ramt af vinterdepression. Hovedsageligt på grund af mangel på lys. Og det kan den daglige D-vitaminpille desværre ikke kompensere for. Mørket har større indvirkning på vores humør, appetit og søvn, end vi går og tror.

Selvom et uskyldigt stearinlys udleder mere CO2 end en elpære, er stearinlysene vejen frem, hvis du både vil spare lidt strøm i vinterhalvåret og have mindre chance for at blive ramt af en vinterdepression.

Stearinlys er ikke kun et fint alternativ til elpæren. De skaber også en hyggelig stemning på de mørke vinteraftener, varmer rummet op, og så siges det, at det blide lys fra stearinlysene kan være med til at kvæle vinterdepressionen.

Er du alligevel mest fan af elektrisk lys, kan du ved at bruge LED-pærer frem for almindelige glødepærer spare 4-5 gange mere i strøm.

Omfavn mørket og nyd vinterhyggen.

3. Opvarm kun det rum, du opholder dig i

Det koster knaster at varme hele huset op i vinterperioden. Et nyttigt sparetip er derfor at opvarme de rum, du opholder dig i til en jævn temperatur, og sænke temperaturen i de rum, du ikke er i. Eksempelvis soveværelset. Stil termostaten på et og luk døren. Så gør du ikke skade på bygningen, og radiatoren i de opvarmede rum forsøger ikke at varme det køligere rum op.

Det er altid godt at holde termostaterne på det samme i sammenhængende rum, eller rum hvor dørene er åbne imellem. Det sikrer en jævn varme, og der vil derfor ikke være termostater, der prøver at varme køligere rum op.

4. Ovnvarme med omtanke

Står menuen på nybagte boller eller mørbradgryde? Hvis du alligevel skal varme ovnen op til madlavning, så spreder varmen sig i hjemmet, og radiatorerne bruger knap så meget energi.

Husk dog på at ovnen også trækker en masse strøm. Vil du kompensere for det, så sæt bollerne i ovnen samtidig med at du tænder for ovnen og sluk for den igen, inden bollerne er bagt helt færdige. Så udnytter du både forvarmen og eftervarmen og sparer lidt på energien.

5. Få varmen indefra

Du sidder krøllet sammen i sofahjørnet som en frossen istap, selvom radiatoren pumper løs. Nogle gange er det bare svært at få varmen, sådan helt ind til knoglerne. Heldigvis kan du på ingen tid få varmen helt ad dig selv - og den er gratis.

Løb en tur, dyrk yoga på stuegulvet, tag et varmt bad, gør rent eller leg gemmeleg med ungerne. Fysisk aktivitet er verdens bedste måde at få varmen på. Og den varer længere end den varmepumpe, du ellers havde tænkt dig at tænde til formålet.

Ved hjælp af disse fem sparetips til vintertiden håber vi, at du kan se frem til en billigere strøm- og varmeregning uden at skulle gå på kompromis med vinterhyggen. God fornøjelse.

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.