Pengevaner
5 succesfulde teknikker: Sådan holder du dit økonomiske nytårsforsæt
Nytårsforsættet er en sjov størrelse: Let at definere men umuligt at kontrollere.
For alt imens du sidder dér den 2. januar med din grønne (og slet ikke velsmagende, men vigtigst af alt sunde) friskpressede juice i et nyrengjort hjem, efter at have ligget på knæ i tre timer og samlet nedtrådt konfetti op fra revnerne i det gamle plankegulv, melder der sig en helt speciel tro på, at i år skal være året.
Året, hvor du for alvor får sparet op og kvitter alle dine sløsede pengevaner.
Men allerede en uge, to cappuccinoer og tre impulskøb senere må du krybe til korset og erkende, at du var alt for optimistisk i dine forventninger til dig selv. Pokkers også.
Vil du undgå, at overambitiøse og urealistiske forventninger spænder ben for dine nytårsforsætter? Her forærer vi dig fem videnskabeligt beviste teknikker til at ændre en vane og holde dit nytårsforsæt 📝
1. Baby steps
Hvad lyder lettest: At spare 5.200 kroner op på et år, eller at spare 100 kroner op om ugen? Resultatet er det samme, men det er videnskabeligt bevist, at det er nemmere at holde et løfte, hvis du bryder det op i mindre dele og tager små skridt, der langsomt bevæger dig hen mod målet.
Det er altså de små adfærdsjusteringer i hverdagen, der på lang sigt kan realisere dine drømme.
2. Igen og igen, og…
Det siges, at det tager 21 dage at bryde en vane og 28 dage at ændre en vane. Men sandheden er, at ændringer af en vane afhænger af, hvem du er og hvilken vane, du skal ændre.
Til gengæld kan du være stensikker på, at jo flere gange du udfører din nye vane, des større chance er der også for, at den bliver indgroet.
Derfor: Stol på Nephew, når de synger “igen og igen”. Kig en ekstra gang på kontoen. Betal en ekstra kreditor af. Put en ekstra skilling ind på opsparingen. Tag endnu en dag med madpakke, så du sparer penge i kantinen. You can do it!
3. Visualisér den følelse, du gerne vil opnå
Vidste du, at din hjerne opfatter billeder 60.000 gange hurtigere end ord?
Det er videnskabeligt bevist, at kombinationen af billedkommunikation, visioner og værdier skærper din forestillingsevne og bringer dig tættere på dine mål.
Vil du lykkes med dit nytårsforsæt, kan du med fordel visualisere dine mål i stedet for bare at nedfælde dem på skrift. Find frem til den følelse, du gerne vil opnå, når du har holdt dit nytårsforsæt.
Kan du se billedet ovenover? Det er den følelse, jeg gerne vil opnå, når jeg har holdt mit nytårsforsæt om at frigøre mig fra mit behov for at shoppe ligegyldige ting, jeg egentlig ikke har brug for.
Prøv det samme. Lav en collage og put den som skrivebordsbaggrund på din computer, find køleskabsmagneterne frem og hæng billeder op på køleskabet eller design din egen goals-kalender.
4. “I have a dream”
Vi kan hurtigt blive enige om, at det er lettere at slippe afsted med at hapse et stykke chokolade efter aftensmaden (altså bare et lille, bitte stykke), hvis du ikke har fortalt nogen om dit sukkerstop, der officielt startede den 2. januar.
Sådan er det også med penge.
Forpligtelse er helt centralt, når du gerne vil holde dit nytårsforsæt, og en af de mest effektive måder at forpligte dig selv til forsættet er ved at fortælle andre om det.
Smid et opslag på Facebook. Hold en tale for familien i ægte Martin Luther King-stil. Gå til pengecoach. Whatever works for ya 😎
5. Undertryk ikke dit behov - erstat det
Du har besluttet dig for, at 2019 skal være året, hvor du skærer kraftigt ned på shopping. Desværre får du efter få dage så kraftige shoppingabstinenser, at du hopper direkte ind på Asos og snolder tøj for 800 kroner. Avs.
Når du forsøger at undertrykke din shoppetrang, har du i din adfærd alt for meget fokus på det, du ikke skal gøre, som vil resultere i, at du får endnu mere lyst til det.
Det er det samme med børn: Hvis du fortæller, at de ikke må hoppe i sofaen, kan du være stensikker på, at inden du har talt til fem, er deres små, beskidte poter allerede i fuld gang i deres nye, indendørs trampolin.
Hvad gør du så? Du erstatter din gamle adfærd med en ny, så der ikke opstår et tomrum. Derfor: Skift shoppingen på Asos ud med genbrugsshopping på Tradono. Voila!
Nu er det din tur! Godt nytår 🌟
Relaterede indlæg
Studieliv, Familieliv, Sparetips, Pengevaner
Sparetip: Bliv bevidst om dit dataforbrug og vælg det rette mobilabonnement
Få et samlet overblik over alt det du behøver at vide, før du vælger dit mobilabonnement.
Sparetips, Pengevaner, Familieliv
Spiir anbefaler: 5 lyd- og e-bøger til dig, som ønsker at ændre forbrugsvaner.
Få tips, motivation og meget mere med disse 5 disse bøger 🎧
Sparetips, Pengevaner, Familieliv
Spiir anbefaler: 7 lyd- og e-bøger om penge, forbrug og økonomi, der er guld værd
Få inspiration til sparetips, investeringer og meget mere med disse bøger 🎧