Sparetips
5 oplagte veje til mindre madspild
Rester fra madklubben, der aldrig blev spist. Et krøllet salathoved, der havde frosset sig fast bagerst i køleskabet. Kød, der blev taget op fra fryseren, men som ikke blev spist på grund af en spontan sushi-aftale.
Danske husholdninger smider samlet 260.000 ton mad ud hvert år. Det er mad, der kunne have været spist af dig og mig, men som i stedet ender i skraldespanden.
Er det ikke en skam? Både for miljøet og din pengepung.
Det synes vi! Derfor forærer vi dig her fem oplagte veje til mindre madspild 👇
Wefood: Giv nyt liv til varer med skønhedsfejl
Cornflakes med overskredet holdbarhed. Dåsetomater, som har fået et par buler. Æblejuice med forkert mærkning. Supermarkeder, leverandører, grossister og producenter er ikke interesserede i varer med skønhedsfejl. Men det er Wefood heldigvis.
Folkekirkens Nødhjælp står bag Wefood: Tre butikker på henholdsvis Amager, Nørrebro og i Aarhus, der sælger varer med beskadiget emballage, forkert mærkning og overskredet dato for holdbarhed, som ellers ville være blevet smidt ud.
Wefood-butikkerne drives af frivillige, og alt overskud går til mennesker i nød. Oveni hatten sælges varerne 30-50% billigere end i andre butikker.
Du har altså alle gode grunde til at svinge forbi Wefood og foretage dine indkøb, hvis du vil spare penge og donere en skilling til mennesker i nød. Win-win!
YourLocal: Deals, der tilgodeser dig og miljøet
En pose med bagværk til 25 kroner? En fyldt take-away box med lækkerier fra frokostbuffeten til 38 kroner? Eller en omgang sushi til 40 kroner? Jep, den er god nok.
I appen YourLocal får du lokale tilbud på mad, som ellers ville gå til spilde. I appen får du aktuelle tilbud fra restauranter, caféer, bagere og andre butikker nær dig, der gerne vil lade dig få glæde af deres overskydende mad, så det ikke ender i skralderen.
Tilbuddene skifter fra dag til dag, så hold øje i appen og slå til, når der kommer et godt tilbud, du ikke må gå glip af.
Med YourLocal bliver det ikke nemmere at tage del i kampen mod madspild.
Udnyt butikkernes ‘stop madspild’-mærker
Husker du at hapse de nedsatte varer, der gemmer sig i supermarkedernes kølediske?
Når dagligvarer nærmer sig udløbsdatoen, render butiksmedarbejderne i landets supermarkeder rundt og påklistrer mærker, der tryller varens oprindelige pris om til en markant lavere pris. Det gælder især på dagligvarer, der i forvejen har kort holdbarhed såsom pålæg, kød, fisk og mejeriprodukter.
Butikkerne mindsker deres madspild og forærer dig varer til nedsatte priser. Ja tak!
Skrald din mad
Kan du sige “gratis”?
Nu snakker vi ikke bare varer til nedsat pris. Vi snakker varer uden pris!
På trods af mærkater på de nedsatte varer, smider supermarkederne stadig læssevis af varer ud hver eneste dag. Men selvom varerne måske har overskredet sidste salgsdato og allerede er havnet i skraldespanden, kan de stadig være friske nok til at sætte tænderne i.
Der er mange penge at spare, hvis du har mod på at hoppe ned i containerne bag supermarkederne og fiske varerne op ad affaldsbunken.
Ifølge Fødevarestyrelsen er skraldning lovligt, så længe du ikke trænger ind på privat grund på et indhegnet og aflåst område. Hvis der er fri adgang til containerne, og er containerne ikke aflåst, er det lovligt at indsamle og spise det madaffald, supermarkederne smider ud.
Læs med her, hvor Stine forærer dig opskriften på en succesfuld skralde-udflugt.
Fryser: fra venteværelse til velfungerende madopbevaring
Let’s face it. For de fleste af os fungerer vores fryser hovedsageligt som venteværelse til vores skraldespand. Kan den udefinérbare brune klump, der ligger bagerst i fryseren, mon stadig spises? Og hvad med den gryderet, du for længe siden fik stukket i hånden af mor?
Når noget nyt skal fryses ned, må noget andet ofte vige pladsen. Og det er en skam. Husk hvorfor du i det hele taget vælger at fryse dine rester ned i stedet for at kyle dem direkte i skralderen: Fordi du har den bedste intention om, at du senere vil få spist dine rester og dermed mindske madspild.
Vil du forvandle din fryser fra skraldespandens venteværelse til velfungerende madopbevaring? Skriv indhold og dato for nedfrysning på posen, så du senere kan genkende den mad, du har frosset ned. Dedikér også gerne en dag i ugen til “alt godt fra fryseren”, så du husker at få spist dine frostvarer.
That’s it. Vi håber, at du med disse fem tips er blevet lidt klogere på de mange måder, du kan mindske madspild og samtidig få mere mad for pengene 💰🥕
Relaterede indlæg
Studieliv, Familieliv, Sparetips, Pengevaner
Sparetip: Bliv bevidst om dit dataforbrug og vælg det rette mobilabonnement
Få et samlet overblik over alt det du behøver at vide, før du vælger dit mobilabonnement.
Sparetips, Pengevaner, Familieliv
Spiir anbefaler: 5 lyd- og e-bøger til dig, som ønsker at ændre forbrugsvaner.
Få tips, motivation og meget mere med disse 5 disse bøger 🎧
Sparetips, Pengevaner, Familieliv
Spiir anbefaler: 7 lyd- og e-bøger om penge, forbrug og økonomi, der er guld værd
Få inspiration til sparetips, investeringer og meget mere med disse bøger 🎧