Sparetips

5 lumske købsfælder, der gør ferien dyrere

Karen Johanne Iversen 08-07-2019 - Læsetid: 3 min

Computeren er klappet sammen, og om lidt drager du afsted mod sydens sol. En hel uge, hvor du bare skal skrige “hakuna matata!” og nyde alt det, der følger med, når menuen står på solbadning, kolde drinks og shopping.

Desværre er det også en uge, hvor pengene typisk sidder en anelse løsere, og der er mange, der prøver at udnytte din “nu er vi jo kun sydpå én gang om året”-mentalitet.

Vil du komme hjem uden ubehagelige overraskelser på udgiftsoverblikket i Spiir appen?

Her afslører vi fem lumske købsfælder på ferien, og ikke mindst: Hvordan du undgår dem 👇

Dobbeltdækket af rejseforsikring

Allerede inden du har sat dig til rette i flysædet, skal du være på dupperne, hvis du vil undgå at snyde dig selv.

Har du købt din nuværende indbo-, ansvars- og ulykkesforsikring som en pakkeløsning? Eller har du ikke helt tjek på, hvad din forsikring indeholder? Inden du drøner ud og anskaffer dig en rejseforsikring, er det en god idé at undersøge, om du er dækket af din nuværende forsikring. Find dine forsikringsvilkår under ‘min side’ på forsikringsselskabets hjemmeside og få svar på følgende spørgsmål:

  • Har du en rejseforsikring og omfatter den afbestilling af rejsen?
  • Hvem dækker forsikringen?
  • Dækker forsikringen der, hvor du skal rejse hen?
  • Hvor længe dækker forsikringen?
  • Hvilke typer af rejser dækker forsikringen?

Har du allerede en rejseforsikring, der dækker alle dine behov, er der ingen grund til at blive dobbeltdækket med en ekstra rejseforsikring. Du får alligevel ikke mere erstatning eller behandling, end du har behov for.

Usynlige vekselgebyrer

Når du smider kortet på de mange kortterminaler på ferien, er det ikke bare beløbet, der står på terminalen, du ender med at betale.

Når du bruger betalingskort i udlandet, bliver der nemlig lagt et vekselgebyr på 1-3% oveni prisen, som din bank tager for at omregne valuta, når du betaler med dit Visa Dankort eller kreditkort på ferien.

Forbrugerrådet tænk anbefaler, at hvis du vil slippe afsted med det laveste gebyr, bør du altid betale med dit Visa Dankort frem for dit Mastercard, da valutakurstillægget på Visa Dankort er på 1-1,5 %, hvorimod du betaler 1,5-2%, når du betaler med Mastercard.

Psssst: Med Revolut kan du spare vekselgebyret!

Distraherende lommetyve

Crowdede turistattraktioner er guf for lommetyve, der gør alt, hvad de kan, for at få fat i dine værdigenstande.

Måske smækker de et bykort op i hovedet på dig og beder dig om at hjælpe dem med at finde et bestemt sted hen, eller måske stopper de dig og spørger, om du har tabt den ring, de lige forinden selv smed på jorden.

Lommetyvene gør altså alt for at aflede din opmærksomhed, og her skal du være vågen: Hold hænderne på lommerne eller dér, hvor dine værdigenstande befinder sig og prøv at undgå at lade dig distrahere.

Turistmad til overpris

Pasta på Piazza Navona i Rom. Tapas på Plaza Mayor i Madrid. Eller Bouillabaisse på Place du Tertre med udsigt til Sacré Coeur i Paris.

Det er fristende at lade sig bespise på nogle af verdens mest kulturhistoriske pladser, når du er sydpå. Men det er også dyrt!

Bevæger du dig bare et par sidegader væk fra de berømte turistattraktioner, finder du gode restauranter med lokale retter på menuen til en brøkdel af prisen.

Alternativ: Snup en kop kaffe eller en drink på pladsen, og søg derefter væk, når den store sult melder sig.

Dyr billeje

Leje af bil på ferien kan være en jungle i sig selv, og der er masser af ting, du skal være obs på, så du ikke betaler for mere, end du har bestilt. Her er nogle af de ting, du skal være opmærksom på, når du lejer bil på ferien:

  • Undersøg hvordan din egen forsikring dækker billeje i udlandet, så du undgår at blive dobbeltdækket.

  • Få en skriftlig aftale på billejen, så det er tydeligt, hvad du har bestilt, og hvilken stand bilen er i.

  • Gå en tur rundt om bilen og tjek for skader på bilen, inden du kører afsted. Tag billeder af de ridser og skader, du kan finde og tjek om de fejl, du har spottet, også står skrevet på lejedokumenterne. Hvis ikke? Ja så risikerer du at betale for nogle skader, du ikke selv har påført bilen.

  • Læs "det med småt", inden du underskriver aftalen, så du ikke risikerer at blive trukket for noget, du ikke skal betale for.

Der findes selvfølgelig mange andre købsfælder, du bør være opmærksom på, når du rejser, så du ikke ender med at blive snydt.

Men med disse fem købsfælder in mente lover vi, at du er godt klædt på til en ferie, der ikke efterlader ubehagelige økonomiske overraskelser, når du kommer hjem igen.

Rigtig god ferie 🏝👋

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.