Studieliv

5 guldkorn: Sådan finder du et billigt lejemål i studiebyen

Karen Johanne Iversen 12-04-2017

5000 kroner. Det er omtrent det, de fleste udeboende voksne får udbetalt i SU hver måned. Det lyder jo ganske fornuftigt, men skal du starte på studiet efter sommerferien i en af landets største byer, er der ikke meget tilbage af SU’en, når huslejen er betalt. I København og Aarhus er det ikke unormalt at betale 4000 kroner i husleje for et værelse. Hertil kommer vand, el og varme. Og så er der altså ikke ret meget tilbage på kistebunden til studiebøger, fitnessabonnement, aftensmad og byture med vennerne.

Når sommeren melder sin ankomst, er der rift om boligerne i landets studiebyer. Skal du være heldig at få tag over hovedet til studiestart, er det en god idé at begynde at se dig omkring efter en bolig i god tid.

Spiir kan desværre ikke give dig tag over hovedet, men til gengæld hjælper vi dig på vej med 5 guldkorn til at finde et billigt lejemål i studiebyen.

1 Vælg boligsituation med omtanke

boligjagt

For mange studerende er drømmescenariet at finde en 1-værelses lejlighed i centrum til en overkommelig pris. Du kan være heldig, men i de fleste tilfælde er det helt umuligt at få råd til sit eget sted i hjertet af din studieby. Begynd i stedet at overveje hvilken boligsituation, du bedst kan trives med. Her opstiller vi tre forskellige boligsituationer:

Kollektiv: De fleste studerende har ikke råd til egen lejlighed, så derfor lejer mange studerende sig ind på et værelse i en lejlighed, hvor de deler køkken, bad og eventuelt stue med et par andre studerende. Fordelen ved at bo i sådan et slags kollektiv, er, at du kan bo i centrum til en overkommelig pris, fordi du deler huslejen med andre.

Derudover kan et kollektiv som dette give anledning til hyggelige spilaftener og rødvinssnakke med lejlighedens øvrige beboere.

Læs også: Undgå kæmperegning, når du flytter hjemmefra

Forældrekøb: Vil du gerne have mere kontrol over, hvor og hvordan du skal bo? Har dine forældre en god sjat penge, som de ikke ikke helt ved, hvad de skal bruge på? I så fald kan det være en idé at få dine forældre til at foretage et såkaldt forældrekøb af en lejlighed. Boligpriserne i de større byer er høje, men til gengæld er et forældrekøb oftest også en god investering, da lejligheder i storbyerne sjældent falder i værdi.

Med et forældrekøb får du en lav månedlig ydelse - altså husleje. Du kan derfor være heldig at bo billigt og lækkert på samme tid. Så skal dine forældre bare lige overtales - piece of cake! Læs mere om fordele og ulemper ved et forældrekøb her.

Kollegieværelse og ungdomsbolig: Trives du fint med at bo på et lille boligareal, hvor mangel på opvaskemaskine, altan og tørretumbler ikke giver dig forringet livskvalitet? Så kan et kollegieværelse eller en ungdomsbolig være det helt rigtige sted for dig.

Som studerende kan du skrive dig op til ungdomsboliger og kollegier i landets studiebyer, og her kan du være heldig at bo centralt og samtidig langt billigere, end i en almindelig lejlighed. En anden fordel ved kollegielivet er det sociale netværk, som du lynhurtigt får etableret, fordi fællesspisning, pubcrawls og filmaftener er hverdagskost som kollegianer.

Skriv dig op til ungdomsboligforeningen i din studieby allerede i dag. Du opbygger nemlig anciennitet på din ansøgning, og jo flere måneder, du har været oprettet i ansøgningssystemet, jo længere frem i køen kommer du til en bolig. Her kan du skrive dig op til en ungdomsbolig i landets fire største byer: Kollegiernes Kontor København, Kollegiekontoret Aarhus, Studiebolig Odense & AKU Aalborg.

2 Kender du nogen, der kender nogen?

netværk

Er du på jagt efter en lejelejlighed eller et værelse, er det oplagt at starte med at opsøge dit netværk. Forhør dig hos venner, familie og bekendte om de kender nogen, der står og mangler en lejer til en lejlighed i din kommende studieby.

Måse er du heldig, at din mors kollegas datters kærestes søster har et værelse eller en lejlighed til rådighed. Fordelen ved at finde bolig gennem dit netværk, er, at du slipper for at stå på venteliste og skrive tonsvis af boligansøgninger, før du finder det rette boligmatch.

Start med at lav et Facebook-opslag, som du deler på din egen væg og i diverse boliggrupper. Lav en fængende tekst, vedhæft et billede, en video eller et andet kreativt indslag, og bed folk om at dele dit opslag. Dermed får dit opslag så meget ‘shine’ og eksponering, som overhovedet muligt.

En boligjagt er en jagt i den bogstaveligste forstand. Du skal have rundsave på albuerne, hvis du skal være heldig at få fingrene i et af de eftertragtede lejemål i studiebyerne gennem dit netværk. Det kan sagtens lade sig gøre - du skal bare gøre en større indsats, da det kan sidestilles med at sende en uopfordret jobansøgning frem for en opfordret ansøgning gennem et stillingsopslag.

3 Gå på opdagelse på boligportalerne

boligportal

Er du ikke vild med eksponeringen og uopfordrede henvendelser? Så er boligportalerne en oplagt løsning for dig. Her opstiller vi tre forskellige portaler, som du med fordel kan begynde at udforske:

Boligportal: Boligportal.dk er en af Danmarks største boligportaler med over 365.000 månedlige besøgende. På sitet kan du oprette dig som lejer og gå på opdagelse efter en bolig, som passer til dine søgekriterier. Du betaler 298 kroner per måned for at kunne kontakte udlejere af boligerne på sitet, men hvis du har udset dig et par forskellige boliger, som du finder interessante, kan du til en intropris på 29 kroner få adgang til sitets funktioner i 4 dage, hvor du kan kontakte en mulig udlejer.

Findroommate: Er du hooked på idéen om at bo sammen med andre? Findroommate.dk er Tinder i boligudgaven. Der er tre muligheder på siden: Find den perfekte roommate, søg et ledigt værelse hos en roommate, som har et værelse til overs, eller gå sammen med andre roomies og find en lejlighed sammen. På sitet opretter du en profil, skriver en profiltekst og går på opdagelse efter mulige roomies, som matcher dine behov.

Læs også: Top 15 studierabatter til fattigrøve på SU.

Facebook: Selvom Facebook ikke er en decideret boligportal, er der store chancer for, at du netop her får tilbudt et lejemål. Blandt andet kan du i grupperne Lejligheder til salg og leje i Århus, Lejligheder, værelser til leje og udleje i KBH V. NV. Ø. N og K og Ledige lejligheder i Odense og omegn finde massevis af opslag fra udlejere, som ønsker en lejer eller roommate til indflytning i deres lejlighed. Det er ganske gratis, og du slipper for at oprette en ny brugerprofil. Da du højest sandsynligt er aktiv på Facebook hver dag, vil du også altid holde dig opdateret, når der dukker nye boliger op.

Findboliger.dk:Findboliger.dk finder du over 9.000 ledige lejeboliger og studieboliger over hele landet. Sitet tilbyder en simpel og brugervenlig boligsøgning samt muligheden for at sammenligne boliger, så du kan finde netop den bolig, der matcher dine behov!

4 Søg støtte til betaling af huslejen

ansøgning

Hvis du som studerende skal have mest muligt ud af din SU, giver det mening at minimere dine faste udgifter, så du automatisk forærer dig selv et større rådighedsbeløb.

Din største faste udgift bliver sandsynligvis din husleje, og her har du faktisk mulighed for at få en sum penge udbetalt hver måned fra det offentlige, som skal hjælpe dig med at finansiere huslejen. Denne støtte hedder boligstøtte og kan søges elektronisk her.

Boligstøtten udbetales på baggrund af din indkomst, dit boligareal, din husleje, og om du bor med eller uden børn. Det giver sig selv: jo mere du tjener, des mindre får du udbetalt i boligstøtte.

Læs også: Bliv en spare-haj på SU

Når du modtager boligstøtte skal du derfor også altid huske at oplyse Udbetaling Danmark, hvis din situation ændrer sig: Får du mere/mindre i løn? Skal du flytte til et større/mindre sted, eller har antallet af husstandens beboere ændret sig?

Som studerende er det et privilegium at modtage økonomisk støtte til betaling af huslejen. Så snart du har fået tag over hovedet, anbefaler vi, at du søger boligstøtte. Der kan gå op til otte uger fra ansøgningen afsendes, til du får udbetalt din boligstøtte, og derfor er du også så heldig, at din boligstøtte udbetales med tilbagevirkende kraft fra indflytningstidspunktet.

5 Bliv dus med din økonomi og skab overblik

spiir

Når du flytter hjemmefra, starter voksenlivet for alvor. Du skal nu gøre dig økonomisk uafhængig af dine forældre. Vil du gerne fra første dag som udeboende være boss over din økonomi og forære dig selv nogle solide og sunde pengevaner?

Prøv Spiir, som ganske gratis giver dig mindre pengestress og mere økonomisk overskud. I appen kan du blandt andet oprette forbrugsmål og quizze om dine pengeaktiviteter. En uundværlig pengebuddy, som altid holder dig økonomisk opdateret. Kom i gang her.

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.