Familieliv
4 tricks til økonomisk opdragelse af dine børn
Vi lever i et forbrugssamfund, hvor vi konstant bliver opfordret til at bruge penge. Dine børn har i de første leveår været vant til at blive forsørget af dig. Men på et tidspunkt skal de selv til at tjene penge, og så giver det mening at tage snakken om, hvad penge er for en størrelse, og hvordan de bærer sig ad med at håndtere og bruge dem.
Vi vil ikke fortælle dig, hvordan du skal opdrage dine børn, men vi kommer her med fire tricks til, hvordan du på bedste vis lærer dine børn at blive økonomisk bevidste.
1. Fritidsjob lærer børn om penge
Allerede som 13-årig må dine børn begynde at tjene penge, hvilket også gør dem til selvstændige forbrugere. Selvom et job kan være krævende og hårdt, er der langt flere fordele end ulemper ved at komme i gang med at arbejde i en tidlig alder.
Mange forældre synes, at børn skal have tid til at lege med vennerne, gå til håndbold og nyde barndommen for fulde drøn uden at tænke på at tjene egne penge - forældrene har jo råd til at forsørge dem.
At have et fritidsjob handler dog ikke bare om at veksle sin tid til penge. Et fritidsjob som barnepasser eller butiksmedarbejder er en aktivitet på lige fod med håndboldtræning eller en legeaftale. Arbejdet er et sted, hvor dine børn fordyber sig i noget bestemt, yder en indsats og bruger tid med andre mennesker. Et fritidsjob bør ikke omtales som noget, der er svært eller krævende. Det skal være sjovt, udfordrende og socialt - og så er pengene blot en fed bonus.
Efter de første par lønsedler, vil det gå op for dine børn, hvad det vil sige at tjene sine egne penge. De bliver stille og rolig klædt på til at stå på egne ben, når de fylder 18 år og er myndige.
Ud over den økonomiske gevinst ved at arbejde, følger der også et stort ansvar med et fritidsjob. Dine børn lærer, at arbejdspladsen er afhængig af, at de møder op og yder en indsats.
2. Giv ansvaret videre i en tidlig alder
Ved at dine børn optjener lommepenge eller begynder at arbejde i en tidlig alder, giver du ansvaret videre, så børnene finder ud af, hvor langt penge rækker. Vil din dreng gerne have råd til den nyeste Playstation? Lad ham tjene pengene ved at gøre badeværelset rent X antal gange eller arbejde så og så mange timer på fritidsjobbet. Dine børn skal lære, at de skal yde, før de kan nyde, og det er vigtigt at forstå fra en tidlig alder.
Læs også: Sparetips til dig med dejlige, dyre børn
Dine børn vil samtidig få en bedre forståelse for, hvad det betyder, hvis din økonomiske situation ændrer sig. Det kan være den årlige tur til Italien bliver reduceret til en tur i sommerhus ved Vesterhavet, fordi du har været arbejdsløs i en periode. At få sin økonomi til at hænge sammen handler om indtægter og udgifter, og jo tidligere dine børn bliver økonomisk bevidste, jo nemmere forstår de også, at penge ikke er noget, der bare flyver ned fra himlen og lander i mors og fars tegnebog.
3. Fejl er lig med erfaring
Er det bedst at give børn en masse økonomiske lektioner, så de lærer at spare op, eller giver det bedre mening at lade dem lære af egne erfaringer?
Når du gradvist begynder at overlade flere og flere økonomiske beslutninger og konkrete prioriteringer til dine børn, vil de højst sandsynligt begå fejl og komme til at bruge penge uden at tænke sig om. Måske kommer de til at tage på café og shoppe tøj i stedet for at betale mobilregningen og tage til frisøren som aftalt.
Men netop disse erfaringer gør, at dine børn lærer, at når alle pengene er brugt på tøj og varm kakao i stedet for mobilregningen, så er der ikke råd til at surfe på internettet fra smartphonen. Øvelse gør mester.
4 Kontanter er ‘so last year’
Busbilletter købt med mobilen og tomme indsamlingsbøsser hos Folkekirkens Nødhjælp, fordi alle indbetalinger er foretaget via MobilePay. Vi bevæger os hen imod et kontantløst samfund, hvor sedler og mønter forsvinder fra dagligdagen.
Den mest håndgribelige måde at lære dine børn, hvad penge er for en størrelse, er ved at have dem fysisk foran jer. Men da digital betaling og kreditkort er nutidens mest anvendte betalingsformer, giver det bedre mening at lære dine børn at håndtere de nye digitale betalingsløsninger.
Læs også: Opsparing: Sådan lærer du din teenager at jonglere med mange penge
Allerede fra 12-13 års alderen kan dine børn med din tilladelse få et debetkort, som Mastercard Direct og Visa Electron. Disse kort har saldokontrol. Det vil sige, at dine børn aldrig kan bruge flere penge end dem, der står på kontoen.
Med et debetkort bliver det muligt at få indsigt i pengesager på helt nye måder, og dine børn slipper derfor for at skulle sidde med lommeregner, pen og papir, for at få overblik over månedens lommepenge.
Et nyttigt og brugervenligt redskab, dine børn i stedet kan bruge, er apps som Spiir og Mymonii. Disse apps hjælper dine børn med et nemt overblik over de ‘ikke-fysiske’ kroner og ører.
Bruger I Spiir, så sæt jer ned og opret en bruger med hver af børnenes bankkonti tilknyttet. Appen henter automatisk pengeaktiviteter. Dine børn kan herefter lære at sætte forbrugsmål på eksempelvis tøj, cafébesøg og elektronik, de kan vedhæfte kvitteringer til bestemte poster, og de kan finde ud af, hvordan deres forbrug fordeler sig på bestemte kategorier.
Det handler om at gøre det uhåndgribelige håndgribeligt. Og her er Spiir et sjovt og lærerigt værktøj til opdragelse af forbrugsbevidste børn.
Husk på, at jo bedre du klæder dine børn på til en fremtid med husleje, elregninger, pensionsopsparing og madbudget, jo nemmere gør du det for dine børn, at stå på egne ‘penge-ben’, når den tid kommer.
Relaterede indlæg
Studieliv, Familieliv, Sparetips, Pengevaner
Sparetip: Bliv bevidst om dit dataforbrug og vælg det rette mobilabonnement
Få et samlet overblik over alt det du behøver at vide, før du vælger dit mobilabonnement.
Sparetips, Pengevaner, Familieliv
Spiir anbefaler: 5 lyd- og e-bøger til dig, som ønsker at ændre forbrugsvaner.
Få tips, motivation og meget mere med disse 5 disse bøger 🎧
Sparetips, Pengevaner, Familieliv
Spiir anbefaler: 7 lyd- og e-bøger om penge, forbrug og økonomi, der er guld værd
Få inspiration til sparetips, investeringer og meget mere med disse bøger 🎧