Sparetips

4 tips til at styre skejserne på sommerferien

Karen Johanne Iversen 16-06-2017

Højsæsonen for danskernes sommerferie nærmer sig. Om lidt fyldes lufthavne, motorveje, sommerhusområder og campingpladser af rejselystne danskere. Nu skal der holdes ferie og bruges nogle af de hårdt tjente feriepenge.

Men når du sidder og planlægger ferien, kan det være svært at gennemskue, hvor mange penge, du egentlig skal medbringe. Og måske endnu vigtigere: hvordan du undgår at bruge flere penge end dem, du tager med dig.

En undersøgelse foretaget af Forex Bank i 2013, viste, at 29 procent af danskerne som regel ender med at spendere flere penge på ferien, end de oprindeligt havde planlagt.

Vil du gerne undgå at komme hjem fra ferien med et opslidt kreditkort og minustal på kontoen? Her får du fire tips til, hvordan du styrer skejserne på ferien.

1. Har din feriebolig et køkken? Udnyt det

køkkenudstyr køkken

Mad- og drikkevarer udgør typisk den største del af ferieforbruget, og skal der også være råd til bådture, en tur i forlystelsespark, shopping og andre ferieaktiviteter, kan det være en idé at skære ned på udgifterne til mad og drikke.

Din ferietype afhænger dog af hvor meget, du kan skære ned på restaurantbesøg og caféture. Skal du på storbyferie, og har du booket dig ind på et hotelværelse, ja så skal de fleste af dine måltider spises ude.

Har du til gengæld lejet et sommerhus, en lejlighed eller en mobile home med eget køkken? Så kan der spares penge! Med eget køkken kan du nemlig kreere og spise dine måltider hjemme. Det er langt billigere end at spise ude.

Læs også: Telttur, campingvogn eller sommerhus: Hvad koster ferien i Danmark?

Men måske gider du slet ikke stå i køkkenet, når du er på ferie? Ganske forståeligt. Hvis blot du skifter morgenmåltid og frokost ud med et cornflakes og sandwich, er der mange penge at spare. Det kan faktisk også være befriende at stå op og spise morgenmad, når du vågner, i stedet for at skulle i tøjet og gøre dig i stand, for først herefter at finde en café, hvor du kan nyde din morgenmad.

Det samme gælder for frokosten. Når middagssolen bager, og du har brug for en pause i skyggen, kan du gå hjem, hænge håndklædet og badetøjet til tørre, bikse en sandwich sammen og lade den nyindsmurte solcreme tørre ind, før du igen begiver dig ned på stranden.

Har du købt en rejse med ‘all inclusive’, er det en god idé at udnytte det. Ved at spise alle dine måltider samt snacks og kolde drinks på hotellet, bliver det langt nemmere for dig at regne ud, hvor mange lommepenge du skal medbringe til ferieaktiviteter. Maden og drikkevarerne er nemlig allerede betalt.

2. Research dig til billige ferieaktiviteter

research computer ferie

Vil du holde dig inden for det planlagte feriebudget, er det en god idé at foretage research inden rejsen.

Start med at undersøge det område, du skal bo i. Find ud af, hvor langt der er til bymidten, supermarkeder, restauranter og de seværdigheder, du gerne vil opleve. Hvis du kan gå rundt til alt, slipper du for at leje en bil eller at skulle punge ud til metro, taxa og anden offentlig transport.

Bonussen ved at kunne færdes til fods er også, at du oplever din feriedestination på en helt anderledes måde, end hvis du altid bare hopper på metroen. Måske opdager du en lille hyggelig restaurant i en ukendt sidegade, eller måske falder du i snak med en af de lokale.

Læs også: 5 billige storbyferier, som sikrer dig mest for feriekronerne

Har du planlagt at besøge en forlystelsespark, et madmarked, eller en bestemt restaurant? Undersøg hvad det koster at besøge de forskellige ting, så du allerede hjemmefra ved, hvor mange penge du kommer til at punge ud.

Når du undersøger prisniveauet, er det samtidig en god idé at læse anmeldelser fra gæster, der har besøgt de forskellige ferieattraktioner før dig. På Trustpilot finder du anmeldelser af alverdens restauranter, hoteller, butikker og seværdigheder.

3. Brug din valutaberegner og spar penge

telefon iphone valutaberegner

Har du fået for vane at omregne den udenlandske valuta til danske kroner i hovedet, når du er på ferie i udlandet? Det kender vi godt!

Måske orker du ikke at hive lommeregneren frem hver gang, du skal finde ud af, hvad noget koster. Oftest bliver resultatet af den hurtige hovedregning et cirka-beløb, som du ikke altid helt kan regne med. Det kan sagtens være, at du kun regner et par hundrede kroner forkert, men et par hundrede kroner hist og her render op, og så får dine feriepenge hurtigt ben at gå på.

Hent derfor en valutaberegner til din mobil. De fleste banker har en integreret valutaberegner i deres mobilapp. Her vælger du de to valutakurser, som beregneren skal sammenligne, og så indtaster du bare beløbet ud for den valuta, som den skal omregne til den anden selvvalgte valuta. Bankerne har heldigvis gjort det så smart, at du kan anvende beregneren selv uden internetforbindelse.

“Jamen hvis jeg kender vekselkursen for den valuta, jeg skal omregne, hvorfor så ikke bare bruge min lommeregner?”. Det kan du også sagtens i de tilfælde, hvor kursen er fast. Eksempelvis fører Danmark en såkaldt fastkurspolitik over for euroen, hvor kursen altid fastholdes tæt ved de cirka 7,50 kroner per 1 euro. Danmark fører derimod ikke en fastkurspolitik over for andre valutaer end euroen, og skal du eksempelvis til USA og benytte dig af US dollars, kan valutaen være mere flydende.

Læs også: Fokus på dit daglige forbrug sparer dig penge

Ved altid at bruge en valutaberegner er du ikke i tvivl om, hvad prisen på din nye sommerhat eller restaurantbesøg svarer til i danske kroner. Hvis du gør det til en vane at bruge beregneren, er du altid bevidst om det nøjagtige beløb, du skal betale. Samtidig sidder pengesedlerne ikke så løst på dig, hvis du altid får prisen i danske kroner at vide, før du overrækker pengesedlen til kasseekspedienten eller tjeneren.

4. Sæt et ugentligt forbrugsmål i Spiir

spiir forbrugsmål strand ferie

Trænger du til en hjælpende hånd med at styre skejserne på ferien? Med Spiir kan du oprette såkaldte forbrugsmål for bestemte kategorier.

I appen kan du blandt andet lave forbrugsmål for kategorien ‘ferie’ eller vælge en af underkategorierne for ferie: ‘Fly og hotel’, ‘billeje’, ‘sommerhus og camping’, ‘ferieaktiviteter’ eller ‘rejseforsikring’.

Du starter med at vælge den kategori, som pengeassistenten skal hjælpe dig med at holde øje med. Herefter indtaster du det beløb, som du på ugentlig eller månedlig basis vil holde dig under. Mange danskere er typisk på ferie i en uges tid, så her ville det være oplagt for dig at vælge det ugentlige forbrugsmål. Når du har indtastet beløbet, er forbrugsmålet oprettet.

For at forbrugsmålet fungerer optimalt for dig på ferien, er det vigtigt, at du betaler fra de konti, som du har registreret i din Spiir-app.

Hver gang du bruger penge i den valgte kategori, vil du inde i forbrugsmålet kunne se, hvor mange penge du har brugt, og måske endnu vigtigere: hvor mange penge du har tilbage til drinks, shopping, museumsbesøg og andre ferieaktiviteter.

Forbrugsmålet forærer dig økonomisk overblik og giver dig friheden til at nyde din ferie ud fra dit selvvalgte beløb. Samtidig bliver der sikkert også råd til en udflugt, bøffer på grillen og et godt glas rødvin, når du vender hjem fra sydens sol. Rigtig god sommerferie :-)

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.