Pengevaner
4 skridt til at ændre dine fastgroede pengevaner
Du er på vej hjem fra arbejde og kommer forbi din yndlings tøjbutik. ‘UDSALG - 50% rabat’ står der med fede typer på ruden ind til butikken. Du bliver fristet og kommer en halv time senere ud af butikken med to fyldte poser og 2000 kr. mindre i lommen.
Du føler dig høj af de kup, du netop har gjort dig. Men glæden varer kort. For to dage senere mangler du penge til elregningen, der er højere end forventet.
Vi har alle dårlige pengevaner. Impulsshopping er bare ét sted, du ind i mellem kan komme til at handle med hovedet under armen. Selvom du ærgrer dig, ændrer mønsteret sig kun, hvis du tager problemet alvorligt og aktivt lapper det hul i din lomme, hvor pengene fosser ud.
Læs også: 8 strategier til at undgå overforbrug under udsalg
Det kan være svært, ja. Prøv derfor Spiirs fire step til en dedikeret oprydning i de pengevaner, der hver måned kan være med til at tage livet af din sparegris.
Skridt 1: Find hullerne
“Jeg har da ikke nogen dårlige pengevaner,” tænker du måske. Er du helt sikker? Vi har det med at lyve for os selv eller finde på undskyldninger, når vi kaster penge efter unødige goder.
Den der dobbelte macchiato med ekstra mælk, du købte på vej til arbejde i morges var helt sikkert dødnødvendig, fordi det var “åh så koldt,” at du havde brug for noget at varme dig på. Ikke sandt?
Første step er at ransage dig selv. Observer dig selv, når du bruger penge og skriv de uhensigtsmæssige vaner ned.
Nogle vaner er nemme at få øje på. Måske ryger der altid en pakke tyggegummi med, når du står ved kassen i supermarkedet. Andre vaner gemmer sig godt, fordi de er så fastgroede, at du ikke lægger mærke til dem længere. Det kan være, at dankortet sidder lidt løst i hånden på dig, når du har en dårlig dag. Eller måske køber du fastfood hver fredag, fordi du synes, du fortjener det efter en lang arbejdsuge.
Vær ærlig over for dig selv. Det kan være en givtig øjenåbner. Og vigtigst af alt: lad være med at skamme dig. Du er ikke dårligere eller anderledes end alle os andre vanemennesker, bare fordi din liste når op på 57 forbrugsvaner. Vi bruger alle penge på unødvendige ting, fordi vi er styret af vores følelser og lyster.
Skridt 2: Hvorfor pokker har du lige den vane?
Tør øjnene! Er du færdig med at græde snot over ‘den-dumme-liste-med-uheldige-grunde-til-at-du-helt-irrationelt-bruger-penge-du-ikke-behøver-at-bruge?’ Så lad os komme lidt videre.
Du kan ikke ændre alle 57 ‘ups jeg købte en dims’-vaner her og nu. Vælg derfor én vane, du kunne tænke dig at arbejde med. Måske én, du mener, vil være nem for dig at ændre.
Glem så de 56 andre vaner. Men gem listen - et sted, hvor den er uden for øjesyn.
Læs også: Kvit dine dårlige pengevaner
Nu skal du lege detektiv. For før du kan ændre din vane, skal du have styr på, hvorfor du gør, som du gør. “Hvorfor nu det?” tænker du måske, “behøver vi gnide salt i såret? Kan vi ikke bare komme igang med at smadre en vane?"
Nej, det kan vi ikke. Ikke før du har fundet roden til vanen. For det er roden og ikke vanen, du skal ændre. Det lyder måske mærkeligt. Men hør så her. Hvis du har for vane at shoppe, når du har haft en dårlig dag, så skal du have kig på, hvad det er, der gør din dag dårlig og løse det problem. Måske får du ondt i ryggen af en dårlig stol på arbejde. Måske er chefen ofte ond i sulet, eller også er du trist, fordi kæresten er gået fra dig.
Hvad end det er, så prøv at finde frem til, hvad baggrunden er for, at du ender med at bruge penge.
Skridt 3: Bliv gode venner med chefen
Har du fundet grunden til, at du af og til handler irrationelt med dine penge? Hvis du er nået så langt, er du nået til at tage kontrol og trykke ‘delete’ til en vane.
Var det chefen, der var en sur skid? Jamen så skal du måske have en snak med personen eller overveje at skifte job. Hvis du løser grunden til din pengevane, så forsvinder vanen.
Giver det mening? Hvis du bliver gode venner med chefen, så går du ikke sur hjem fra arbejde, og så farer du ikke direkte ned til bageren for at købe en trøste-kage.
Du skal så at sige løse dine problemer på andre måder end ved at kaste pengesedler efter forbrugsgoder.
Skridt 4: Det er et evighedsprojekt at ændre dine pengevaner
Så er den ged vel barberet? Nej ikke helt. For du kommer nok til, på et aller andet tidspunkt, at købe et par nye sko for at trøste dig selv over et eller andet.
Med andre ord: du bliver aldrig færdig med at holde øje med og ændre baggrunden for dine vaner. Du kan ikke forvente, at du bliver kureret, eller at dine vaner forsvinder fra den ene dag til den anden.
Det tager lige så lang tid, som du har brugt på at bygge vanerne op. Det kræver altså en god portion tålmodighed og dedikation at få bugt med drilske vaner.
Lad være med at banke dig selv i hovedet, eller at blive overambitiøs. Det bliver det kun værre af. Vær i stedet åben og ærlig over for dig selv. Bøvl kun med én vane ad gangen og husk, at du altid kan gå tilbage til step 2, når du har brug for det.
Spiir ønsker dig held og lykke med kampen.
De fire step er inspireret af Charles Duhiggs bog ‘The Power of Habit’.
Har du brug for en øjenåbner i forhold til dit forbrug? Prøv Spiirs app. Opsæt forbrugsmål, eksempelvis et max forbrug på 500 kr. om måneden på tøj, og lad Spiir-assistenten fortælle dig, om du kan holde dig inden for målet. Måske opdager du nogle pengevaner, du ikke vidste, du havde.
Du kan hente app'en gratis i App Store eller på Google Play.
Relaterede indlæg
Studieliv, Familieliv, Sparetips, Pengevaner
Sparetip: Bliv bevidst om dit dataforbrug og vælg det rette mobilabonnement
Få et samlet overblik over alt det du behøver at vide, før du vælger dit mobilabonnement.
Sparetips, Pengevaner, Familieliv
Spiir anbefaler: 5 lyd- og e-bøger til dig, som ønsker at ændre forbrugsvaner.
Få tips, motivation og meget mere med disse 5 disse bøger 🎧
Sparetips, Pengevaner, Familieliv
Spiir anbefaler: 7 lyd- og e-bøger om penge, forbrug og økonomi, der er guld værd
Få inspiration til sparetips, investeringer og meget mere med disse bøger 🎧