Studieliv, Budgetskema

3 råd: Sådan forbereder du dig til det første møde med bankrådgiveren

Karen Johanne Iversen 28-08-2017

Som ung og studerende har du ikke et stort behov for en bankrådgiver. Det, du højest sandsynligt vil bruge banken til, er, når du skal bruge en kassekredit, forskellige typer af betalingskort, have hjælp til opsparing, forsikringer und so weiter.

Men når bøgerne er klappet sammen og der forhåbentlig begynder at tikke flere penge ind på lønkontoen, bliver behovet for at foretage større køb også forstærket. Måske har du og kæresten forelsket jer i en lejlighed, eller måske har du et brændende ønske om at købe din egen bil - ønsker, som I skal ud at låne penge til for at kunne opfylde dem. Og her kommer bankrådgiveren ind i billedet.

Men hvordan foregår et møde med en bankrådgiver? Og hvordan forbereder du dig bedst muligt til mødet? Vi har spurgt en bankrådgiver og lister her hans tre bedste råd til, hvordan du forbereder dig til det første møde med bankrådgiveren.

Første møde i banken: Hvordan og hvorfor?

møde bank

Når du skal booke et møde i banken, starter du med at kontakte din bank - enten den filial, du er tilknyttet, eller bankens kundeservice. Du fortæller om dit ærinde og formålet med mødet, hvorefter du får en mødeindkaldelse tilsendt på mail eller post af en bankrådgiver. Mødet med bankrådgiveren tager typisk en hel til halvanden time, hvor I gennemgår din økonomi og snakker om dit specifikke ærinde med mødet.

Har du brug for hjælp til at lægge budget, skal du have overført nogle penge, eller vil du bare gerne lige ‘have kigget på dine tal’, kan bankrådgiveren ikke hjælpe dig. Her må du have fat i telefonbanken eller din banks kundeservice, eller måske kan din familie, venner eller Spiir give dig en hjælpende hånd?

Har du til gengæld planer om at tage et boliglån, billån eller forbrugslån? Har du brug for hjælp til opsparing med henblik på investering? Er du netop blevet skilt, og har du derfor brug for at få delt økonomien op? Eller har du brug for en plan for din pensionsopsparing? Så er bankrådgiveren klar til at hjælpe dig.

1. Sæt dig ind i din økonomi

bankrådgiver sparegris

Vil du have de bedste forudsætninger for, at det første møde med bankrådgiveren bliver vellykket? Så skal du vise, at du har styr på din økonomi.

Går du til mødet i håb om at få godkendt et stort lån til en lejlighed? Så skal du vise, at du er i stand til at spare op, at du hver måned får betalt dine regninger, at du har styr på din kontostruktur (lønkonto, budgetkonto, opsparing m.m.), at du ikke har for meget overtræk, og at du ikke har en håndfuld andre lån, du ikke lige har fået afdraget på. Jo bedre pengeadfærd, du udviser, des bedre er chancen for, at rådgiveren vil låne dig penge. Han skal nemlig vurdere, om du er en trofast kunde, der betaler pengene tilbage igen.

Inden mødet er det en rigtig god idé at researche dig frem til det, du skal have hjælp til af bankrådgiveren. Jo mere du viser rådgiveren, at du har forsøgt at sætte dig ind i det lån, du håber på at kunne tage eller de typer investeringer, du gerne vil spytte dine penge i, des bedre er du stillet, når du skal tale med din rådgiver. Med din research, dit engagement og din interesse kan rådgiveren nemlig se, at du er seriøs og oprigtigt interesseret i dit specifikke ærinde.

2. Har du spørgsmål? Skriv dem ned

spørgsmål møde bank

Er du lige så forvirret som en hovedløs høne, når det kommer til gebyrer, rentes rente, realkreditlån, pension, eller gav du allerede op på tallene efter din sidste matematiktime i 9. klasse? Så snak med din bankrådgiver om det. For selvom du skal vise, at du har styr på økonomien, er det lige så vigtigt at være ærlig og fortælle, hvis der er noget, du ikke har tjek på.

Forbered alle dine spørgsmål hjemmefra, og e-mail dem gerne til rådgiveren forinden mødet. Så har han mulighed for at forberede et grundigt og korrekt svar til dig.

På den måde får både du og din bankrådgiver det bedste ud af mødet. Rådgiveren ved på forhånd, hvad I skal snakke om på mødet, og du går højest sandsynligt fra mødet med en følelse af, at du ved meget mere, end da du kom.

3. Indhent tilbud fra forskellige banker

indhent tilbud

Når du går til møde i banken, i håb om at få godkendt et lån til en ny bil, skal du samtidig være forberedt på at få tilbudt en forsikring til dytten. Bankrådgiveren er nemlig ikke kun rådgiver - han er også sælger, som har fokus mersalg.

Har du, siden du modtog dit første hævekort som 16-årig, været kunde i den samme bank? Det betyder ikke, at du kun må låne penge dér. Tag ikke bare det første tilbud, der byder sig, men indhent tilbud fra forskellige banker og pengeinstitutter. På Mybanker.dk kan du få overblik over bankmarkedet, sammenligne priser og renter på lån, og finde det bedste tilbud på det, du søger.

Husk at spørge ind til, hvad banken kan gøre for dig, i stedet for at sidde med følelsen af, at bankrådgiveren har magten. Det er dine penge, og derfor er det også dig, der bestemmer, hvordan de skal bruges.

Når du sidder i banken, er det fristende at skrive under på et lån, hvis bankrådgiveren sidder og storsmiler, mens han hiver sin kuglepen op ad skjortelommen og rækker dig den. Men er du bare en lille smule i tvivl, kan det være en god idé at gå hjem og sove på det. Når du sover, giver du dig selv tid og plads til, at du dagen efter kan vågne op til ny indsigt, og så er løsningen forhåbentlig helt klar og tydelig.

Vi håber, at du med disse tre råd er blevet klædt bedre på til dit første møde med bankrådgiveren. Rigtig god fornøjelse.

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.