Sparetips
3 guldkorn: Sådan bider du en god luns af tandlægeregningen
Du har netop ligget i tandlægens varme stol og er blevet rodet godt og grundigt rundt i munden med diverse summende instrumenter. Nu står du klar til at tabe kæben, når sekretæren rækker dig regningen. At få tjekket bisserne kan nemt blive en bekostelig affære. Især hvis du undgår de årlige tjek. En undersøgelse viser, at hver anden 20-årig ikke har været til tandlæge, siden de forlod ungdomstandplejen.
Men det er ikke dovenskaben, der holder dem væk. Det er fordi, det er dyrt. Konsultation, røntgen, tandrensning, bedøvelse og måske en fyldning eller to. Det er aldrig til at vide, hvad regningen løber op i, når man står i receptionen og venter på at køre kortet igennem maskinen.
Vil du have sunde bisser og god samvittighed, uden at det skal koste dig en formue? Her får du tre veje til en billigere behandling hos tandlægen.
1. (Næsten) gratis omgang hos tandlægeskolen
Har du god tid og tålmodighed? Så skal du blive skrevet op som patient hos tandlægeskolen - enten i Aarhus eller København. Her vil du blive behandlet af en tandlægestuderende og med supervision fra en rigtig tandlæge.
Fordi du er i hænderne på en tandlægestuderende, som arbejder langsommere, og som samtidig modtager undervisning i at behandle dig, skal du forberede dig på at skulle bruge længere tid end normalt i tandlægestolen.
Når det så er sagt, vil du slippe afsted med at betale langt mindre for behandlingen - oftest halv pris - i forhold til prisen hos en almindelig tandlæge. Hos tandlægeskolen betaler du altså med din tid, og ikke med dine penge.
På Københavns tandlægeskole koster en forundersøgelse 200 kroner, og i Aarhus får du forundersøgelsen gratis. Har Karius og Baktus været på besøg, og skal du have lavet fyldning, rodbehandling eller et andet kirurgisk indgreb, betaler du som tommelfingerregel selv for de materialer, tandlægen bruger til behandlingen.
Når du har skrevet dig op som patient, vil det blive vurderet, om du er egnet til studenterundervisning. Hvis din behandling er for tidskrævende i forhold til, hvad der er tilrettelagt af undervisningstimer, eller hvis behandlingen er for svær til at være egnet til de studerende, vil du ikke kunne komme i behandling hos tandlægeskolen.
2. Slip tandlægeskrækken og kom afsted
Har du svært ved at gribe knoglen og bestille tid til tandlægen? Er du bange for, at du ikke har været god nok til at skrubbe tandsættet, og frygter du nu, at tandlægen går i flæsket på dig? Eller har du tandlægeskræk? Den skinbarlige sandhed er, at jo længere tid, du bliver væk, jo dyrere bliver regningen.
Alt afhængig af dine tænder bestemmer tandlægen ved hjælp af farvekoder, hvor mange gange om året, du bør lægge et visit forbi tandlægestolen. Det er vigtigt at få tjekket tandsættet regelmæssigt, så skaden kan udbedres, inden den vokser sig stor. Et eksempel: Har du et begyndende hul, som vokser sig dybere med tiden, fordi du ikke får taget dig sammen til at få det fikset hos tandlægen? Så kan der ske det, at hullet med tiden vokser sig så dybt, at det når helt ind til nerven og ødelægger tanden, fordi der trænger bakterier ind i tandroden, som danner betændelse. Dermed forærer du dig selv en rodbehandling til cirka 2000 kroner, som du betaler ved kasse ét. Så er det altså federe at komme afsted i tide og betale for en plastfyldning, som ‘kun’ koster i omegnen af 500 kroner.
Det er derfor en god ide at huske det regelmæssige tandlægetjek og tage afsted, hvis du har tandpine eller får mistanke om, at noget ikke er, som det skal være. Hellere et tjek for meget end ét for lidt. Det giver dig ro, vished og højest sandsynligt en billigere tandlægeregning.
Får du svedige håndflader og hjertebanken ved tanken om tandlægen, der bøjer sig ind over dig og begynder at bore i dine tænder? Netop tandlægeskræk afholder mange fra at gå til tandlæge. Men faktisk har mange tandlæger specielle behandlinger til folk med angst for tandbehandling. Nogle tandlæger tilbyder rolig musik, beroligende præ-medicinering og sågar hypnose. Research dig til en tandlæge, som tager hånd om din tandlægeskræk og læs med her, hvor du får 10 gode råd til at håndtere din angst.
3. Halv pris på behandling syd for grænsen
Er du frisk på en køretur for at spare penge på tandlægebesøget? I Tyskland kan du få efterset bisserne til langt lavere priser, end i Danmark - ofte kan du endda spare halvdelen af regningen.
Men hvorfor er det så billigt? Tandlægerne i Tyskland er bundet af en såkaldt Gebühren-Ordning, som er en liste over de priser, tandlægerne må indkræve for en lang række behandlinger. De danske tandlæger har en tilsvarende liste, men i Tyskland spænder prislisten over langt flere behandlingstyper. I Danmark er tandlægerne dermed mere frit stillet, når de fastsætter priser på deres behandlinger, hvilket gør, at priserne hurtigere ryger i vejret.
Tandlægepriser hos en tysk tandlæge ligger altså mærkbart under det danske niveau, men du skal lige overveje, om køreturen kan betale sig. Kommer du eksempelvis fra Aalborg, koster det i omegnen af 1900 kroner at køre de 600 km, der er til Flensborg og tilbage igen. Det kan derfor være en idé at fylde bilen op og splejse om udgiften til brændstof - eventuelt med passagerer, som også skal et smut forbi tandlægen?
Med disse tre tips er der altså rabatter at hente og penge at spare på tandlægeregningen. Så er det bare komme afsted! Rigtig god fornøjelse.
Kilde: Tv2.dk: Smilene har ikke set en tandlæge i årevis: Det er alt for dyrt.
Relaterede indlæg
Studieliv, Familieliv, Sparetips, Pengevaner
Sparetip: Bliv bevidst om dit dataforbrug og vælg det rette mobilabonnement
Få et samlet overblik over alt det du behøver at vide, før du vælger dit mobilabonnement.
Sparetips, Pengevaner, Familieliv
Spiir anbefaler: 5 lyd- og e-bøger til dig, som ønsker at ændre forbrugsvaner.
Få tips, motivation og meget mere med disse 5 disse bøger 🎧
Sparetips, Pengevaner, Familieliv
Spiir anbefaler: 7 lyd- og e-bøger om penge, forbrug og økonomi, der er guld værd
Få inspiration til sparetips, investeringer og meget mere med disse bøger 🎧