Pengevaner

21-årig iværksætter med milliongæld: Jeg mister aldrig håbet

Karen Johanne Iversen 23-07-2018

“Jeg lever bestemt ikke en luksustilværelse. Til gengæld ved jeg præcis, hvorfor jeg står op hver evig eneste dag. Hvis jeg ikke vidste det, kunne det hele være lige meget. Det er helt essentielt for mig, at jeg beskæftiger mig med noget, jeg brænder for. Så må pengene komme i anden række”.

21-årige Rasmus Rou fra Aarhus er en af skaberne bag Happenings - en app, der samler begivenheder, koncerter og arrangementer i nærheden af dig og inden for dine interesser.

At springe ud som iværksætter i en alder af bare 21 år har dog ikke været uden bump på vejen. Det har kostet både personligt engagement, identitetsforvirring og ikke mindst et stort pengebeløb💰

Fra kælderen i Egå til 30.000 brugere

“Det hele startede, da min gode ven Anders og jeg sad ude i kælderen i mit barndomshjem i Egå og tænkte det samme, som mange andre venner tænker, når de er sammen: hvad skal vi lave? Det blev startskuddet til Happenings”.

Nogle år senere begyndte drengene sammen med vennen Daniel at udvikle projektet, og efter et år med hårdt arbejde havde de et forretningskoncept klar.

Nu har appen været i luften i tre måneder, og de tre gutter har allerede formået at skaffe sig 30.000 unikke brugere samt en god håndfuld samarbejdspartnere, såsom Telia Parken, Ceres Park Arena og Godsbanen.

Selvom iværksættertrioen i dag har fuld fart på, har vejen til Happenings ikke været uden problemer for Rasmus.

Sabbatår med identitetsforvirring

Da Rasmus var færdig med 9. klasse, gik han direkte videre til handelsskolen, hvor han tog en HHX på Århus Købmandsskole. Men da den blå hue tre år senere blev taget af efter de mange studenterfester, ramte hverdagen:

“Det var en kæmpe omvæltning at gå fra at være social hver dag til at føle et kæmpe tomrum og identitetsforvirring, fordi jeg ikke vidste, hvad der ventede mig efter min studentereksamen. Hvem ville jeg gerne være? Hvad skulle jeg nu? Jeg holdte et sabbatår og arbejdede nogle forskellige steder, men jeg følte mig bare ikke tilpas”, siger Rasmus og fortsætter:

“Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at jeg ikke har overvejet at droppe min virksomhed og i stedet gå den klassiske vej med en videregående uddannelse, som de fleste af mine jævnaldrende. Men jeg vil aldrig bytte det, jeg laver nu, for noget som helst. Jeg tror så meget på vores forretning, og det ville jeg ikke gøre, hvis jeg var studerende eller almindelig ansat. Selv hvis jeg står om tre år og skylder endnu flere penge, end jeg gør nu, vil jeg ikke have været oplevelsen foruden”.

Hjemmeboende, deltidsjob og færre byture

Selvom Rasmus i dag beskæftiger sig med det, han brænder for, er det ikke gratis at starte egen virksomhed.

Iværksættertrioen har tilsammen lånt i omegnen af to millioner kroner, som de hæfter personligt for. I begyndelsen ejede de hver især en tredjedel af selskabet, men da Daniel senere hen trådte ud af virksomheden, overtog Rasmus og Anders hans andel af selskabet, så de to drenge i dag ejer halvdelen hver, inklusiv gæld.

At have så mange penge på spil betyder samtidig, at Rasmus har måttet skære ned på alle udgifter og træffe en række økonomiske fravalg:

“Selvom jeg da helst ville bo i en lækker lejlighed, bor jeg stadig hjemme hos mine forældre, så jeg kan sænke mine udgifter og lægge alle mine kræfter i virksomheden. Derudover arbejder jeg som forsikringssælger 10 timer om ugen, så jeg lige akkurat kan få det til at løbe rundt økonomisk. Men der er ikke ret meget at gøre godt med”, fortæller Rasmus ærligt og fortsætter:

“Jeg har måttet skære gevaldigt ned på sådan noget som byture, men jeg prioriterer stadig at leve et socialt liv. Jeg tror ikke på, at man som iværksætter skal arbejde 14 timer om dagen for at få succes. Det er fysisk umuligt på længere sigt”.

Da der i Rasmus’ budget ikke er plads til de store økonomiske udskejelser, skal hver en krone prioriteres på den helt rigtige måde. Derfor bruger han til dagligt Spiir appen til at få overblik over sit forbrug, så det ikke løber løbsk.

Penge er bare penge

En forretning med et fysisk produkt kan inden for relativt kort tid begynde at omsætte penge for deres varer. Til gengæld kan det tage lang tid før en tech-virksomhed som Happenings begynder at tjene penge, og netop her mener Rasmus, at det store sats ligger:

“Det er næsten umuligt for en virksomhed som vores at tjene penge fra den dag, vi går i markedet. Vi er klar over, at der kommer til at gå lang tid, før vi kommer til at tjene penge og dermed får nedskrevet den gæld, vi hver især skylder. Men det er et sats, vi er villige til at tage, fordi vi tror på vores idé”, forklarer Rasmus og fortsætter:

“Det kan være ubehageligt at skylde en masse penge væk, men jeg kan sagtens sove om natten, fordi jeg har fokus på målet og ved, at de nok skal blive betalt tilbage en dag”.

Det har altså været det helt rigtige valg for Rasmus at hoppe ud i sit iværksættereventyr. Især hans passion for virksomheden mener Rasmus at være den altoverskyggende drivkraft:

“Det kan godt være, at det ikke er Happenings, der skal sikre min økonomiske fremtid, men det vil jeg ikke lade mig slå ud af. Jeg vil aldrig miste håbet, for sådan er jeg ikke. Det er ikke pengene, der driver mit engagement. Det er min passion for Happenings, som vægter langt mere end at tjene penge. Penge er jo bare penge”.

Måske kan det altså betale sig at satse ‘big bucks’ på den gode idé og turde vælge en anden vej end den trygge tilværelse på SU, som de fleste andre 21-årige lever. Især hvis du finder svar på, hvad der får dig til at stå op om morgenen. Det svar har Rasmus nemlig fundet 🙏

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.