Sparetips

13 veje til at spare penge på stort set alt

Julie Mikkelstrup 20-02-2017

Har du et velfungerende budget men en lidt trang økonomi, eller har du bare lyst til at spare lidt på pengene? Men kan du ikke gennemskue hvor, du kan finde lidt ekstra skejsere til at forkæle dig selv med en is eller en biograftur i ny og næ.

Så læs med her. Måske du finder nye ideer til at lægge lidt til side. Læg mærke til, at når du gennemgår dit forbrug, er der ingen grund til helt at droppe udgifter - det handler blot om at finde en fornuftig måde at bruge dine penge på.

1 Kend butikkernes "udsalgscyklus"

Open-by-night, sommerudsalg, vinterudsalg, januarudsalg, midseason udsalg, black friday, rivegilde og fødselsdagsudsalg - ja kært barn har mange navne.

Det kan måske virke som om, der er udsalg året rundt. Men det er der faktisk ikke. Udsalgene ligger på bestemte tidspunkter i løbet af året. Hvis du for alvor vil spare penge, så handler det om at kende butikkernes ‘udsalgscyklus’. Især hvis du hører til den gruppe, der har for vane at impulsshoppe.

Du kan nemlig spare rigtig mange penge, hvis du venter med at købe nyt TV, sko eller sofa indtil priserne er helt i bund. Vent eksempelvis med at købe vinterjakke til januar, hvor butikkerne sætter gule skilte på vinterkollektionen for at gøre plads til forårsvarerne.

Læs også: 8 strategier til at undgå overforbrug under udsalg

2 Lad tegnedrengen ligge derhjemme

Men ikke for ofte! Dine venner bliver nok lidt småirriterede, hvis du gang på gang ‘glemmer’ tegnebogen derhjemme. Det kan dog godt betale sig, at du indimellem shopper uden penge på lommen.

Du kan også spare penge på at være lidt velforberedt. Hvis du eksempelvis allerede har handlet ind til aftensmaden, og har leverpostejmadder med rødbede med til frokost, så er det måske ikke nødvendigt at have dankortet med på arbejde.

3 Spar ikke forsikringer væk

Ja, det koster penge at være godt forsikret. Hvis du i forvejen synes, der er lidt lavvande i din pengekasse, kan det være fristende at spare forsikringerne væk.

But don’t! Undersøg i stedet, om din fagforening har en rabataftale med et forsikringsselskab. Eller ring til dit selskab en gang imellem for at indhente nye tilbud. Et årligt tjek af dine forsikringsvilkår kan give dig lidt ekstra skejsere på bundlinjen.

Læs også: Sådan skyder du genvej på forsikringsmarkedet

4 Gå gratis til tandlæge og frisør

Sætter du dig kun i tandlægestolen, når dine tænder hviner i smerte? Du bider dig selv i halen, hvis du venter så længe. Især hvis du ikke er en ørn med tandbørste og -tråd. Når først du har tandpine, kan du være sikker på, at den kedelige regning fra tandlægen bliver svær at gabe over.

Faktisk kan du få en ganske gratis tur i stolen på én af landets to tandlægeskoler. Her øver eleverne sig i tandrensning og mundskyl. Behandlingen er gratis, og du skal kun betale for materialer.

Tandlægeskolerne er ikke det eneste sted, du kan reducere dine udgifter. På landets frisørskoler kan du gratis få trimmet lokkerne som hårmodel, hvis du er lidt modig. Du kan dog ikke altid selv bestemme hvilken frisure, du gerne vil have - eller om du vil gå fra frisørstolen med sort, hvid eller blå manke. Men hey - gratis blåt hår er da en fest.

5 Overdrivelse fremmer forståelsen, men…

Okay, det er en gammel vending. Men det nytter, når du skal spare penge!

Kig for eksempel de kulørte tilbudsaviser grundigt igennem og notér, hvor du får størst rabat på dine varer. Du skal sikkert både i Netto, Fakta og Føtex for at opnå størst besparelse - men overdriv endelig og spar penge.

Når du planlægger dine indkøb, undgår du i øvrigt også at blive lokket af ‘knaldtilbud’ på slik eller andre varer, du egentlig ikke har brug for. Vær standhaftig og hold dig til indkøbslisten, så undgår du at smide en hund for meget i Føtex.

Køb stort ind, når der er tilbud på varer som vaskepulver, dåsetun og pastaskruer. De kan holde sig for evigt. Med dit eget lille forråd løber du aldrig tør - og du sparer mange penge, når du overdriver her.

Husk desuden at tage din egen plastikpose eller et stofnet med, når du handler. To kroner for en pose virker ikke af meget - men ‘mange bække små, gør en stor å’, ved du nok.

Læs også: På forhindringsløb i supermarkedet

6 Udnyt butikkernes muligheder

Mange butikker forærer dig nærmest besparelser på dine indkøb. Du kender måske allerede medlemsklubber som Club Matas, Coop medlemskort, KiwiKort og så videre.

Det er gratis at tilmelde dig medlemsordninger, og du kan både opspare bonusser, få rabatkuponer og store procenter på varer.

Som medlem af en medlemsklub får du tilsendt nyhedsbreve. Det kan være irriterende, at indbakken konstant er fyldt med reklamer. Brug dem på samme måde, som du læser tilbudsaviser. Skim og slå til på de tilbud, der giver mening for dig.

Hvis du vælger at tilmelde dig dine favoritbutikkers nyhedsbreve, får du besked, når varer, du alligevel ville anskaffe dig, er på tilbud. Så er et nyhedsbrev med rabatkoder eller medlemstilbud en rigtig herlig gæst i indbakken.

7 Genbrug, genbrug og atter genbrug

Køb nyt - smid ud, køb nyt - smid ud. Stop engang!
Det er blevet virkelig nemt at købe og sælge brugte varer på nettet. Om det er din gamle sofa, jeans du købte for små eller din søns cykel, kan du finde lækre brugte ting. Du skal have færre penge op ad lommen, end hvis du køber fra ny, og varerne er ikke nødvendigvis dårligere. De er bare brugt.

Vil du gøre en god handel, så undersøg nettet for brugtkøbssider som DBA, Reshopper og Trendsales. Eller støvsug Facebook for gives-bort-gratis-sider, storskralds-grupper og sider hvor brugere sælger aflagte sager.

Når du køber brugt, er det ikke kun din tegnebog, der bliver glad. Du undgår også, at endnu et TV, en reol eller græsslåmaskine ender sine dage på lossepladsen.

8 Spar penge på Do-It-Yourself

Du behøver ikke være verdensmester i at hækle, designe, sy eller klippe-klistre for at kunne lave lækre ting selv. Nettet bugner med sider, der giver inspiration og vejledning til sjove DIY-projekter, der kan pifte ethvert hjem op.

Læs også: Spiir kårer: De 15 bedste gør-det-selv boligindretnings-blogs i Danmark

Søg efter DIY-blogs eller kig på Instagram og Pinterest, hvis du får trang til at lave plantehængere til stuen, hylder til badeværelset eller rengøringsmidler af naturmaterialer. Du bliver helt sikkert inspireret til yderligere projekter, når først du forvilder dig ind på siderne.

Du kan spare rigtig mange penge på at gøre-det-selv i stedet for at købe dyre designerting, gaver og nips.

9 Vær opmærksom på børnerabatter

Mange forlystelser har særskilt pris eller gratis entre for børn. Så inden du planlægger en weekend i familiens tegn, er det en god ide at undersøge, hvor du kan få børnerabatter.

Hvis du sparer penge på entreen til museet, biografen eller zoologisk have, kan det være, du har råd til en is til ungerne. Det kan nok være, du kan lokke dem med på eventyr så.

10 Undgå dyre elregninger

Det er en gammel traver, men den holder stik! Det er selvfølgelig standby-funktionen på dine elektroniske maskiner, vi skal snakke om.

Det fordyrer din elregning, at både computer, TV, kaffemaskine, radio og anlæg trækker strøm døgnet rundt. Det er også skidt for miljøet. Faktisk taler alt for, at du slukker på stikkontakten, når du ikke bruger dine strømslugende venner. Medmindre du naturligvis synes, det er en uoverkommelig opgave at skulle bukke dig ned og slukke på kontakten.

Spar desuden på strømmen i dagligdagen ved at slukke lyset efter dig, bruge sparepærer, tørre tøj på tørresnoren og vælge en kogeplade, der passer til grydens størrelse.

11 Brug ét lille minut og tjen penge

Hvis du gør det til en god vane at tjekke dine kvitteringer igennem, når du køber ind, kan der være penge at hente. Det sker nemlig ofte, at kasseapparatet ikke registrerer en rabat, eller at der ved en fejl røg et par ekstra varer på bonen.

Hvis du altid sørger for at løbe kvitteringen igennem, før du går fra butikken, kan du få rettet de fejl, der måtte være. 10 kr. den ene dag, 3 kr. den næste og 25 kr. en tredje dag. Det kan godt løbe op, hvis du ikke fanger fejlene.

12 Smør madpakke

Jeg nævnte tidligere, at det kan være fornuftigt at lade tegnedrengen ligge derhjemme - også når du tager på arbejde.

Hvis du ikke har penge på dig, er du tvunget til at tage en madpakke med hjemmefra. Samtidig modstår du langt nemmere fristelsen til at gå på café med kollegerne i frokostpausen eller købe dyr kantinemad på daglig basis.

I det lange løb er der altså virkelig mange penge at spare, hvis du forbereder både indkøb og frokosten i tide, så du ikke ryger på dyre alternativer.

Det behøver ikke nødvendigvis være den gamle, kedelig klapper med leverpostej og rødbede, du pakker i madkassen. Du kan forberede lækre salater eller tage resterne med fra gårsdagens aftensmad. Så sparer du både penge og undgår madspild.

13 Giv din økonomi et eftersyn

Giv din økonomi et ordentligt eftersyn og få styr på hvor mange klejner du bruger på fastfood, dagligvarer og biografture.

Er der nogle ting, du kan spare væk, eller kan du indhente bedre tilbud. For eksempel på internet, mobilabonnement eller noget helt tredje?

Det er en god ide at gøre det til en vane at tjekke din økonomi igennem en gang om året. Nogle gange lægger du bare ikke mærke til, at du betaler for et abonnement i Fitnessworld, du ikke længere bruger.

Har du fået lyst til at gå dit forbrug efter i sømmene? Hent Spiirs app og lad assistenten give dig et overskueligt forbrugsoverblik og sjove facts om din økonomi. Vi er sikre på, at Spiir-assistenten bliver din økonomis nye bedste ven.

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.