Sparetips
10 bøder, du ikke anede eksisterede
Det er mandag morgen, og du er sent på den. Du leder febrilsk efter en ledig parkeringsplads uden for din arbejdsplads. Efter ti lange minutter finder du én, svinger bilen ind og når ikke at se dig omkring, før du farer afsted og lige akkurat når at sidde på din pind klokken otte, sharp.
Da du senere samme eftermiddag skal hjem, går du en skinnende, gul lap papir i møde, der sidder og blafrer bag din ene vinduesvisker. En p-bøde. Pis! Så røg der lige 510 kroner fra ferieopsparingen.
Vi kender alle den ubehagelige p-bøde, men faktisk findes der en række andre bøder, gebyrer og afgifter, der lige så hurtigt kan give dine penge ben at gå på, hvis du ikke er opmærksom. Vil du komme bøderne i forkøbet? Så giver vi dig her listen med 10 bøder, du bør kende til.
1. ‘Jeg kan da godt sms’e, mens jeg cykler’-bøden
Skal du lige finde din yndlingssang på Spotify-playlisten eller tjekke en SMS - altsammen imens du cykler? Håndholdt mobiltelefon under cykelkørsel kan koste dig en færdselsbøde på 700 kroner. Læs om de øvrige færdselsregler for cyklister her.
2. ‘Hvor gjorde jeg af den biblioteksbog’-gebyret
Selvom det er gratis at låne bøger på biblioteket, kan det koste dyrt, hvis du glemmer at aflevere dem igen. Gebyrerne er forskellige fra kommune til kommune, men i København koster det for en voksen 230 kroner per bog, hvis du ikke har afleveret lånte bøger 30 dage efter fristen. Glemmer du at aflevere flere bøger, ja så ganger du bare tallet op.
3. ‘Taget med bukserne nede’-bøden
“Når man skal, så skal man. Og jeg sku’!”. Det er fristende at bruge Lille Pers udtryk, når du i de sene nattetimer må lade vandet på vej hjem fra en bytur. Men det er også en dyr fornøjelse at blive taget med bukserne nede om anklerne. Urinerer du på åben gade, overtræder du nemlig Ordensbekendtgørelsens paragraf 3, stk. 2, som kan koste dig op mod 1500 kroner i bøde.
Er du i tvivl om, hvor du må tisse i det offentlige rum, har Samvirke lavet en fin guide med dine tisserettigheder.
4. ‘Pjækning fra speciallægetid’-gebyret
Speciallægernes tid er dyrebar. Faktisk så dyrebar, at du må betale et udeblivelsesgebyr, hvis du ikke melder rettidigt afbud til din tid.
Pjække-gebyrerne bliver ikke anvendt alle steder, men et udvalg af kiropraktorer, speciallæger, psykologer og tandlæger benytter sig af ordningen. Behandlerne skal dog senest til tidsbestillingen fortælle dig, om de har et udeblivelsesgebyr. Det kan variere fra branche til branche, hvor højt gebyret må være, og hvor sent, du kan aflyse uden at få en bøde. Gebyret plejer at ligge mellem 100 og 250 kroner.
5. ‘Når kørekortet ikke er med på køreturen’-bøden
Skulle du bare liiige i Netto efter en liter mælk? Det kan blive en dyr liter mælk, hvis politiet hiver dig ind til siden og beder dig flashe kørekortet, som du ikke har medbragt. Nogle politimænd er søde og lader dig slippe med en påmindelse, men ifølge færdselsloven kan de give dig en bøde på 1000 bobs.
6. ‘Skal jeg betale for det i fitnesscenteret’-gebyrerne
Det er ikke gratis at straffe jern og give den gas på spinningcyklen i fitnesscenteret. Men ikke nok med, at du betaler for dit månedlige abonnement, smider fitnesscenteret flittigt lidt oveni den månedlige PBS-betaling, hvis ikke du er opmærksom.
I Fitness World koster det 30 kroner, hvis du glemmer dit fitness-kort, 35 kroner hvis du udebliver fra et tilmeldt hold og 500 kroner for misbrug af medlemskab eller kort.
7. ‘Jeg kan da godt lige smutte over her’-bøden
Denne paragraf i færdselsloven er for mange så ukendt, at de fleste af os har overtrådt den en gang... eller 100. Det forholder sig nemlig sådan, at du skal være mere end 30 meter væk fra et fodgængerfelt, før du kan gå over vejen uden frygt for at få en bøde. Hvis ikke, ja så kan du risikere en bøde på 700 kroner. Av! Husk lige målebåndet næste gang, du bevæger dig ud til fods ;-).
8. ‘Jeg behøver da ikke have min hund i snor’-bøden
Skal vuffer med på tur? Så husk hundesnoren. Ifølge hundeloven er det nemlig forbudt at lade hunde færdes på gader, der er åbne for almindelig færdsel, uden at de følges i snor. Glemmer du hundesnoren, kan du få en bøde på 2000 kroner.
Læs bekendtgørelsen om lov at hunde, paragraf 3, for at forstå de præcise regler for, hvor du skal bære hunden i snor.
9. ‘Skal kommunen også have besked om min flytning?’-bøden
Har du fået den fedeste lejlighed i studiebyen, men har du glemt alt om at melde din flytning på Borger.dk? Ifølge CPR-lovens paragraf 12 har du pligt til at registrere din flytning senest 5 dage efter flytningen. Er din hukommelse havnet midt i alt flytterodet, og glemmer du at melde flytningen, kan det koste dig op mod 1000 kroner i bøde.
10. ‘Dyt-båt til den lårkorte godte’-bøden
Bilens horn må kun bruges, hvis du kan se eller fornemmer, at der er ved at opstå en farlig situation i trafikken. Har du for vane at give et lille dyt til den lårkorte godte, der kommer gående på fortorvet? Så lad os håbe, politiet ikke er lige i hælene på dig. Misbruger du bilens horn, kan det nemlig koste dig en færdselsbøde på 1000 kroner.
Der er penge at spare, hvis du styrer uden om bøderne. Og hvis penge sparet er penge tjent, kan du gøre en god forretning ved at holde dig inden for lovens grænser.
Relaterede indlæg
Studieliv, Familieliv, Sparetips, Pengevaner
Sparetip: Bliv bevidst om dit dataforbrug og vælg det rette mobilabonnement
Få et samlet overblik over alt det du behøver at vide, før du vælger dit mobilabonnement.
Sparetips, Pengevaner, Familieliv
Spiir anbefaler: 5 lyd- og e-bøger til dig, som ønsker at ændre forbrugsvaner.
Få tips, motivation og meget mere med disse 5 disse bøger 🎧
Sparetips, Pengevaner, Familieliv
Spiir anbefaler: 7 lyd- og e-bøger om penge, forbrug og økonomi, der er guld værd
Få inspiration til sparetips, investeringer og meget mere med disse bøger 🎧